Οι πρώτες αναζητήσεις φοιτητικής κατοικίας έχουν ξεκινήσει από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες, και τα ευρήματα δεν είναι πολύ αισιόδοξα. Οι ενδιαφερόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με πολύ υψηλές τιμές και το άγχος για το πώς θα τα βγάλουν πέρα το ακαδημαϊκό έτος που απλώνεται μπροστά τους, έχει αρχίσει να τα σκάει πριν καν δηλώσουν κι επισήμως φοιτητές.
Ζούμε πραγματικά για την ημέρα που τα ενοίκια θα συμβαδίζουν με τις συνθήκες που επικρατούν και δε θα «γδέρνουν» όσους πέφτουν στην ανάγκη τους. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η κατάσταση είναι απελπιστική, με τους ιδιοκτήτες φοιτητικών κατοικιών να ορίζουν παράλογες τιμές και να φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση υποψήφιους και γονείς.
Πέρσι το πρόβλημα ήταν ίδιο και τίποτα προς το παρόν δε δείχνει ότι θα λυθεί άμεσα. Η βραχυχρόνια μίσθωση που επιλέγουν οι περισσότεροι (σε πόλεις όπως Αθήνα και Θεσσαλονίκη κυρίως), καθώς και οι συνέπειες του κορωνοϊού, έχουν οδηγήσει τα ενοίκια στα ύψη. Και φέτος λοιπόν, παραμένουν εκεί, πράγμα που επιβεβαιώνουν όσοι έχουν ρίξει ήδη μία ματιά σε αυτά, αλλά και η μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estate.
Κάτι που επίσης φαίνεται να έχει κοινό η φετινή χρονιά με την περσινή, είναι ότι σημειώνεται μεγάλη διαθεσιμότητα στα ακίνητα, που όμως συνοδεύονται από απλησίαστα ενοίκια. Αυτό συμβαίνει γιατί τα περισσότερα έχουν πλήρως ανακαινιστεί και επιπλωθεί σε ορισμένες περιπτώσεις, αφού προορίζονταν για άλλο σκοπό.
Στην πρωτεύουσα συγκεκριμένα, παρατηρούνται αυξητικές τάσεις των τιμών στις περισσότερες φοιτητικές περιοχές. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται σε Καλλιθέα, Νέο Κόσμο, Παγκράτι, Ζωγράφου και Εξάρχεια. Στα Εξάρχεια για παράδειγμα, οι τιμές το 2016 για μια γκαρσονιέρα κυμαίνονταν μεταξύ 150 και 180 ευρώ, ενώ πλέον αγγίζουν τα 350-450 ευρώ.
Στον παρακάτω πίνακα θα δείτε αναλυτικά τις τιμές ανά περιοχή από το 2016 μέχρι σήμερα:
Αυξητικές τάσεις καταγράφονται σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Καλαμάτα και άλλες πόλεις της Ελλάδας, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως τα Ιωάννινα, η Χίος, η Καστοριά, ο Βόλος, η Κομοτηνή, η Τρίπολη, η Κέρκυρα και η Ρόδος, να καταγράφουν σταθερότητα στις τιμές.
Ωστόσο, ξανά σημαντικό ρόλο στους ρυθμούς ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών αναμένεται να παίξει η πανδημία, καθώς πολλές οικογένειες θα προτιμήσουν να περιμένουν μέχρι τον Οκτώβριο τουλάχιστον, για να «κλείσουν» κάποιο διαμέρισμα. Έχοντας πάρει το μάθημά τους από πέρσι, δε κάνουν βιαστικές κινήσεις χωρίς να ξέρουν με σιγουριά τις αποφάσεις για την ακαδημαϊκή χρονιά. Έτσι λοιπόν, ίσως υπάρξει κάποια αναπροσαρμογή και των τιμών.