ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Αδύνατη η λειτουργία στα περισσότερα τμήματα για εβδομάδες!

Οι πρωτοβουλίες στις πληγείσες περιοχές, για την υποστήριξη των φοιτητών.

Neopolis Team

11 Σεπτεμβρίου, 2023

gegonota.news

Πάνε λίγες μέρες μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και συνεχίζουμε να μετράμε πληγές. Οι πιο ασήμαντες, σε τέτοιες καταστροφές, είναι οι υλικές, αφού ο απολογισμός έχει ανθρώπινες απώλειες και πολλά νεκρά ζώα.

Παράλληλα, η καθημερινότητα στις πληγείσες περιοχές έχει αλλάξει ριζικά. Οι καταστροφές στις υποδομές είναι τέτοιες που δεν ξεπερνιούνται από τη μία μέρα στην άλλη – θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να επανέλθει η κανονικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ενημέρωσε πως το Ίδρυμα έχει υποστεί επίσης πρωτοφανείς ζημιές που θα χρειαστούν χρόνο για να διορθωθούν. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, η εισροή νερού προκάλεσε έως και καθολικές καταστροφές (βιβλιοθήκη) με αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας των τμημάτων του πανεπιστημίου στο Βόλο, την Καρδίτσα, τη Λαμία και τα Τρίκαλα.

Το μέγεθος των ζημιών είναι πρωτοφανές και τέτοιο που καθιστά την πλήρη λειτουργία των περισσοτέρων Τμημάτων αδύνατη κατά τις επόμενες εβδομάδες. Διαπιστώθηκαν από σχεδόν καθολικές καταστροφές (βιβλιοθήκη) μέχρι καταστροφή βασικών λειτουργιών κτιρίων, μέσω της εισροής υδάτων σε χώρους υποσταθμών μέσης τάσης, χώρους λεβητοστασίων, υπόγειους και ισόγειους χώρους αρχείων ή βασικών υποδομών.

 

Λόγω των παραπάνω καταστροφών στα περισσότερα κτίρια έχει διακοπεί, για λόγους ασφαλείας, η ηλεκτροδότηση, η οποία θα επανέλθει μόλις ελεγχθούν και επιδιορθωθούν, όπου κριθεί αναγκαίο, οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, δε θα πρέπει να εισέρχονται στα κτίρια και να προσπαθούν μόνοι τους να επαναφέρουν την ηλεκτροδότηση σε κάποιους χώρους, πριν ενημερωθούν ότι έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος και μπορούν να προσέλθουν με ασφάλεια. Κατανοούμε ότι κάποιοι προσπαθούν να σώσουν ερευνητικές εργασίες χρόνων, προέχει όμως η ασφάλεια των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας πως:

«Το Υπολογιστικό Κέντρο το οποίο βρίσκεται στο κτίριο του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, λόγω της εισροής νερού, έχει τεθεί εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα να έχουν διακοπεί οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες (υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πιστοποίησης χρηστών, φιλοξενίας ιστοσελίδων, τηλεκπαίδευσης, τηλεσυνεργασίας κ.α.). Καταβάλλονται προσπάθειες από τη Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης του Πανεπιστημίου να δοθούν παραγωγικά και με ασφάλεια όσο το δυνατόν περισσότερες ηλεκτρονικές υπηρεσίες το ταχύτερο δυνατό.

Σημειώνω ότι καταστροφές έχουν σημειωθεί και στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στις πόλεις της Καρδίτσας και των Τρικάλων, τις οποίες θα καταγράψουμε μόλις αρθεί η απαγόρευση μετακίνησης προς αυτές τις πόλεις.

Για την αποκατάσταση των κτιρίων, των δικτύων και του εξοπλισμού θα χρειαστεί εκτός από έκτακτη χρηματοδότηση, την οποία ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε μετά την επικοινωνία που είχαμε, και η άμεση κινητοποίηση του συνόλου των υπηρεσιών και του προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας».

Υπενθυμίζω, ότι υπάρχει αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστημίου στις πόλεις του Βόλου, Τρικάλων, Καρδίτσας και Λαμίας, προκειμένου να ελεγχθούν τα κτίρια από τις αρμόδιες υπηρεσίες μηχανικών και να δοθεί η σχετική έγκριση χρήσης τους, έτσι ώστε η προσέλευση των φοιτητών και του προσωπικού να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια.

Τέλος, ο Πρύτανης σημειώνει τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει ο ίδιος μαζί με τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών και Διοικητικών Υποθέσεων, για την υποστήριξη των φοιτητών στις πόλεις που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Πιο συγκεκριμένα:

Στο Βόλο, ξεκίνησε από την Τετάρτη 6/9, και συνεχίζεται έκτοτε, η παροχή γευμάτων σε πακέτο (μεσημεριανό-βραδινό) και νερού σε όλους τους φοιτητές.

Στην Καρδίτσα, η παροχή γευμάτων (μεσημεριανό-βραδινό) και νερού ξεκίνησε την Πέμπτη 7/9 και συνεχίζεται έκτοτε. Την Τετάρτη 6/9 υπήρχε γενικός αποκλεισμός της πόλης, και ως συνέπεια δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση στο εστιατόριο ούτε για την τροφοδοσία.

Στα Τρίκαλα πραγματοποιήθηκε διανομή γευμάτων (μεσημεριανό-βραδινό) και νερού την Παρασκευή 8/9 σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων. Οι προσπάθειες που αναλήφθηκαν για την τροφοδοσία την Τετάρτη και την Πέμπτη δεν καρποφόρησαν, καθώς υπήρχε αποκλεισμός από την Τροχαία και στις δύο εισόδους (από Καρδίτσα και από Λάρισα), ενώ το εστιατόριο ήταν πλημμυρισμένο. Ήδη, βρέθηκε εναλλακτική οδική πρόσβαση για την τροφοδοσία, κατόπιν οδηγιών των αρμοδίων αρχών, και πλέον από εχθές Σάββατο 9/9, πραγματοποιείται διανομή γεύματος σε πακέτο (μεσημεριανό-βραδινό) και νερού απευθείας από το Πανεπιστήμιο.

Στη Λάρισα και στη Λαμία η σίτιση πραγματοποιείται κανονικά όλες τις ημέρες.

Η διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διαβεβαιώνει τους φοιτητές και το προσωπικό του ιδρύματος ότι βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα για να επιληφθεί όποιου προβλήματος ανακύψει, ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν μέτρα και για τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου μας που επλήγησαν από την κακοκαιρία.

Με την ενεργό συμμετοχή όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, σύντομα θα ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία.

Παρακαλώ να παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις μέσω της παρούσας ιστοσελίδας μέχρι να λειτουργήσουν και οι υπόλοιπες ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Υποτροφίες COSMOTE: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για πρωτοετείς φοιτητές με οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Όλο και περισσότεροι νέοι αδιαφορούν για το πτυχίο γιατί δεν τους καλύπτει η τριτοβάθμια εκπαίδευση!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

«Διαμόρφωσε το μέλλον σου»: Το Athens Science Festival επιστρέφει να εμπνεύσει μαθητές και φοιτητές!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού πέθανε η 20χρονη φοιτήτρια Εμπορικού Ναυτικού!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET