fbpx

Παν/μιο Θεσσαλίας και ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. παράγουν μάσκες και αναπνευστήρες μέσω 3D εκτυπωτών!


Βλέπουμε τις τελευταίες μέρες να βάζει ο καθένας το λιθαράκι του στην προσπάθεια που γίνεται κατά του κορωνοϊού, με πανεπιστήμια και φοιτητές να αναλαμβάνουν ιδιαίτερα βοηθητικές πρωτοβουλίες. Από τη μία έχουμε φοιτητές Ιατρικής να ζητούν τη συμμετοχή τους στον αγώνα, από την άλλη φοιτητές Φαρμακευτικής να προτίθεται να παρασκευάσουν αντισηπτικά, αλλά και γενικότερα εθελοντές που είναι διατεθειμένοι να συμβάλλουν κι ας μην έχουν σχέση με τον τομέα της Υγείας.

Είναι κάπως συγκινητικές τέτοιες πράξεις, που δείχνουν ότι στις δύσκολες στιγμές το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παραμείνουμε ενωμένοι και να βάλουμε όλοι πλάτη, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Και η συνδρομή αυτή όλο και ενισχύεται, με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο αλλά και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να δηλώνουν δυναμικό παρόν, παράγοντας μάσκες και αναπνευστήρες μέσω 3D εκτυπωτών.

Δηλαδή αγαθά που είναι πιο χρήσιμα από ποτέ αυτή τη στιγμή και στα οποία σημειώνονται μεγάλες ελλείψεις παγκοσμίως.

Βλέπετε, δεν είμαστε οι μόνοι που δεν καταφέρνουμε πλέον να βρούμε μάσκες στην αγορά, αλλά το πρόβλημα αγγίζει και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που είναι και πολύ πιο εκτεθειμένο στον κίνδυνο. Επίσης, οι βαλβίδες των αναπνευστήρων αποτελούν ύψιστη ανάγκη σε αυτή τη φάση και δυστυχώς δεν επαρκούν οι υπάρχουσες ποσότητες.

Τα δύο ελληνικά πανεπιστήμια λοιπόν, αποφάσισαν να ενισχύσουν τα νοσοκομεία διαθέτοντας τα εν λόγω υλικά.

Όπως διαβάζουμε στο eΚρήτη, για την κατασκευή των δύο αυτών πολύ αναγκαίων εξαρτημάτων από το Ελληνικό Μεσογειακό Παν/μιο, το τρισδιάστατο γεωμετρικό μοντέλο από το λογισμικό CAD/CAM μεταφέρθηκε σε μηχανή τρισδιάστατης εκτύπωσης για την κατασκευή των εξαρτημάτων, που ολοκληρώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η συγκεκριμένη διαδικασία παρέχει την απαιτούμενη ευελιξία, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους παρόμοιους ή αντίστοιχους τύπους ιατρικού υλικού, ωστόσο δεν μπορεί να υποστηρίξει μαζική παραγωγή. Μπορεί όμως να καλύψει έκτακτες ανάγκες, κενά κι ελλείψεις, σαν κι αυτές που έχουν προκύψει τη συγκεκριμένη στιγμή.

Η εργασία υλοποιήθηκε στο Εργαστήριο Μηχανολογίας Ακριβείας, Αντίστροφης Μηχανικής και Εμβιομηχανικής της Σχολής Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, από επιστημονική ομάδα του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, αποτελούμενη από τον καθηγητή και διευθυντή του εργαστηρίου Δρ. Νεκτάριο Βιδάκη, τον επίκουρο καθηγητή Δρ. Μάρκο Πετούση και τον υποψήφιο διδάκτορα Μανόλη Βελιδάκη. Την όλη διαδικασία παρακολούθησαν συμβουλευτικά οι ιατροί Γιώργος Στεφανουδάκης και Μιχάλης Κοντοπόδης, συνεργάτες του Εργαστηρίου σε θέματα εμβιομηχανικής και βιοϊατρικής.

Όσο για το Παν/μιο Θεσσαλίας, στην ερευνητική ομάδα συμμετέχουν το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και η Πνευμονολογική κλινική Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αποτελούμενη από τον διευθυντή της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητή Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη και τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργο Σαχαρίδη, μαζί με τους ερευνητές Ελένη Ρηγάκη και Ηλία Φρυτζαλά της ομάδας TED3D.

Όλοι μαζί συνεργάζονται εθελοντικά με στόχο την στήριξη των νοσοκομείων της περιφέρειας Θεσσαλίας παράγοντας προστατευτικές ασπίδες προσώπου (faceshields), βαλβίδων για αναπνευστικές συσκευές αποκατάστασης και υποστήριξης της αναπνοής, φίλτρων αναπνευστικών συσκευών και hands free λαβών για τα νοσοκομεία.

Οι πρώτες 60 αδιαπέραστες σε ιούς μάσκες παραδόθηκαν στο «Αχιλλοπούλειο» του Βόλου και αναμένεται νέα παρτίδα υλικών για να τροφοδοτήσουν πάλι το νοσοκομείο του Βόλου αλλά και της Λάρισας. Ο κ. Φρυτζαλάς ωστόσο, ανέφερε πως με τις νέες πρώτες ύλες μπορούν να κατασκευάζονται 300 έως 600 μάσκες-ασπίδες προστασίας καθημερινά, οι οποίες θα διατίθενται στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που δίνει μάχη με τον κορωνοϊό.

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET