ΕΛΛΑΔΑ

Καταργείται το πλαστικό μιας χρήσης, με δικό μας ποτήρι θα παίρνουμε καφέ από το 2022!

Έπρεπε να γίνει κάποια στιγμή, έστω και καθυστερημένα.

Neopolis Team

4 Σεπτεμβρίου, 2020

Με όλα όσα συμβαίνουν τελευταία στον πλανήτη, έχουμε μάθει λίγο-πολύ να προσαρμοζόμαστε σε διαφορετικά δεδομένα, όταν μας επιβάλλονται. Αν, όμως, πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες για περιβαλλοντικούς λόγους, δηλώνουμε έτοιμοι.

Και από το 2022 όλοι θα πρέπει να δηλώνουν έτοιμοι, αφού τον καφέ θα τον πίνουμε σε δικό μας ποτήρι και όχι σε πλαστικό μιας χρήσεως.

Με βάση το γεγονός ότι τα πλαστικά μιας χρήσης, που χρησιμοποιούνται για ελάχιστα λεπτά, χρειάζονται πολλά χρόνια για να αποσυντεθούν, όπως το πλαστικό ποτήρι του καφέ που θέλει γύρω στα 65-75 χρόνια, συμπληρώθηκε νόμος για να βάλει ένα τέλος στο βαρύ πλήγμα που έχει υποστεί το περιβάλλον, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Πιο συγκεκριμένα, στον take away καφέ θα υπάρχει επιβάρυνση με περιβαλλοντικό τέλος 0,05€ στα πλαστικά ποτήρια και 0,05€ στα πλαστικά καπάκια. Κάπως έτσι, θα ενθαρρυνθεί η κίνηση να πηγαίνουμε με το δικό μας ποτήρι ή θερμός για να πιούμε καφέ και κατά συνέπεια, να μειωθεί η χρήση του πλαστικού στην καθημερινότητα, με το νόμο να υποχρεώνει τα καταστήματα να εξυπηρετούν τους πελάτες στα επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη που φέρουν οι ίδιοι.

Στον ίδιο νόμο προβλέπεται η κατάργηση πώλησης πλαστικών μιας χρήσεως από τα καταστήματα σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα, ενώ ανάμεσα στα προϊόντα που καταργούνται είναι τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα, τα πιάτα, τα καλαμάκια, τα τάπερ μίας χρήσης, το πλαστικό στις μπατονέτες, ακόμη και τα πλαστικά στηρίγματα μπαλονιών.

Τέλος από το 2023 οι εταιρείες που πωλούν νερό και αναψυκτικά μέσω καταστημάτων θα πρέπει να δημιουργήσουν σύστημα επιστροφής των συσκευασιών, όπου στην ουσία ο πελάτης θα λαμβάνει χρήματα για τις συσκευασίες που επιστρέφει ή κάποια έκπτωση για τις επόμενες αγορές του.

Πάντως, με τα πλαστικά καλαμάκια δεν έχει πάει και πολύ καλά, ελπίζουμε με τον νέο νόμο να πάει καλύτερα.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Δικαίωση για την Έλενα Κρεμλίδου σε υπόθεση revenge porn: «Κορίτσια να μιλάτε!»

ΕΛΛΑΔΑ

Θετικό το αλκοτέστ της Κυβέλης στο τροχαίο δυστύχημα – Αντιμέτωπη με κάθειρξη πολλών ετών!

ΕΛΛΑΔΑ

Γνωστός Youtuber πιάστηκε να έχει στην κατοχή του 90 ροζ βίντεο από συνευρέσεις του!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET