ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

11 κλισέ ατάκες που έχει βαρεθεί να ακούει όποιος δίνει φέτος Πανελλήνιες!

Λες και δεν ήταν ούτως ή άλλως δύσκολη αυτή η χρονιά...

Σε λίγες μέρες εξετάζεσαι πάνω σε κάτι για το οποίο προετοιμάζεσαι εδώ και ένα χρόνο, αν όχι παραπάνω. Σαν να μην έφτανε αυτό, έχεις και όλον τον υπόλοιπο κόσμο γύρω σου να σου ζαλίζει τον έρωτα, λες και έχουν βαλθεί να τεστάρουν τα όριά σου. Είτε οι δικοί σου άνθρωποι είτε γνωστοί που συναντάς τυχαία στο δρόμο, έχουν να εκφέρουν γνωμούλα πάνω στο θέμα, άσχετα που δεν τη ζήτησες ποτέ. Όοοχι, θα την ακούσεις!

Ίσως να νιώθουν πρωτοπόροι και να πιστεύουν πως πέταξαν φοβερή ατάκα, ή πως σου έδωσαν το κουράγιο που χρειαζόσουν, ενώ στην πραγματικότητα είναι η πέμπτη φορά μέσα στην ήμερα που ακούς το ίδιο πράγμα. Όπως και να ‘χει, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να το καταπιείς και να συνεχίσεις τη δουλειά σου. Έτσι κι αλλιώς, εσύ είσαι αυτ@ που θα πάει να δώσει μάθημα μεθαύριο.

Το μοναδικό γαμώτο σε όλη αυτή την ιστορία, είναι ότι αν έπαιρνες ένα ευρώ κάθε φορά που άκουγες κάποια από τις παρακάτω φράσεις, δε θα χρειαζόταν καν να δώσεις Πανελλήνιες. 😫

«Έλα μωρέ, μην αγχώνεσαι!»

Είναι η πιο χιλιοειπωμένη φράση κατά την περίοδο των Πανελληνίων και ειλικρινά, παραδέξου το, πόσο πολύ σε βοηθάει;! Με το που την ακούς, το άγχος σου ως δια μαγείας εξαφανίζεται, όλα φαίνονται πολύ πιο αισιόδοξα και πιθανόν και το διάβασμά σου να μετατρέπεται σ’ ένα ευχάριστο διάλειμμα μέσα στην ημέρα σου! Πες ένα μεγάλο ευχαριστώ στον άνθρωπο, μην είσαι αγενής.

«Γιατί να περάσεις εκεί; Βάλε πρώτη την τάδε σχολή!»

Κάθεσαι τόσα χρόνια και σπας το κεφάλι σου να βρεις την πιο κατάλληλη σχολή για σένα και δεν ήξερες πως η απάντηση βρισκόταν στην τυχαία συνάντηση με τον γείτονα που πετάχτηκε να πάρει γάλα ένα πρωί Δευτέρας. Μιλάμε θα είχες γλιτώσει χρόνια αναζήτησης και άγχους και θα είχες ξεμπερδέψει από νωρίς με τέτοιου τύπου διλήμματα. 

«Με μέτρο το διάβασμα»

Δηλαδή από τη μία θέλουν να περάσεις σε σχολές από Πολυτεχνείο και πάνω χωρίς κανένα άγχος κι από την άλλη να μην τρελαίνεσαι και στο διάβασμα! Τρέχα γύρευε. Πώς φαίνεται ότι έχουν περάσει αιώνες από τότε που βρίσκονταν εκείνοι στη θέση σου και πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα από εκείνες τις εποχές…

«Δε σε φοβάμαι εσένα!»

Σε φοβάσαι εσύ, όμως! Και το ότι είναι τόσο σίγουρος για την επιτυχία σου, σε αγχώνει ακόμα περισσότερο. Γιατί δε σε φοβάται δηλαδή; Άνθρωπος είσαι, μπορεί κάτι να σου ξεφύγει, μπορεί να θολώσεις, μπορεί χίλια δυο πράγματα να συμβούν και να στραβώσει η φάση. Τότε τι θα πει; Ότι τελικά έκανε λάθος, δεν ήσουν για τόσο ψηλά;

«Και στο Πανεπιστήμιο να περάσεις και πτυχίο να πάρεις, πάλι άνεργος θα μείνεις, τι σκας;»

Και σε έπιαναν κάτι βράδια τα υπαρξιακά σου και προσπαθούσες να καταλάβεις το νόημα των Πανελληνίων και των σχολών και το βρήκες ξαφνικά, εκεί που δεν το περίμενες, σε αυτές τις σοφές κουβέντες. Τώρα μάλιστα, ξέρεις γιατί παλεύεις και πάνω απ’ όλα, ότι αξίζουν οι κόποι σου!

«Τι φοβάσαι, αφού τα κάνετε στο φροντιστήριο!»

Και στο τέλος σας δίνουν και τα θέματα που θα πέσουν! Το ότι πολλοί δεν καταφέρνουν να φτάσουν τα μόρια για τις σχολές που θέλουν, ενώ άλλοι δεν πιάνουν ούτε καν τη βάση, είναι για τα μάτια του κόσμου, για να μην υποψιαστούν ότι σας δίνονται τα θέματα. Αυτοί είναι που κάνουν τη «θυσία» για τους υπόλοιπους, που γράφουν 20. 

«Εσύ να κοιτάξεις να συγκεντρωθείς στα διαβάσματά σου!»

Να μη σε απασχολεί τίποτα άλλο, να μην το κουνάς ρούπι από το δωμάτιό σου, να βγαίνεις έξω μόνο για να πας μέχρι το φροντιστήριο και γενικότερα να μη ζεις για λίγους μήνες, μέχρι να δώσεις. Κάνουν τις Πανελλήνιες να φαίνονται σαν τη μεγαλύτερη και πιο δύσκολη δοκιμασία στη ζωή σου, αλλά πετάνε κι ένα «Να μην έχεις πολλά στο κεφάλι σου κι αγχώνεσαι» και λες α οκ τότε!

«Πρόγραμμα θέλει και συστηματικό διάβασμα»

Ναι συνέχισε, τα σημειώνω… Διότι τόσο καιρό ας πούμε πήγαινες στα τυφλά. Επέλεγες σύστημα αναλόγως με το πώς σου πήγαινε η ημέρα. Για παράδειγμα τη μία μπορεί να μη διάβαζες καθόλου και να την έβγαζες έξω στις καφετέριες, ενώ την επόμενη κλεινόσουν σπίτι και δεν έβλεπες το φως του ήλιου. Τι να το κάνεις το πρόγραμμα; Ό,τι αγαπά η ψυχούλα σου εκείνη την στιγμή.

«Τι; Τα ‘χεις φτύσει από τώρα;»

Εμμέσως πλην σαφώς αυτός ο άνθρωπος θέλει να σου πει ότι στην πορεία σε περιμένουν ακόμα πιο δύσκολες καταστάσεις και το γεγονός ότι έχεις ήδη αρχίσει να κουράζεσαι, του φαίνεται αστείο. Διαφορετικά, αυτή η ατάκα μπορεί να ειπωθεί και κάπως έτσι: «Α καλά, δεν πας πουθενά!». 

«Πρέπει να περάσεις κάπου, γιατί διαφορετικά έτσι όπως είναι τα πράγματα δεν έχεις στον ήλιο μοίρα»

Η αλήθεια είναι πως έρχεται σε μια αντίθεση με το #5, αλλά τόσοι και τόσοι θα σου δώσουν τη συμβουλή τους πάνω στο θέμα, επομένως οι γνώμες διίστανται. Πάντως και σ’ αυτήν την περίπτωση, δε λες ότι σε γεμίζουν με αυτοπεποίθηση. Δε σκέφτεσαι «έλα χαλαρά, και να μην τα καταφέρω κάτι θα βρω να κάνω». ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ΜΟΙΡΑ σου λένε οι αθεόφοβοι!

«Έλα λίγο έμεινε, τα δύσκολα πέρασαν!»

Καταλαβαίνεις τις καλές προθέσεις του συνομιλητή σου, αλλά όχι, τα δύσκολα δεν πέρασαν. Ή τουλάχιστον δε νιώθεις έτσι εσύ. Όσο οι εξετάσεις βρίσκονται μπροστά σου, εσύ θα αγχώνεσαι για το τι θα πέσει και πώς θα τα πας. Τα δύσκολα θα έχουν πια περάσει μόλις βγεις από την τάξη έχοντας δώσει το τελευταίο μάθημα. Μέχρι τότε, έχεις το δικαίωμα να είσαι και λίγο drama queen, γιατί στην τελική όλοι αυτοί οι συγγενείς, φίλοι, γνωστοί και το σύστημα γενικότερα, στο έδωσε.  

Να σου πω κι εγώ μια άλλη κλασική ατάκα; Στα παλιά σου τα παπούτσια! Κλείσε τα αυτιά σου, κάνε ό,τι μπορείς και στο κάτω κάτω Πανελλήνιες δίνεις! 

OUR20s

ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Οι νέοι αδιαφορούν για το «πτυχίο πανεπιστημίου» – Ποια επαγγέλματα κερδίζουν έδαφος!

DIGITAL

Με το νέο app ‘Next by NBG’ όλα γίνονται πιο εύκολα, ακόμα και η διαχείριση των οικονομικών σου!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET