fbpx

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS | 7 πληροφορίες που θα σε κάνουν να αναθεωρήσεις για τη μάστιγα της εποχής μας!


Το 1988 καθιερώθηκε πώς η 1η Δεκεμβρίου κάθε έτους θα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS. Όχι μόνο είναι μία ημέρα που θυμόμαστε όλους όσους έχουν χαθεί από το AIDS, αλλά επίσης προς στήριξη όλων όσων πάσχουν από HIV/AIDS στις μέρες μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, από το αρχικό ξέσπασμα της επιδημίας του ιού την δεκαετία του ’80, έχουν πεθάνει 39 εκατομμύρια άνθρωποι λόγω του AIDS. Τα νούμερα είναι σοκαριστικά. Αυτό βέβαια δεν μας αποθαρρύνει από το να ελπίζουμε για ένα καλύτερο μέλλον. Αντί να αφήσεις τις προκαταλήψεις που έχεις ακούσει κατά καιρούς σχετικά με τον ιό να θολώσουν την κρίση σου, δες τα παρακάτω facts σχετικά με τον HIV/AIDS που θα σε κάνουν να ξανά σκεφτείς όλα όσα έχεις ακούσει και ξέρεις μέχρι στιγμής:

1. Η άγνοια είναι πιο επικίνδυνη και από την ίδια τη νόσο

Το γεγονός πως πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα πως ακόμη και με ένα φιλί μεταδίδεται ο ιός, μπορεί να είναι πιο θανατηφόρο κι από την ίδια τη νόσο. Τα φιλιά δεν μεταδίδουν τη νόσο. Η άγνοια το κάνει.

hiv

2. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι ο ιός δεν μεταδίδεται με ένα απλό φιλί αλλά αυτό δεν είναι αρκετό

Στην πραγματικότητα, το 84% των ανθρώπων γνωρίζουν καλά ότι με ένα φιλί δεν μεταδίδεται η νόσος. Τι συμβαίνει όμως με το υπόλοιπο 16%; Αγνοεί; Γνωρίζει ανεπαρκώς; Ή χειρότερα, δεν ξέρει καν;

hiv-gif1

3. Με το να έχεις την νόσο, δεν σημαίνει ταυτόχρονα ότι παύεις να έχεις σεξουαλική ζωή

Τα πράγματα δεν είναι όπως στο παρελθόν που δεν ήταν ακόμη ξεκάθαρο πως μεταδίδεται η νόσος. Πλέον οποιοσδήποτε πάσχει από αυτή και ακολουθεί μία αποτελεσματική θεραπεία, γνωρίζει καλά ότι ο ίδιος/α δεν μπορεί να την μεταδόσει. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να κάνει σεξ χωρίς προστασία. Υπάρχουν ένα σωρό άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα εκεί έξω.

condoms

4. Η πλειοψηφία των μωρών που γεννιούνται από μητέρα που έχει την νόσο, δεν έχει μεταδοθεί και σε εκείνα

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει πιθανότητα ο ιός να μεταδοθεί από την μητέρα στο παιδί, το 95% των μωρών που γεννιούνται από οροθετική μητέρα δεν είναι μολυσμένα.

baby-feet

5. Το AIDS δεν είναι πλέον σίγουρη καταδίκη σε θάνατο

Παλιότερα, η νόσος του AIDS αποτελούσε την εγγύηση για την δραστική μείωση του προσδόκιμου ζωής και μπορούσε να οδηγήσει σε γρήγορο θάνατο. Πλέον όλα αυτά έχουν αλλάξει ριζικά. Πλέον όσοι νοσούν, έχουν την δυνατότητα να έχουν μία εξίσου υγιή ζωή με τους υπόλοιπους ανθρώπους.

lemonaids

6. Δεν είναι παράνομο να κρατήσεις για τον εαυτό σου το γεγονός ότι πάσχεις από την νόσο

Η Αγγλία έχει πρωτοπορήσει και πλέον προστατεύει εκείνους που νοσούν, δίνοντάς τους το δικαίωμα να κρατούν κρυφό το γεγονός ότι είναι οροθετικοί, είτε αυτό αφορά τον χώρο εργασίας  είτε την σχέση τους. Βέβαια, τουλάχιστον ο άνθρωπός σου οφείλει να γνωρίζει ότι δεν είναι καλή ιδέα να κάνετε ελεύθερο σεξ, ειδικά αν δεν λαμβάνεις κάποια θεραπεία γεγονός που θα σε καθιστούσε μη μεταδοτικό/ή.

aids

7. Πλέον η νόσος δεν συναντάται αποκλειστικά μόνο στον ανδρικό πληθυσμό

Αν εξακολουθείς να ζεις πίσω στα ’80s όπου η νόσος αφορούσε μόνο τους νέους ομοφυλόφιλους άνδρες, τότε πλανάσαι πλάνην οικτράν. Πλέον ο ιός προσβάλλει επίσης τις γυναίκες προχωρημένης ηλικίας. Το 51% όλων των θυμάτων της νόσου συγκεκριμένα είναι μεγάλης ηλικίας γυναίκες. Βέβαια, το μεγαλύτερο ποσοστό των θυμάτων εξακολουθούν να είναι ακόμη ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άνδρες.

aids-gif2

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET