ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φοιτητές του Παν. Αιγαίου ηχογράφησαν βιβλία για παιδιά με προβλήματα όρασης!

Faith in humanity: restored!

Neopolis Team

11 Απριλίου, 2024

Η είδηση για το συγκινητικό εγχείρημα φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου διαδέχεται εκείνη από τις Σέρρες, όπου καφετέρια προσλαμβάνει ΑμεΑ, και να, μας βρίσκει σε μια ήδη ευάλωτη φάση. *σκουπίζει δάκρυ 🤧*

Έχουν κάτι το ξεχωριστό αυτές οι πρωτοβουλίες, που καταφέρνουν να κάνουν restore our faith in humanity. Παρ’ όλο που θα έπρεπε να αποτελούν δεδομένα εν έτει 2024, η πολιτεία δε δείχνει ότι κάτι τέτοιο βρίσκεται στις προτεραιότητές της. Αυτόματα λοιπόν, η ατομική προσπάθεια ορισμένων ανθρώπων προκειμένου να συμπεριλάβουν στα απλά πράγματα της καθημερινότητας, άτομα που έχουν αδίκως αποκλειστεί, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία.

Αυτή τη φορά, στόχος της συμπεριληπτικής πράξης είναι παιδιά με απώλεια όρασης. Εθελοντές φοιτητές και εθελόντριες φοιτήτριες των δύο παιδαγωγικών Τμημάτων της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Παν/μίου Αιγαίου, προχώρησαν στη δημιουργία ακουστικών βιβλίων, προκειμένου τα παιδιά αυτά να μην στερούνται τη χαρά που προσφέρουν οι φανταστικές ιστορίες γραμμένες σε σελίδες.

Οι ηχογραφήσεις θα φτάσουν στα παιδιά με απώλεια όρασης του ειδικού σχολείου Θεσσαλονίκης και της δανειστικής βιβλιοθήκης Ομιλούντων Βιβλίων του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών «Όμηρος», η οποία είναι στη διάθεση όλων των τυφλών της χώρας και της Κύπρου.

Εμπνευστές της δράσης και υπεύθυνοι για το σχεδιασμό και την υλοποίησή της ήταν η Μαριάννα Μίσιου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ.) και ο Δημήτρης Κόκκινος, μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Δ.Ε.).

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στις δράσεις του «Εργαστηρίου Παιδικού Βιβλίου, Λόγου και Θεατρικού Παιχνιδιού» του Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ., με διευθύντρια την Καθηγήτρια Διαμάντη Αναγνωστοπούλου και του «Εργαστηρίου Γλωσσολογίας» του Π.Τ.Δ.Ε., με διευθύντρια την Καθηγήτρια Βασιλεία Κούρτη-Καζούλλη.

Οι φοιτητές που συμμετείχαν σε αυτή τη δράση είναι οι: Αναστασιάδου Ξανθίππη, Αρακά Μαρία, Ασβεστά Μαρία Θεοδώρα, Βαλιόντη Σοφία-Ιωάννα, Βαρλάμη Βάσια, Βούτση Γεωργία, Γκότση Αποστολία, Γονατάς Νικόλας, Καλφάκη Μαρία, Κατόπη Μαρία, Καρασάββα Ελευθερία, Κατσούρης Λευτέρης, Κεφαλά Χαραλαμπία, Λουγιάκη Αργυρώ, Μανωλά Χρυσάνθη, Μπακαβέλου Αλεξάνδρα, Μπακούλη Νικολέττα, Οικονόμου Δέσποινα, Οικονόμου Μαρία, Παναγοπούλου Μυρτώ, Ράμμου Ευθυμία, Σκιντζή Βασιλική, Στρατή Σπυριδούλα, Τόψη Νικολέτα, Τζέλο Φανή, Τομαροπούλου Νικόλινα, Τσιληχρήστου Ευαγγελία, Τσουκαλά Ελευθερία, Φούτρη Σοφία.

Οι ίδιοι αναφέρουν για το εγχείρημά τους αυτό: 

3, 2, 1 και πάμε!

Κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι της ηχογράφησης παιδικών βιβλίων και εικονοβιβλίων για έναν ξεχωριστό σκοπό. Αυτές οι ηχογραφήσεις θα φτάσουν στα παιδιά με απώλεια όρασης του ειδικού σχολείου Θεσσαλονίκης και της δανειστικής βιβλιοθήκης Ομιλούντων Βιβλίων του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών «Όμηρος», η οποία είναι στη διάθεση όλων των τυφλών της χώρας και της Κύπρου.

Μετά από κάλεσμα της Επίκουρης Καθηγήτριας του Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ. κ. Μαριάννας Μίσιου και του μέλους του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Δημήτρη Κόκκινου, συγκεντρωθήκαμε αρκετοί/ές φοιτητές και φοιτήτριες, διαφορετικών ηλικιών και ενδιαφερόντων από τα παραπάνω τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Αυτό που μας ένωσε ήταν πρώτα από όλα η όρεξη και η διάθεση προσφοράς και εθελοντισμού. Μάς ένωσαν επίσης η αγάπη για την παιδική λογοτεχνία και η ανάγκη δημιουργίας μιας ακουστικής βιβλιοθήκης για τα παιδιά με απώλεια όρασης, τα οποία έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε λογοτεχνικά κείμενα. Δεν χρειάστηκε να είμαστε επαγγελματίες. Το μόνο που χρειάστηκε ήταν να αφηγηθούμε ένα βιβλίο μέσα από την καρδιά και την ψυχή μας. Να εισέλθουμε στον κόσμο του κειμένου, του λεκτικού και του οπτικού, να το κάνουμε δικό μας και να το αποδώσουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Το αρχικό μας άγχος μετατράπηκε σε δημιουργικότητα και με τις κατάλληλες κατευθυντήριες οδηγίες των καθηγητών μας, και, μετά από πρόβες και δοκιμές, μπήκαμε στο στούντιο του ραδιοφωνικού σταθμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ηχογραφήσαμε τα βιβλία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων που είχαμε επιλέξει. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, διασκευάσαμε τα κείμενα, καθώς ήταν εικονογραφημένα και έπρεπε να μεταφράσουμε τις εικόνες σε λέξεις.

Έτσι λοιπόν, προσπαθήσαμε να γίνουμε τα μάτια των παιδιών με απώλεια όρασης και δώσαμε φωνή σε παιδικά βιβλία, τα οποία ευελπιστούμε να τα συντροφεύουν και να τα ταξιδεύουν στον μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας. Εμείς θα συνεχίσουμε αυτή τη δράση και ευελπιστούμε να βρούμε και άλλους συνοδοιπόρους. Ελπίζουμε οι φωνές μας να βοηθήσουν τα παιδιά με απώλεια όρασης να δουν με τα μάτια της ψυχής τους την ομορφιά της παιδικής λογοτεχνίας, να τους ανοίξουν νέους ορίζοντες, να τα ψυχαγωγήσουν, να τα διασκεδάσουν, να τα ταξιδέψουν σε μαγικούς κόσμους, να τα απελευθερώσουν και να εξάψουν την φαντασία τους.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Τυφλών Θεσσαλονίκης κ. Αριάδνη Αβραμίδου για την καθοδήγηση, την εξαιρετική συνεργασία και την παιδαγωγική αξιοποίηση του παραχθέντος υλικού. Επίσης, ευχαριστούμε από καρδιάς τους/τις υπεύθυνους/ες φοιτητές/τριες του ραδιοφωνικού σταθμού της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ιδιαιτέρως την κ. Αλεξία Καλτσονούδη Μωραΐτου για την πολύτιμη βοήθεια και την έμπρακτη στήριξη στο εγχείρημά μας.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Πατρών: Υποδέχεται σήμερα την Ολυμπιακή Φλόγα – «Πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο»!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Coffee Island: Στηρίζοντας τη φοιτητική κοινότητα του Παν/μίου Πατρών, προχωρά σε μια σημαντική δωρεά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Νομική ΕΚΠΑ: Πήρε όλα τα βραβεία σπίτι της η ομάδα που συμμετέχει σε διεθνή διαγωνισμό δίκης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Εγκρίθηκε η πρώτη Ιατρική Σχολή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET