ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν/μιο Πατρών: Οι 20.000 φοιτητές είναι «αιώνιοι» – Οι Σχολές με τα μεγαλύτερα ποσοστά!

Kind reminder: έρχονται διαγραφές...

Neopolis Team

31 Μαΐου, 2023

Το Πανεπιστήμιο Πατρών ετοιμάζεται να υποδεχτεί νέα φουρνιά φοιτητών, αλλά την ίδια ώρα έχει να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των «αιώνιων» φοιτητών, που αγγίζει υψηλά επίπεδα. Μιλώντας με νούμερα, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, οι 20.948 από τους συνολικά 56.000 εγγεγραμμένους έχουν ξεπεράσει το ανώτατο όριο σπουδών, ενώ οι 35.000 χαρακτηρίζονται ως ενεργοί.

Ενώ ακόμα και στους 35.000 ενεργούς, σημειώνεται ότι συμπεριλαμβάνονται αρκετοί φοιτητές που έχουν υπερβεί την τυπική διάρκεια των σπουδών και μπορεί να εξελιχθούν σε «αιωνίους» στο άμεσο μέλλον. Βέβαια, δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεται μόνο του το Πανεπιστήμιο Πατρών, καθώς το φαινόμενο είναι πανελλαδικό και αφορά τα περισσότερα ΑΕΙ. Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός αιωνίων φοιτητών είναι γύρω στους 308.000, που σε ποσοστό μεταφράζεται ως 43,6%.

Διάβασε κι αυτό

ΑΕΙ: 1 στους 5 φοιτητές παίρνει πτυχίο στην ώρα του με τους μισούς να μην αποφοιτούν καν!

Οι Σχολές του Παν/μίου Πατρών με τα μεγαλύτερα ποσοστά λιμνάζοντων φοιτητών 

Όπως διαβάζουμε στο dete.gr, τα πρωτεία σχετικά με τη μεγαλύτερη καθυστέρηση απόκτησης πτυχίου κατέχουν οι σχολές των θετικών επιστημών (Μαθηματικό, Φυσικό, Επιστήμη των Υλικών) και των πολυτεχνείων, με τα οικονομικά τμήματα να ακολουθούν.

Στο Τμήμα των Μαθηματικών μόνο, την παρούσα στιγμή είναι εγγεγραμμένοι στιγμή 2173 φοιτητές που κατατάσσονται στην κατηγορία των αιωνίων. Ακολουθούν το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών με 1046, το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής με 894 και το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών με 717.

Ενώ παραδόξως – αν σκεφτούμε το βαθμό δυσκολίας των σπουδών – στην Ιατρική το ποσοστό των φοιτητών που καθυστερούν να αποφοιτήσουν είναι σχεδόν μηδαμινό, με μόλις 116 εγγεγραμμένους φοιτητές να έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο σπουδών. Πάντως, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 αποφοίτησαν συνολικά από το Πανεπιστήμιο Πατρών 1466 πρώην αιώνιοι φοιτητές.

Διαγραφή φοιτητών που ξεπερνούν τα ν+2 και ν+3 έτη

Σαν λύση στο πρόβλημα, το Υπουργείο Παιδείας παρουσίασε τη διαγραφή φοιτητών που ξεπερνούν τα χρονικά όρια των ν+2 και ν+3 που ισχύουν για τις σχολές τετραετούς και πενταετούς – εξαετούς φοίτησης αντίστοιχα.

Υπάρχει ωστόσο η δυνατότητα παράτασης των σπουδών και πέραν αυτών των χρονικών ορίων σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως:

α) σε φοιτητές που εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους,

β) σε φοιτητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και

γ) σε φοιτητές που είναι αθλητές. Επιπρόσθετα, για όσους σπουδάζουν υπό καθεστώς μερικής φοίτησης, κάθε εξάμηνο προσμετράται ως μισό.

Διάβασε κι αυτό

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα όσων είναι αντίθετοι στις διαγραφές των «αιωνίων» φοιτητών είναι πως δεν κοστίζουν απολύτως τίποτα, αφού σταματούν να έχουν ενεργό πάσο, να παίρνουν βιβλία και να πηγαίνουν στη λέσχη. Αντίθετα, αυτοί που είναι υπέρ τονίζουν πως προκαλείται γραφειοκρατικό θέμα και γενικότερη δυσκολία προγραμματισμού των διδακτικών ωρών και των χώρων διεξαγωγής των μαθημάτων και των εργαστηρίων.

Παρόλα αυτά, το ζήτημα των διαγραφών είναι ιδιαίτερα σύνθετο, αφού επηρεάζει πολλές πανεπιστημιακές λειτουργίες, με τις περισσότερες πρυτανικές αρχές της χώρας να μην έχουν προβεί σε οριστικές αποφάσεις μέχρι στιγμής.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΟΠΑ: 8 στους 10 αποφοίτους βρίσκουν αμέσως δουλειά, οι περισσότεροι στο αντικείμενό τους!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πληρωμένα τα έξοδα στέγασης φοιτητών σε ξενοδοχεία όπου δεν υπάρχουν κλίνες σε εστίες!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το Παν/μιο Κρήτης εκδίδει κι αυτό πλέον ψηφιακό πτυχίο – Για ποια πανεπιστήμια ισχύει!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΜΠ: Φοιτητική ομάδα κατέκτησε την 1η θέση σε διεθνή διαγωνισμό, δεν τους πιάνει κανείς!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET