UNI LIFE & TIPS

Μάθε το στυλ διαβάσματος που σου ταιριάζει για να μη σπαταλάς τσάμπα τις ώρες σου!

Κίνηση ματ για να μην πας κουβά άλλο ένα εξάμηνο.

Το διάβασμα είναι πιο περίπλοκο απ’ ό,τι πίστευες. Δεν είναι απλά ένα ανοίγω βιβλίο/σημειώσεις και αρχίζω να διαβάζω, είναι μια διαδικασία που (θα έπρεπε να) διαφέρει από άτομο σε άτομο. Αν νομίζεις ότι το να στρώσεις πωπό και να ξεκινήσεις την αποστήθιση είναι ο μόνος τρόπος, τότε μάλλον βρήκες το λόγο που δυσκολεύεσαι να έχεις μια αποτελεσματική μελέτη.

Υπάρχουν διαφορετικά στυλ διαβάσματος που ταιριάζουν στους διαφορετικούς τύπους ανθρώπων. Μπορεί να ανακάλυψες τυχαία το δικό σου όταν για πλάκα είπες να εντάξεις το role playing στη μελέτη σου και πάνω που παρίστανες τον καθηγητή λέγοντας όσα μάθαινες φωναχτά, συνειδητοποίησες πως σε βοηθάει να συγκρατήσεις καλύτερα τις πληροφορίες.

Μπορεί όμως και να μην έχεις βρει το στυλ σου και τόσα χρόνια να παιδεύεσαι άδικα πάνω από τα βιβλία. Συν του ότι αισθάνεσαι χαζ@. Am I… dumb? Γιατί οι άλλοι γράφουν κι εγώ πάω μονίμως για Σεπτέμβρη;

Δεν τρέχει τίποτα λάθος με εσένα, απλά με τον τρόπο που διαβάζεις. Πειραματίσου με τους παρακάτω και όταν βρεις το κουμπί σου, τότε το διάβασμα δε θα είναι πια η μεγαλύτερη αγγαρεία στο σύμπαν.

Εάν είσαι οπτικός τύπος, τότε…

…κάνε το διάβασμα πιο εύκολο κι απολαυστικό βάζοντας στο παιχνίδι post-it χαρτάκια με λέξεις κλειδιά. Ακόμα καλύτερα, αν σ’ αρέσουν οι καλλιτεχνίες, συνόδευσε τις λέξεις με ένα σχέδιο. Με αυτόν τον τρόπο οι οπτικοί τύποι φαίνεται ότι ενεργοποιούν τον εγκέφαλό τους, έτσι ώστε να αναγνωρίζει τις λέξεις-κλειδιά και την ιστορία γύρω από αυτές κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Μερικά ακόμα εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να οπτικοποιήσεις την πληροφορία είναι τα διαγράμματα και οι γραφικές παραστάσεις, διάφορα βιντεάκια και tutorials, όπως και το να φτιάχνεις χάρτες (mind maps) όπου συνδέεις τις ιδέες σου. Και εννοείται επίσης σημαντικό ρόλο παίζουν τα υπογραμμιστικά. Χρησιμοποιώντάς τα με το σωστό τρόπο (όχι για να υπογραμμίζεις ολόκληρες σελίδες δηλαδή) και με διάφορα χρώματα, δίνεις έμφαση σε προτάσεις και λέξεις και στέλνεις έτσι στον εγκέφαλό σου το ερέθισμα να τα θυμάται.

Εάν είσαι ακουστικός τύπος, τότε…

…μη φορέσεις τα ακουστικά για να ακούσεις το Top50 στο Spotify, δεν είναι αυτό το point. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν όσοι κατανοούν πιο εύκολα χρησιμοποιώντας τ’ αυτιά τους, όπως π.χ. να επαναλαμβάνουν όσα μαθαίνουν φωναχτά, ή να τους τα λέει κάποιος τρίτος (φίλος, γονιός κλπ). Με το να λες δυνατά μία παράγραφο είναι σαν να της δίνεις ζωή if that makes sense.

Μπορείς ακόμα να ηχογραφείς τις σημειώσεις από το μάθημα ή όσα λέει το βιβλίο και στη συνέχεια να τ’ ακούς. Καταλαβαίνεις τώρα πόσο σημαντικό είναι για σένα να παρακολουθείς τις διαλέξεις και ν’ ακούς τ@ καθηγητ@. Θα σου μένουν όλα πολύ πιο εύκολα. Έχει παρατηρηθεί ακόμη, ότι βοηθάει πολύ το να δίνεις ρυθμό στην αποστήθισή σου, καθώς θυμάσαι καλύτερα τις πληροφορίες (ξέρεις, το γνωστό ραπάρισμα με παράγραφο της ιστορίας). Τέλος, audiobooks και podcasts είναι φίλοι σου!

Εάν είσαι κινητικός τύπος, τότε…

…δε χρειάζεται να πάρεις τους δρόμους μ’ ένα βιβλίο στο χέρι. Απλά συμπεριέλαβε στο πρόγραμμά σου κινήσεις, ακόμα και των χεριών σου μόνο, που θα εκτονώνουν την ανάγκη σου να κουνηθείς. Όπως και στην περίπτωση του οπτικού τύπου, μπορείς να ζωγραφίσεις/σχεδιάσεις κάτι σχετικό με αυτό που διαβάζεις για να απορροφήσεις καλύτερα την πληροφορία, να υπογραμμίζεις τα σημαντικά και γενικότερα να είσαι ενεργητικ@.

Αν στο επιτρέπει το αντικείμενο που μελετάς, μπορείς να κάνεις πειράματα με τις ασκήσεις που καλείσαι να λύσεις (να γιατί δεν πρέπει να πιστολιάζεις τα εργαστήρια της σχολής), να εντάξεις αντικείμενα από το περιβάλλον σου για μια πιο παιχνιδιάρικη διάθεση, καθώς επίσης το role playing εάν κάνεις ομαδικό διάβασμα. Η αλήθεια είναι πως αυτή η κατηγορία είναι και η δυσκολότερη, καθώς δε δίνονται πάντα ευκαιρίες να προσαρμόσεις το διάβασμα στα μέτρα σου. Προσπάθησε όμως να κάνεις όσο πιο personalized τη διαδικασία, δημιουργώντας δικά σου παραστατικά παραδείγματα για όσα διαβάζεις!

Εάν είσαι τύπος που του αρέσει η ανάγνωση/γραφή, τότε…

Φτάνει να διαβάσεις την πληροφορία που θες να εμπεδώσεις ή να την καταγράψεις. Πολύ πιθανό να ανήκω σε αυτή την κατηγορία κι εγώ η ίδια, αφού όποτε γράφω κάτι σε χαρτί, μετά το χέρι μου πάει σχεδόν αυτόματα. Είναι λες και το χέρι έχει έναν δικό του ξεχωριστό εγκέφαλο, όπου αποθηκεύει τις πληροφορίες. Για τους συγκεκριμένους τύπους λοιπόν, το κείμενο έχει τη μεγαλύτερη δύναμη, γι’ αυτό συνήθως είναι πολύ καλοί στο να γράφουν εκθέσεις.

Πέρα από το να διαβάζεις και να λύνεις ασκήσεις, μπορείς να κάνεις επίσης κάποια κουιζάκια πάνω στο θέμα ή να διαβάσεις έτοιμες εργασίες για περισσότερες λεπτομέρειες. Π.χ. μπορείς να δημιουργήσεις λίστες με τις βασικές πληροφορίες που έχεις συγκεντρώσει από το διάβασμα και στη συνέχεια, να φτιάξεις κουίζ πολλαπλής επιλογής. Ενώ, τέλος, ο κλασικός τρόπος διαβάσματος γι’ αυτόν τον τύπο μαθητή/φοιτητή είναι να ξαναδιαβάζει και να ξαναγράφει πολλές φορές την ίδια παράγραφο.

Kelly Sikkema/Unsplash

Καλή αναζήτηση του ιδανικού στυλ για σένα, ελπίζω να βρεις γρήγορα και εύκολα αυτό που σου ταιριάζει κι εννοείται πως μπορείς να τα συνδυάσεις!

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Πατρών: Υποδέχεται σήμερα την Ολυμπιακή Φλόγα – «Πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο»!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Coffee Island: Στηρίζοντας τη φοιτητική κοινότητα του Παν/μίου Πατρών, προχωρά σε μια σημαντική δωρεά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Νομική ΕΚΠΑ: Πήρε όλα τα βραβεία σπίτι της η ομάδα που συμμετέχει σε διεθνή διαγωνισμό δίκης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Εγκρίθηκε η πρώτη Ιατρική Σχολή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Μπρόκολο με ψαλίδα έδωσε να δοκιμάσει σε φοιτητή η λέσχη, δεν πήρε θετικό feedback!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κερασμένη… βίδα στη σαλάτα του βρήκε φοιτητής από τη Λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET