ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2021: Τι αλλάζει από φέτος στις βάσεις εισαγωγής και πώς θα υπολογίζεται η ΕΒΕ!

Φέτος θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση το νέο σύστημα, για να δούμε πώς θα πάει αυτό.

Neopolis Team

7 Φεβρουαρίου, 2021

Η φετινή χρονιά προετοιμασίας για τις Πανελλήνιες είναι από μόνη της πολύ διαφορετική σε σχέση με όλες τις προηγούμενες. Η περσινή Γ’ Λυκείου είναι η μόνη που μπορεί να καταλάβει πώς νιώθουν οι φετινοί υποψήφιοι, μιας και έζησαν τις ίδιες, ή τέλος πάντων παρόμοιες καταστάσεις, για λίγους μήνες πριν φτάσουν στη μεγάλη δοκιμασία.

Αλλά και πάλι, φέτος τα πράγματα είναι ομολογουμένως πιο σκούρα, καθώς η αβεβαιότητα υπάρχει από την πρώτη μέρα που ξεκίνησαν τα σχολεία και συνεχίζει να υπάρχει μέχρι σήμερα και καταπώς φαίνεται το ίδιο θα ισχύσει μέχρι το τέλος.

«Θα γυρίσουμε στα θρανία;», «Κι αν γυρίσουμε, θα είναι οριστικό ή μετά από λίγο θα επιστρέψουμε στην οθόνη του υπολογιστή;» είναι τα δύο πιο βασικά ερωτήματα που ταλανίζουν τους μαθητές του σχολικού έτους 2020-2021! Και όταν έχεις τέτοιες επιπλέον ανησυχίες την πιο απαιτητική έως τώρα χρονιά σου, τότε λογικό να επηρεάζει την προετοιμασία σου.

Ακόμα κι αυτές όμως, δεν είναι η μοναδική δυσκολία που αντιμετωπίζουν τα φετινά τριτάκια. Όπως όλοι ξέρουμε, έρχονται και κάποιες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, οι οποίες θα επηρεάσουν και τη διαδικασία εισαγωγής στα ΑΕΙ και αναμένεται να ισχύσουν ήδη από φέτος.

Το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή 29/01, με την Νέα Δημοκρατία να τάσσεται υπέρ, ενώ αρνητική ψήφο πήρε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση και τηνΥπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, να δηλώνει κατά την ολοκλήρωση ψήφισης των άρθρων του σχεδίου νόμου, πως «στο Πανεπιστήμιο πρέπει να ανθίζει μόνο η δημιουργία, η σκέψη, η αγάπη για τη μάθηση, η ίδια η ζωή και αυτό είναι το χρέος όλων μας και των τριακοσίων βουλευτών απέναντι στα παιδιά μας».

Υπολογισμός Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ)

Μια ρύθμιση που έχει απασχολήσει αρκετά λοιπόν από το εν λόγω νομοσχέδιο και θα μπει σε ισχύ από φέτος, είναι η βάση εισαγωγής στα Τμήματα των Πανεπιστημίων. Σκοπός της είναι να βάλει τέλος σε φαινόμενα εισαγωγής στα ΑΕΙ με πολύ μικρό μέσο όρο, που οδηγούν συχνά τους ίδιους τους φοιτητές είτε να παρατούν τη σχολή τους εκουσίως είτε να αδυνατούν να την τελειώσουν λόγω ελλιπών εφοδίων.

Αναφορικά με το πώς θα ορίζεται αυτή:

Κάθε πανεπιστημιακό τμήμα θα θέτει ως ΕΒΕ ποσοστό Χ% του μέσου όρου (ΜΟ) των μέσων επιδόσεων (ΜΕ) όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4), του επιστημονικού πεδίου του υποψηφίου [ΜΟ=(ΜΕΜ1+ΜΕΜ2+ΜΕΜ3+ΜΕΜ4)/4].

Το Υπουργείο θα καθορίζει το εύρος για το ποσοστό Χ% δηλαδή την ελάχιστη και τη μέγιστη τιμή (π.χ. 80% έως 120% του ΜΟ), 

Αν για παράδειγμα η ΕΒΕ για ένα πεδίο είναι 12 (μέσος όρος των βαθμών όλων των υποψηφίων του πεδίου) και το Τμήμα επιλέξει να βάλει συντελεστή 90%, τότε η βάση για το συγκεκριμένο Τμήμα διαμορφώνεται σε 10,8. Αν η ΕΒΕ είναι 11 τότε με το 90% κατεβαίνει στο 9,9 για το ίδιο Τμήμα.

Για τα τμήματα που εντάσσονται σε περισσότερα του ενός Επιστημονικά Πεδία, τότε θα λαμβάνεται υπόψη ο μικρότερος μέσος όρος στα εξεταζόμενα μαθήματα των επιστημονικών πεδίων, στα οποία εντάσσονται τα εν λόγω τμήματα.

Σε περίπτωση που κάποιο ίδρυμα εισαγωγής δεν θα καθορίσει τον εν λόγω συντελεστή, ο καθορισμός του θα γίνεται από το υπουργείο.

Επίσης, κάθε τμήμα θα μπορεί (αλλά από το επόμενο έτος) να ορίζει και συντελεστές βαρύτητας σε πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα. Οι υποψήφιοι, είπε η κ. Κεραμέως, θα γνωρίζουν προτού συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τις βάσεις ανά πεδίο και ανά Τμήμα.

Τμήματα Ειδικού Μαθήματος ή Πρακτικών Δοκιμασιών

Για τα συγκεκριμένα απαιτείται ξεχωριστά η επίτευξη της ΕΒΕ στο πρόσθετο εξεταζόμενο μάθημα, πέραν της επίτευξης της ΕΒΕ της σχολής/τμήματος που έχει επιλέξει ο υποψήφιος.

Για τον υπολογισμό του μέσου όρου της βαθμολογίας του ειδικού μαθήματος, λαμβάνονται υπόψιν οι βαθμολογίες του συνόλου των υποψηφίων που διεκδικούν την εισαγωγή τους σε ένα συγκεκριμένο τμήμα και έχουν εξεταστεί στο εν λόγω μάθημα/πρακτική δοκιμασία, ανεξάρτητα από το επιστημονικό τους πεδίο ή αν σπουδάζουν σε ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ.

Πότε ορίζονται οι Συντελεστές ΕΒΕ

Η ελάχιστη και η μέγιστη δυνατή τιμή του συντελεστή της ΕΒΕ θα ορίζονται κάθε χρόνο από το Υπ. Παιδείας έως τις 30 Ιουνίου και θα αφορούν στις προϋποθέσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το επόμενο σχολικό έτος.

Τα τμήματα μπορούν να ορίζουν διαφορετικό συντελεστή ΕΒΕ για τα ειδικά μαθήματα/πρακτικές δοκιμασίες και διαφορετικό συντελεστή για τα υπόλοιπα μαθήματα.

Σχετικά με φέτος, ο καθορισμός του εύρους των συντελεστών ΕΒΕ από το Υπουργείο Παιδείας για το τρέχον σχολικό έτος θα ολοκληρωθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021, ενώ τα ακαδημαϊκά τμήματα οφείλουν να επιλέξουν το ποσοστό του συντελεστή ΕΒΕ μέχρι τις 31 Μαρτίου.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα στο top10 των χωρών που «τραβούν» τους τουρίστες να τις ξαναεπισκεφτούν!

ΕΛΛΑΔΑ

Πύργος Πειραιά: Πλησιάζει το opening ενός από τα μεγαλύτερα ZARA παγκοσμίως!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αθήνα αναδείχθηκε η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο, κάτι… βρωμάει εδώ!

SPILL THE TEA

Ο Henry Cavill περιμένει το πρώτο του παιδί με τη Natalie Viscuso και κάτι ράγισε μέσα μας!

SPILL THE TEA

Όλα τα beefs που έχουν απασχολήσει το ίντερνετ τελευταία αν έχεις χάσει επεισόδια!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Τμήματα με χαμηλή βάση αλλά υψηλές προοπτικές, για να έχεις υπόψιν σου!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET