ΕΛΛΑΔΑ

Οι Έλληνες νέοι «γράφουν» Τσίπρα, Μητσοτάκη και λοιπούς τυπάδες… εκεί που δεν πιάνει μελάνι!

Επτά στους δέκα νέους της χώρας πιστεύουν πως το πολιτικό σύστημα λειτουργεί άσχημα και χρειάζονται ριζικές αλλαγές για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό προέκυψε από την έρευνα που πραγματοποίησε το Ίδρυμα του ομίλου TUI. Οι νέοι της Ελλάδας, της Πολωνίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας απάντησαν στην έρευνα της εταιρείας […]

Neopolis Team

9 Μαΐου, 2018

Επτά στους δέκα νέους της χώρας πιστεύουν πως το πολιτικό σύστημα λειτουργεί άσχημα και χρειάζονται ριζικές αλλαγές για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό προέκυψε από την έρευνα που πραγματοποίησε το Ίδρυμα του ομίλου TUI.

Οι νέοι της Ελλάδας, της Πολωνίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας απάντησαν στην έρευνα της εταιρείας YouGov για λογαριασμό του Ιδρύματος του ομίλου TUI και τα στοιχεία που προέκυψαν έχουν αρκετό ενδιαφέρον.

Οι νέοι των εν λόγω χωρών της Ευρώπης δεν θέλουν να δουν τη χώρα τους να βγαίνει εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά διατηρούν τις αμφιβολίες τους για τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Συγκεκριμένα, το 71% των 6.080 των ερωτηθέντων ηλικίας 16 -26 δεν θέλει την αποχώρηση  της χώρας του από την ΕΕ, ποσοστό που αυξήθηκε από πέρυσι κατά 10%.

Το 66% δήλωσε πως το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας λειτουργεί άσχημα. Το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφεται μεταξύ των άλλων Ευρωπαίων, με το πολιτικό σύστημα της Ιταλίας να έρχεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 51%.

Δεν τείνουν σε λαϊκιστικές απόψεις

Η πλειοψηφία των νέων σε Μ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία και Ελλάδα δεν τείνει προς λαϊκιστικές πολιτικές και απόψεις, παρά το γεγονός ότι τα σχετικά ποσοστά διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Η αύξηση του ποσοστού αυτού σχετίζεται σε κάθε περίπτωση με την επενέργεια του Brexit, εκτιμά ο Μάρκους Σπίτερ, ερευνητής του Επιστημονικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών στο Βερολίνο, ο οποίος συμμετείχε συμβουλευτικά στη διενέργεια της εν λόγω έρευνας. Ο ίδιος εκτιμά παράλληλα ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν συμβάλλει θετικά στην καλλιέργεια της ευρωπαϊκής ιδέας.

«Έχει ένα φιλοευρωπαϊκό όραμα και μιλά πολύ θετικά για την ΕΕ – σε αντίθεση με τους λαϊκιστές, οι οποίοι επιτίθενται τακτικά στην ΕΕ».

Μικρή εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς

Μόλις το 1/3 των ερωτηθέντων εμπιστεύεται τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Επιπλέον, οι νέοι έχουν λίγη εμπιστοσύνη και σε συνδικάτα, εκκλησίες και ΜΜΕ. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η δυσπιστία τους απέναντι στα πολιτικά κόμματα.

Θέλουν σημαντικές αλλαγές

Οι νέοι δηλώνουν ότι θέλουν να δουν σημαντικές αλλαγές στη χώρα τους. Μόλις το 17% συνολικά πιστεύει ότι το πολιτικό σύστημα λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Το μεγαλύτερο ποσοστό σε αυτήν την κατηγορία κατέγραψε η Ελλάδα, με το 66% των νέων της χώρας να απαντά ότι το πολιτικό σύστημα λειτουργεί τόσο άσχημα ώστε απαιτούνται ριζικές αλλαγές.

Ακολουθεί η Ιταλία με ποσοστό 51%. «Οι άνθρωποι αυτών των ηλικιών βρίσκονται γενικά πιο κοντά στη δημοκρατία και την πολιτική. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι ικανοποιημένοι από αυτές», επισημαίνει ο Μάρκους Σπίτερ.

Πάντως το 58% των ερωτηθέντων πιστεύει στη δημοκρατία. Σύμφωνα με την έρευνα, μόλις το 6% θα προτιμούσε κάποιο άλλο σύστημα διακυβέρνησης. Η τάση να υιοθετούν λαϊκιστικές απόψεις είναι χαμηλότερη στη Γερμανία (7%), με την Πολωνία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ποσοστό 23%.

Δυσπιστία προς τα δημόσια ΜΜΕ στην Ελλάδα

Οσοι τείνουν προς λαϊκιστικές απόψεις είναι πιο δύσπιστοι απέναντι στα πολιτικά πρόσωπα και τους θεσμούς. Μάλιστα 64% εξ αυτών επιθυμούν να λαμβάνουν τις πολιτικές αποφάσεις ειδικοί αντί των εκλεγμένων πολιτικών.

Το 82% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ενημερώνεται για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις μέσω διαδικτύου ενώ μόλις το 30% προτιμά έντυπες εκδόσεις εφημερίδων και περιοδικών. Τα δημόσια ΜΜΕ έχουν υψηλά ποσοστά αποδοχής σε Γαλλία, Γερμανία και Μ. Βρετανία.

Αντιθέτως στην Πολωνία και στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα μικρό το ποσοστό αυτών που τα εμπιστεύονται.

Οι κορυφαίες προτεραιότητες της ΕΕ

Σύμφωνα με τους νέους Ευρωπαίους που συμμετέχουν στην ψηφοφορία, το κύριο καθήκον της ΕΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας (44%), η προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος (34%) και το ζήτημα της μετανάστευσης.

Οι κορυφαίες εθνικές προτεραιότητες

Σε εθνικό επίπεδο, οι νέοι Ευρωπαίοι θεωρούν τις κορυφαίες προτεραιότητες την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης (39%) και τη μείωση της κοινωνικής αδικίας (35%), με 29% να ονομάζουν τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Οι νέοι Ευρωπαίοι έχουν επίσης την τάση να θεωρούν την υποστήριξη της εκπαίδευσης και της επιστήμης πιο εθνική, με το 17% να ονομάζει τον τομέα ως βασική προτεραιότητα για την ΕΕ, ενώ το 26% πιστεύει ότι αποτελεί σημαντικό καθήκον των εθνικών αρχών.

Οι γερμανοί νεαροί ενήλικες αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση των νέων τεχνολογιών, του Διαδικτύου και της ψηφιοποίησης, η οποία ορίζεται ως μία από τις τρεις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ κατά 21% και μια εθνική προτεραιότητα για το ένα στους τρεις (29%). Αυτή είναι η υψηλότερη αναλογία μεταξύ των επτά χωρών που ερωτήθηκαν, ενώ αυτή η πτυχή ονομάζεται μόνο 7% (ΕΕ) και 5% (εθνική) μεταξύ των ισπανών ερωτηθέντων.

 

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα στο top10 των χωρών που «τραβούν» τους τουρίστες να τις ξαναεπισκεφτούν!

ΕΛΛΑΔΑ

Πύργος Πειραιά: Πλησιάζει το opening ενός από τα μεγαλύτερα ZARA παγκοσμίως!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αθήνα αναδείχθηκε η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο, κάτι… βρωμάει εδώ!

SPILL THE TEA

Ο Henry Cavill περιμένει το πρώτο του παιδί με τη Natalie Viscuso και κάτι ράγισε μέσα μας!

SPILL THE TEA

Όλα τα beefs που έχουν απασχολήσει το ίντερνετ τελευταία αν έχεις χάσει επεισόδια!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Τμήματα με χαμηλή βάση αλλά υψηλές προοπτικές, για να έχεις υπόψιν σου!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET