ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Κλεινει» για 2 μέρες η Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ | Ταυτόχρονα, υπό διάλυση είναι οι Οδοντιατρικές Σχολές!

Διήμερη απεργία στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ και ένα βήμα πριν την καθολική διάλυση βρίσκονται οι Οδοντιατρικές Σχολές της χώρας. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά τους. Την περασμένη Τετάρτη (14/2) η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού εξέτασε το θέμα για περαιτέρω κινητοποιήσις με βάση το πλαίσιο της απόφασης που προτάθηκε στην […]

Δήμητρα Πραντάλου

20 Φεβρουαρίου, 2018

Διήμερη απεργία στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ και ένα βήμα πριν την καθολική διάλυση βρίσκονται οι Οδοντιατρικές Σχολές της χώρας. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά τους.

Την περασμένη Τετάρτη (14/2) η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού εξέτασε το θέμα για περαιτέρω κινητοποιήσις με βάση το πλαίσιο της απόφασης που προτάθηκε στην πρόσφατη κοινή συνεδρίαση (25/1) του Δ.Σ του Συλλόγου με εκπροσώπους το Δ.Σ άλλων συλλόγων ΔΕΠ του ΕΚΠΑ, του ΕΜΠ και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με παρουσία και τον πρόεδρο της ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού).

Το αποτέλεσμα ήταν η ομόφωνη απόφαση προειδοποιητικής διήμερης απεργίας για τις 7 & 8 Μαρτίου σε συντονισμό και με τους Συλλόγους ΔΕΠ του ΕΚΠΑ κι άλλων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας. Στην περίπτωση, δε, που η κυβέρνηση δεν δείξει την αρμόζουσα ανταπόκριση στα αιτήματα, η Γ.Σ του Συλλόγου ΔΕΠ Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ προειδοποιεί για απεργία διαρκείας στην εξεταστική περίοδο του Ιουνίου.

Ο Σύλλογος ΔΕΠ της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ ζητά από την κυβέρνηση τα εξής:

– Να προχωρήσει αμέσως στη ρύθμιση του θέματος που εκκρεμεί εδώ και τρία χρόνια: την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα του 2012.

– Να αρχίσει τη συζήτηση για τη δημιουργία ενός νέου και πραγματικά ειδικού μισθολογίου για τους Πανεπιστημιακούς, που θα ανταποκρίνεται στην προσφορά των Πανεπιστημιακών στην κοινωνία, καθώς και στις απαιτήσεις του έργου τους.

– Να αυξήσει τη δημόσια χρηματοδότηση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία τα τελευταία μνημονιακά χρόνια έχει δεχτεί δυσανάλογα υψηλό ποσοστό περικοπών.

Τέλος, η Γ.Σ καλεί την ΠΟΣΔΕΠ να πάρει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και να ηγηθεί του αγώνα που ξεκινάει.


Την ίδια ώρα οι Οδοντιατριακές Σχολές της χώρας βρίσκονται «ένα βήμα από την καθολική διάλυση βρίσκονται οι Πανεπιστημιακές Οδοντιατρικές Σχολές της χώρας», σύμφωνα με ανακοίνωση του  Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Κρούει μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου για τις τεράστιες ελλείψεις στο προσωπικό των Οδοντοτριακών Σχολών και στις υλικοτεχνικές υποδομές.

«Γνωρίζουμε ότι δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, έχουν επέλθει επικίνδυνες μειώσεις του διδακτικού, διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού, όπως επίσης και σε απαραίτητα εργαλεία και υλικά. Ένα από τα σοβαρά κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν την Ελληνική κοινωνία, ήταν μέχρι πρότινος ο ξεριζωμός των νέων επιστημόνων μας για ανεύρεση εργασίας στο εξωτερικό. Ο κίνδυνος που ελοχεύει είναι όλο και περισσότεροι νέοι μας να μεταναστεύουν όχι μόνο για δουλειά, αλλά και για σπουδές σε γειτονικές χώρες που διαρκώς εξελίσσονται και προσφέρουν νέες ευκαιρίες. Αφενός τα Δημόσια πανεπιστήμιά μας καταστρέφονται, αφετέρου παρατηρούμε μια υπόγεια προσπάθεια για απαξίωση τυχόν ιδιωτικών Ιδρυμάτων, παρότι ανθούν εδώ και αιώνες στο εξωτερικό», σημειώνει ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Δεβλιώτης.

«Την ώρα που ανακοινώνονται μέτρα… σωτηρίας, όπως η ίδρυση της τέταρτης Νομικής Σχολής στη χώρα, οι ήδη υπάρχουσες δομές μαστίζονται από πρωτοφανή, οξύτατα προβλήματα και οδηγούνται σε διάλυση. Η Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια που η κρατική χρηματοδότηση σχεδόν σταμάτησε ολοκληρωτικά, παλεύει να συντηρηθεί με πόρους που προέρχονται από την παροχή οδοντιατρικών θεραπευτικών εργασιών σε ασθενείς κατά την προπτυχιακή και μεταπτυχιακή κλινική άσκηση των φοιτητών», προσθέτει ο κ. Δεβλιώτης.

Ο ΟΣΘ βρίσκεται στο πλευρό του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) της Οδοντιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και του ΕΚΠΑ, που διεκδικούν την ψήφιση νομοσχεδίου για τη ρύθμιση οφειλών Καθηγητών των ΑΕΙ, που ασκούν ιδιωτική δραστηριότητα. «Με απογοήτευση είδαμε ότι κατά την ψήφιση του Νομοσχεδίου ίδρυσης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής πρόσφατα στη Βουλή, το Άρθρο 15 που αφορούσε στο παραπάνω φλέγον ζήτημα για τους πανεπιστημιακούς καθηγητές οδοντιάτρους, αιφνιδίως αποσύρθηκε. Πρόκειται για ένα χρόνιο σοβαρό πρόβλημα του κλάδου μας, το οποίο χρήζει επιτέλους λύσης. Οι Καθηγητές και οι Λέκτορες συνεχίζουν υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες μέσα στην κρίση να μεταδίδουν γνώση και να κρατούν ψηλά τον πήχη της εκπαίδευσης», σημειώνει ο κ. Δεβλιώτης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να προβληματιστούν για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και κυρίως τον Υπουργό Παιδείας να επισκεφθεί τις Οδοντιατρικές Σχολές της χώρας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ένας γόνιμος διάλογος.

 

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα στο top10 των χωρών που «τραβούν» τους τουρίστες να τις ξαναεπισκεφτούν!

ΕΛΛΑΔΑ

Πύργος Πειραιά: Πλησιάζει το opening ενός από τα μεγαλύτερα ZARA παγκοσμίως!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αθήνα αναδείχθηκε η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο, κάτι… βρωμάει εδώ!

SPILL THE TEA

Ο Henry Cavill περιμένει το πρώτο του παιδί με τη Natalie Viscuso και κάτι ράγισε μέσα μας!

SPILL THE TEA

Όλα τα beefs που έχουν απασχολήσει το ίντερνετ τελευταία αν έχεις χάσει επεισόδια!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Τμήματα με χαμηλή βάση αλλά υψηλές προοπτικές, για να έχεις υπόψιν σου!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET