ΕΛΛΑΔΑ

Μέσα Μεταφοράς: Νέοι κανόνες στις μετακινήσεις – Υποχρεωτική η μάσκα και στις στάσεις!

Το νου σας γιατί θα γίνονται καθημερινά έλεγχοι και θα πέφτουν πρόστιμα.

Neopolis Team

4 Μαΐου, 2020

Μετά από περίπου 50 ημέρες καραντίνας, έφτασε η στιγμή που όλοι περιμέναμε.

*σκάνε πυροτεχνήματα*

Από σήμερα (4/5) λοιπόν, ξεκίνησε να υπάρχει περισσότερη ζωή στην Αθήνα και τις γειτονιές της, αφού η άρση των μέτρων οδήγησε στο άνοιγμα μερικών μαγαζιών, καθώς και στην κατάργηση του προστίμου για άσκοπη μετακίνηση. Τέλος δηλαδή, τα μηνύματα στο 13033 που καθόλου δε θα μας λείψει. Φυσικά, η επιστροφή μας σε μια κάποια καθημερινότητα πρέπει να γίνει υπό των μέτρων προστασίας και των νέων κανόνων που καλούμαστε όλοι να τηρούμε ευλαβικά.

Έτσι από το πρωί λειτουργούν ήδη κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία, καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού, ανθοπωλεία, κέντρα αισθητικής και οπτικά, ενώ απαγορεύεται η παροχή υπηρεσιών όπως μασάζ, πιλάτες και personal training.

Νέοι κανόνες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Αλλάζει πλέον ο τρόπος που θα μετακινούμαστε με τα ΜΜΜ, αφού θα γίνεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με τους ακόλουθους πέντε βασικούς κανόνες, που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας:

  • Δεν μετακινούμαστε, εάν δεν είναι ανάγκη
  • Δεν μετακινούμαστε, όταν έχουμε κάποια συμπτώματα
  • Δεν χρησιμοποιούμε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εάν μπορούμε να μετακινηθούμε με κάποιο άλλο μέσο
  • Κρατάμε τις αποστάσεις που ορίζουν οι ειδικοί
  • Φοράμε πάντα μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Παράλληλα, από σήμερα θα υπάρχουν στους 45 σταθμούς του Μετρό και 300 «Βοηθοί Επιβατών», σκοπός των οποίων είναι να ενημερώνουν, να δίνουν συμβουλές στο επιβατικό κοινό και να υπενθυμίζουν τη χρήση μάσκας, ενώ σε όλα τα ΜΜΜ θα υπάρχουν απαγορευτικές κορδέλες στα καθίσματα εντός των συρμών αλλά και στους σταθμούς αναμονής, ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των επιβατών.

Για την αποφυγή συγχρωτισμού, τα δρομολόγια των λεωφορείων και τρόλεϊ θα αυξηθούν από 550 σε 1.100, ενώ κάτι ανάλογο θα έχουμε στις γραμμές 2 και 3 του μετρό και στη γραμμή 1 του ΗΣΑΠ με χρονική απόσταση τα 6 λεπτά.

Σε όλες τις περιπτώσεις, πάντως, είναι αναγκαία η χρήση προστατευτικής μάσκας, καθώς θα γίνονται καθημερινά έλεγχοι και για όσους δεν φορούν θα δέχονται πρόστιμο, ενώ σημειώνεται πως απαγορεύεται και η χρήση των ανελκυστήρων με εξαίρεση των επιβατών με κινητικά προβλήματα.

https://youtu.be/VhX0Wt23E98

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική ακόμα και στους χώρους προσέλευσης και αναμονής των μέσων μαζικής μεταφοράς, ακόμα και στις στάσεις των λεωφορείων. Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση ορίζει το εξής:

  • Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής των μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς και εντός των οχημάτων και των συρμών, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μη ιατρική μάσκα προστασίας. Η υποχρέωση ισχύει, επίσης, για τον οδηγό και τους επιβάτες επιβατηγών οχημάτων δημόσιας χρήσης.
  • Οι επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του μονίμου και εκτάκτου προσωπικού των συγκοινωνιακών φορέων, που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση προς αποφυγή συνωστισμού.
  • Για κάθε παράβαση των διατάξεων του παρόντος επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.

Οι κίνδυνοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Αναφορικά με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, οι κίνδυνοι για τη διασπορά του κορωνοϊού στα ΜΜΜ είναι δύο:

  • Ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια που παράγονται κατά το φτέρνισμα, το βήχα ή την ομιλία. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί μέσω επαφής με επιφάνειες επιμολυσμένες με αναπνευστικά σταγονίδια. Ο συνωστισμός πολλών επιβατών στα ΜΜΜ μπορεί να συντελέσει στη διασπορά του ιού.
  • Οι εργαζόμενοι των ΜΜΜ έχουν αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν με τον κορωνοϊό.

Ηλεκτρονικές κάρτες

Το διάστημα που δε χρησιμοποιήθηκαν οι ηλεκτρονικές κάρτες που είχαν μέσα υπόλοιπο διαδρομών, δεν θα πάει χαμένο και δεν θα χαθούν τα χρήματα που είχαν δοθεί, αφού οι κάτοχοι θα έχουν τη δυνατότητα πίστωσης. Όσοι έχουν ετήσια κάρτα, θα έχουν έκπτωση 10%, η οποία θα ισχύει και για όσους αγοράσουν-προμηθευτούν τώρα νέα κάρτα.

Επιπλέον, τα κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό android μπορούν να λειτουργήσουν και ως αυτόματο σημείο επαναφόρτισης των προσωποποιημένων καρτών με απευθείας αγορά από το τηλέφωνο, χωρίς να χρειάζεται ο επιβάτης να μεταβεί σε εκδοτήρια ή μηχάνημα αυτόματης έκδοσης. Σε αντίθετη περίπτωση, όσοι εξυπηρετούνται από αυτόματα μηχανήματα ή εκδοτήρια, συνιστάται η χρήση χρεωστικών/πιστωτικών καρτών.

Προαστιακός Σιδηρόδρομος

Σε πλήρη λειτουργία τίθεται και ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος Αθηνών (Πειραιάς – Κιάτο, Πειραιάς – Αεροδρόμιο, Αθήνα – Χαλκίδα και ‘Ανω Λιόσια – Κορωπί). Η χρήση προστατευτικής μάσκας υποχρεωτική.

Ταξί

Συνεχίζεται το μέτρο μεταφοράς ενός επιβάτη, με τις γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους. Η χρήση προστατευτικής μάσκας απαραίτητη.

 

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

SPILL THE TEA

Ο Επώνυμος γκρέμισε τον λαμπερό κόσμο της Soula Glamorous μέσα σε 40 λεπτά!

ΕΛΛΑΔΑ

Κάθειρξη 16,5 ετών στον οδηγό που παρέσυρε και σκότωσε την 21χρονη Έμμα στη Θεσσαλονίκη!

ΕΛΛΑΔΑ

Το 19% της Gen Ζ θεωρεί τη δικτατορία προτιμότερη από τη δημοκρατία ορισμένες φορές!

ΕΛΛΑΔΑ

Ξανά ορατό το Βόρειο Σέλας στην Ελλάδα, για όσους το έχασαν την προηγούμενη φορά!

ΕΛΛΑΔΑ

Το ΚΠΙΣΝ γεμίζει από αύριο (1/12) φωτάκια και μπαίνει σε xmas mood με πολλές εκδηλώσεις!

TECH NEWS

Wonderbox: Ένα πρωτότυπο κινηματογραφικό project εμπνευσμένο από τη Samsung Neo QLED 8K!

SPILL THE TEA

Damiano και Dove Cameron είναι το νέο ζευγάρι στην πόλη, πάμε να κλάψουμε στη γωνίτσα μας!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET