UNI LIFE & TIPS

Κατάφερες να βρεις φοιτητικό σπίτι; Αν είναι καθαρό θα περάσεις καλύτερα!

Δες εδώ πώς θα τα καταφέρεις χωρίς να πολυζοριστείς.

Neopolis Team

4 Οκτωβρίου, 2022

Δεν είναι εύκολο να βρεις φοιτητικό σπίτι στις μέρες μας και το ξέρεις. Αν τελικά τα κατάφερες και κρατάς στο χέρι σου το κλειδί για τον δικό σου χώρο, που θα στεγάσει τα διαβάσματα, τα γλέντια, τα ξενύχτια και τους φοιτητικούς σου έρωτες, δεν είναι κακή ιδέα να κάνεις ένα καλό καθάρισμα που και που. 

Δες εδώ πώς θα τα καταφέρεις χωρίς να πολυζοριστείς.

Εντάξει, δε φαντάζεσαι ότι θα περάσεις τα φοιτητικά σου χρόνια μέσα στο διαμέρισμα, αραχτός στον καναπέ να βλέπεις τηλεόραση, όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να ζεις μέσα στη μπίχλα. Είτε μένεις μόνος είτε με συγκάτοικους, ένα καθαρό σπίτι είναι η φιλόξενη γωνιά που θα σε υποδεχτεί όταν γυρίσεις από τη σχολή (ή το πάρτι ή το μπαράκι).

Και επειδή τα σπίτια που αυτοκαθαρίζονται ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, ο μόνος τρόπος να διατηρήσεις το σπίτι σου καθαρό είναι να οργανωθείς. Δες παρακάτω πώς (εκτός και αν περιμένεις επίσκεψη από τη μαμά στο άμεσο μέλλον).

Προετοιμασία

Δεν είναι άσκοπο να συμμαζέψεις λιγάκι πριν αρχίσεις να καθαρίζεις. Κρέμασε τα καθαρά ρούχα στη ντουλάπα, στρώσε το κρεβάτι, πήγαινε τα σκουπίδια στον κάδο, βάλε μια ανεβαστική μουσική (δες εδώ κάποιες προτάσεις) και ετοιμάσου να στρωθείς στη δουλειά.

Εξοπλισμός

Όσο καλές και αν είναι οι προθέσεις σου δε θα μπορέσεις να αποδώσεις πραγματικά αν δεν έχεις τον σωστό εξοπλισμό. Και επειδή μια βόλτα στο σούπερ μάρκετ μπορεί να σε κάνει να χάσεις τη συγκέντρωσή σου, βεβαιώσου ότι έχεις πριν αρχίσει τουλάχιστον τα εξής:

 • Ένα φαράσι και μια σκούπα
 • Ηλεκτρική σκούπα
 • Σφουγγαρίστρα και κουβά
 • Καθαριστικό πολλαπλών χρήσεων
 • Καθαριστικό τζαμιών
 • Πανάκια από μικροΐνες
 • Χλωρίνη
 • Σαπούνι πιάτων
 • Καθαριστικό για άλατα
 • Καθαριστικό φούρνου

Αγοράζοντας αυτά τα είδη εκ των προτέρων, μπορείς να τα βρεις σε προσφορά, κάτι ευπρόσδεκτο για ένα φοιτητικό μπάτζετ. Στο Μάρκετ Ιν φυλλάδιο, για παράδειγμα, θα βρεις ότι χρειάζεσαι, όπως μια σφουγγαρίστρα Scotch Brite 30% φθηνότερα  και χλωρίνη Klinex σε σπρέι με 2,35 € σε συσκευασία 750 ml.

Πριν ξεκινήσεις

Έχε υπ’ όψη σου τα παρακάτω πριν ξεκινήσεις, για να κάνεις την όλη διαδικασία πιο εύκολη, πιο αποδοτική και πιο ευχάριστη (λέμε τώρα).

Ο καθένας στον τομέα του

Το καθάρισμα έχει περισσότερη πλάκα όταν το κάνεις με παρέα, συγκατοίκους ή φίλους πρόθυμους για βοήθεια (υπάρχουν και τέτοιοι). Σ’ αυτήν την περίπτωση, κάντε έναν διαμοιρασμό εργασίας ώστε να μην μπλέκει ο ένας στα πόδια του άλλου. Μπορεί ο καθένας να κάνει το δωμάτιό του και όλοι μαζί τους κοινόχρηστους χώρους ή να αρχίσετε την καθαριότητα από τα ψηλά και να αφήσετε σκούπισμα και σφουγγάρισμα για το τέλος.

Καθαρισμός με δόσεις

Όσο μικρό κι αν είναι το σπίτι σου, αν αποφασίσεις να το καθαρίσεις όλο σε μια μέρα ενδέχεται να κουραστείς ή να σε πάρει η παρέα για καφέ και τι να κάνεις τότε… Μπορείς να χωρίσεις το project σε επιμέρους τμήματα, με την προϋπόθεση να δείξεις πειθαρχία και να ακολουθήσεις το χρονοδιάγραμμα που έχεις καθορίσει.

Μην ξεχάσεις

Ολοκλήρωσες το δύσκολο έργο που (απερίσκεπτα) ανέλαβες και νιώθεις ικανοποίηση, όμως… μη βιάζεσαι! Έλεγξε αν έχεις κάνει τα παρακάτω για να έχεις ένα σπίτι που πραγματικά λάμπει.

 • Καθάρισες τα εσωτερικά των ντουλαπιών και τις επιφάνειες των ραφιών;
 • Καθάρισες τις συσκευές της κουζίνας, ιδιαίτερα το ψυγείο και τον φούρνο;
 • Μετακίνησες τα έπιπλα για να καθαρίσεις από κάτω;
 • Αφαίρεσες τυχόν ταινίες ή καρφιά από τους τοίχους και τα ντουλάπια;
 • Τίναξες τα πατάκια της πόρτας έξω και τα έπλυνες με ζεστό σαπουνόνερο;
 • Άδειασες την ηλεκτρική σκούπα και έστυψες τη σφουγγαρίστρα μόλις ολοκληρώθηκε το καθάρισμα;

Αν τα πράγματα πήγαν καλά, θα απολαύσεις ένα καθαρό σπίτι… έστω για λίγο, μέχρι να έλθει η παρέα για να δείτε Netflix ή να παίξετε PES και να ξεφύγει πάλι η κατάσταση. Όπως και να έχει, τώρα έχεις μάθει πώς γίνεται και μπορείς να επαναλάβεις τη διαδικασία πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Σε κινητοποίηση προχωρούν σήμερα φοιτητές, για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το ΠΑΜΑΚ αποκτά δική του εφαρμογή και κάνει λίγο πιο εύκολη τη ζωή των φοιτητών του!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ομάδα φοιτητών των ΕΚΠΑ-ΕΜΠ κέρδισε το χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Βιολογίας!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET