fbpx

Και οι φοιτητές της Φαρμακευτικής ζητούν να βοηθήσουν, παρασκευάζοντας αντισηπτικά!


Όσο περνούν οι μέρες, η κατάσταση δυσκολεύει και η ανάγκη για βοήθεια θα γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Εξού και δημιουργήθηκε φόρμα από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, για όσους θέλουν να προσφέρουν με οποιοδήποτε τρόπο. Και όπως φαίνεται είναι μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου σε αυτό το κάλεσμα, καθώς ήδη μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 5.500 άτομα.  

Η φόρμα εθελοντισμού απευθύνεται σε όποιον μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του, όπως ιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ψυχολόγοι, φοιτητές αλλά και συνταξιούχοι επιστημών υγείας. Μπορεί, επίσης, να συμμετάσχει όποιος επιθυμεί να προσφέρει σε αυτόν τον αγώνα παρέχοντας διοικητική, τεχνική και οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη στο σύστημα υγείας ανεξαρτήτως της ειδίκευσης που έχει.

Η αλληλεγγύη είναι η κινητήριος δύναμη αυτές τις στιγμές, με τους φοιτητές Ιατρικής να δηλώνουν έτοιμοι να πέσουν στην μάχη κατά του κορωναϊού, και τους φοιτητές Φαρμακευτικής να παίρνουν σειρά, αφού πρότειναν, με πρωτοβουλία του σχήματος Bloco, την παρασκευή αντισηπτικών διαλυμάτων στα πανεπιστημιακά εργαστήρια, η οποία θα συμβάλει τόσο στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών όσο και στην υποχώρηση της αισχροκέρδειας.

«Τα αντισηπτικά θα μπορούν να διατεθούν στα δημόσια νοσοκομεία, στα ΜΜΜ και σε δημόσιες υπηρεσίες», δήλωσε σχετικά ο Νίκος Μπέρτος στην «Αυγή», φοιτητής στο τμήμα της Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η πρωτοβουλία μέχρι στιγμής έχει μεγάλη ανταπόκριση στις τάξεις των φοιτητών, οι οποίοι μπαίνουν να υπογράψουν την πρόταση σε ηλεκτρονικό ψήφισμα.

«Όπως οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι φαρμακοποιοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, έτσι και εμείς, ως εν δυνάμει επαγγελματίες υγείας, επιθυμούμε να συνεισφέρουμε στον κοινό αγώνα».

Ο φοιτητής διευκρινίζει, επίσης, πως η αναστολή λειτουργίας των Ιδρυμάτων δεν στέκεται εμπόδιο σε αυτή την πρωτοβουλία, αφού με βάση το ΦΕΚ εξαιρούνται οι ερευνητικές δραστηριότητες. Είναι φυσικό και επόμενο βέβαια, πως θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η εφαρμογή της πρότασης θα μετουσιωθεί σε μια διαδικασία με ξεκάθαρα οφέλη για τη δημόσια πρόληψη.

Από την πλευρά του το Bloco, σε σχετική ανάρτηση, τονίζει πως πρέπει να αξιοποιηθούν στο μέγιστο όσοι και όσες μπορούν στην κρίσιμη αυτή κατάσταση να προσφέρουν στη δημόσια υγεία.

«Ενάντια στις λογικές της εκμετάλλευσης της κρίσιμης αυτής κατάστασης από τον ιδιωτικό τομέα (υπερτίμηση εξέτασης για Covid-19, ηλεκτρονικά φαρμακεία που εκτοξεύουν τις τιμές των αντισηπτικών), προτείνουμε την αξιοποίηση των δημοσίων πανεπιστημίων».

Την πρωτοβουλία υποδέχτηκε θερμά ο πρόεδρος του τμήματος, ωστόσο κατά τη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους διευθυντές των τομέων, την αν. πρόεδρο και την κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, κρίθηκε ότι για την ώρα δεν χρειάζεται να τεθεί σε εφαρμογή.

Η ανάρτηση από το Bloco:

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET