Για μια ακόμα φορά το κέντρο της Αθήνας «καίγεται» και οι κουκουλοφόροι τα «σπάνε» στην Ερμού ύστερα από την κατά πλειοψηφία αρνητική απόφαση των δικαστών του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας στην αίτηση αναστολής εκτέλεσης ποινής που είχε καταθέσει η ίδια η Ηριάννα Β.Λ. και ο συγκατηγορούμενός της.
Τι συνέβη
Τον Μάρτιο του 2011, η Αντιτρομοκρατική πραγματοποίησε έφοδο σε σπίτι του φοιτητή του ΕΜΠ, Κωνσταντίνου, που φέρεται να έχει σχέσεις με τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς (ΣΠΦ). Εκείνο το βράδυ κοιμήθηκε στο σπίτι του και η κοπέλα του, Ηριάννα.
Η φοιτήτρια της Φιλοσοφικής έδωσε οικειοθελώς δείγμα DNA στην Αντιτρομοκρατική, ενώ ο φίλος της παραπέμπτηκε ως μέλος της οργάνωσης λόγω των φιλικών του σχέσεων με δύο μέλη τους. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ωστόσο τον αθώωσε έπειτα από πρόταση του εισαγγελέα Σωτήρη Μπάγια.
Έπειτα από επτά μήνες, ανακαλύπτεται κατόπιν μαρτυρίας στην Πολυτεχνειούπολη ένα κουτί με όπλα. Σε ένα από τους γεμιστήρες του κουτιού, δώδεκα μήνες αργότερα, γίνεται ταυτοποίηση «μέρους του DNA» της Ηριάννας. Τότε συνελήφθη με την κατηγορία για «ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» και για «λήψη, κατοχή, μεταφορά και απόκρυψη όπλων και πυρομαχικών με σκοπό τη διάθεσή τους σε τρίτους για διάπραξη κακουργήματος και τον παράνομο εφοδιασμό ομάδων και οργανώσεων».
Αμέσως μετά την απολογία της, στον ανακριτή, αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους. Στο παραπεμπτικό βούλευμα, δεν προέκυψε κανένα στοιχείο που να τη συνδέει με την εν λόγω οργάνωση. «Ούτε κατά τη διενέργεια κατ’ οίκον έρευνας, ούτε όμως και κατά τη διενέργεια έρευνας σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του πατέρα της προέκυψε οποιοδήποτε στοιχείο που να αποδεικνύει την εμπλοκή ή συμμετοχή της». Όμως, «προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις ενοχής».
Το 2015, το Συμβούλιο Εφετών άρει τον περιοριστικό όρο απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα για την Ηριάννα, ώστε να μεταβεί στο εξωτερικό για να συμμετάσχει σε συνέδρια που είχαν σχέση με την ακαδημαϊκή της ιδιότητα.
Η δίκη
Επιβαρυντικό στοιχείο εναντίον της είναι το «μέρος του DNA» της που εντοπίστηκε πάνω στον γεμιστήρα και η σχέση της με τον σύντροφό της.
Ο σύντροφος της Ηριάννας, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, γράφει σε επιστολή του μετά την καταδίκη της:
«Αν δεν έζησε κάποιος από μέσα τη δίκη της στο ακροατήριο, δύσκολα μπορεί να κατανοήσει τι συνέβη. Η εισαγγελέας από την αρχή αναφερόταν σε εμένα σαν να είμαι ξανά κατηγορούμενος. Δεν μπορούσε να χωνέψει πως, ένα άλλο , ομοιόβαθμο με το δικό τους δικαστήριο, αθώωσε αμετάκλητα έναν άνθρωπο που δήλωνε φίλος με μέλη της ΣΠΦ. Δεν το χωρούσε το μυαλό της. Ρωτούσε προκατειλημμένη την Ηριάννα γιατί δεν χωρίζαμε. Ενέπλεξε στην υπόθεση άσχετα με οποιαδήποτε δικογραφία άτομα. Παιδικοί μας φίλοι που αναφέρθηκαν από την Ηριάννα σαν επισκέπτες του σπιτιού μου συκοφαντήθηκαν και έγιναν στα χείλη της επιχείρημα ενοχής. Έφτασε στο σημείο να τους αναφέρει και στην εισαγγελική της πρόταση. Μια πρόεδρος που δεν βρήκε μισό επιχείρημα να ψελλίσει για να στηρίξει την καταδικαστική απόφαση. Μια λέξη μόνο, ένοχη. Η Ηριάννα καταδικάστηκε από αυτές τις λίγες σε 13 χρόνια φυλακής. Η Ηριάννα καταδικάστηκε ως μέλος της ΣΠΦ επειδή είχε σχέση μαζί μου. Εγώ όμως σύμφωνα με τα δικά τους δικαστήρια δεν είμαι μέλος».
Η οικογένεια της Ηριάννας, προσκόμισε στο δικαστήριο, τεχνική έκθεση του διορισμένου από την ίδια πραγματογνώμονα, Γεώργιου Φιτσιάλου, διδάκτορα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Πανεπιστημίου Nice Sophia Antipolis και γενικού διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Γενετικής και Ταυτοποίησης DNA.
O πραγματογνώμονας επισημαίνει στην έκθεσή του ότι σημειώθηκαν «τραγικά λάθη, σοβαρές ελλείψεις και σημαντικές αποκλίσεις από τους κανόνες που έχει θεσπίσει η διεθνής επιστημονική κοινότητα για την ανάλυση DNA δειγμάτων εγκληματολογικού χαρακτήρα». «Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε χαρακτηρίζεται ως υλικό χαμηλής ποσότητας και ποιότητας, καθώς βρίσκεται κάτω από το όριο των 200pg/αντίδραση και κατά τη γενετική ανάλυση απέδωσε ένα μη πλήρες (μερικό) και κακής ποιότητας γενετικό προφίλ», προσθέτει.
Η απόφαση
Οι δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας είπαν «όχι» κατά πλειοψηφία, στην αίτηση αναστολής εκτέλεσης ποινής που είχε καταθέσει. Η αναλογία ήταν 3 αρνητικά και 2 θετικά. Το συγκεντρωμένο πλήθος φώναζε συνθήματα όπως «ο Τσοχατζοπουλος είναι έξω! Όλους τους αφήνετε και δυο παιδιά να μείνουν μέσα!».
«Η μισή μου ζωή είναι η ακαδημαϊκή μου καριέρα και η άλλη μισή η εργασία μου. Διδάσκω και στο διδασκαλείο και στους πρόσφυγες. Εργάζομαι για το e-learning, ενώ είμαι εκπαιδεύτρια σε ξένους φοιτητές για εξ αποστάσεως εκμάθηση ελληνικών. Ήμουν έτοιμη να συνεχίσω να κατακτώ πράγματα, ώσπου όλα κόπηκαν. Λίγο πριν από την καταδίκη μου ήμουν έτοιμη να καταθέσω ένα πρόγραμμα για παιδιά. Ένα όνειρο που είχα από 19 χρόνων. Την 1η Ιουνίου μου στερήθηκε η ακαδημαϊκή μου διαδρομή, η εργασία μου, οι φίλοι μου, η οικογένεια. Η απουσία μου από αυτήν την τάξη είναι σαν να μου στερούν 6 χρόνια μεταπτυχιακά. Είχα βεβαιότητα για την αθώωση μου, ήξερα ποια είναι η αλήθεια, και ξαφνικά όλα χάθηκαν. Αισθάνθηκα προσβεβλημένη», φανερώνει η ίδια.
Στο πλευρό της βρέθηκαν και οι καθηγήτριες της στο Πανεπιστήμιο, Μαρία Ιακώβου και Αμαλία Μοζερ, οι οποίες εκθείασαν όχι μόνο τις δυνατότητες της, αλλά και το ήθος και τον χαρακτήρα της.
Απορριπτική ήταν η απόφαση και για τον 33χρονο συγκατηγορούμενο της Ηριάννας, ο οποίος έχει καταδικαστεί για συμμετοχή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς και υπέβαλε επίσης αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του για λόγους υγείας.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής χαρακτήρισε ως «δυσάρεστη έκπληξη» την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης της Ηριάννας, μέχρι την δευτεροβάθμια δίκη της, ενώ αιχμές κατά της Δικαιοσύνης άφησε και ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του.
Επεισόδια στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στο Σύνταγμα
Μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση, σημειώθηκαν τα πρώτα επεισόδια στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας πετώντας πέτρες και σπάζοντας τζάμια στο κτήριο του Εφετείου, ενώ έβαλαν φωτιά και σε κάδους. Η κάθοδος της λεωφόρου Αλεξάνδρας έκλεισε για λόγους ασφαλείας και λίγο αργότερα, επενέβησαν άνδρες των ΜΑΤ και οι νεαροί αποχώρησαν.
Τα επεισόδια όμως μεταφέρθηκαν στο Μοναστηράκι και στο Σύνταγμα και συγκεκριμένα στην Ερμού. Εκεί πραγματοποιήθηκε πορεία συμπαράστασης στην Ηριάννα, ενώ οι αστυνομικοί δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν χημικά.
Μάλιστα, μερικοί εκ των διαδηλωτών μπήκαν μέσα στο μετρό του Συντάγματος ακολουθούμενοι από τους άνδρες των ΜΑΤ. Όσοι συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, έσπασαν τζαμαρίες, φώναζαν και έγραφαν συνθήματα στους τοίχους.
Στη συνέχεια προχώρησαν σε 14 προσαγωγές. Οι προσαχθέντες διανυκτέρευσαν στη ΓΑΔΑ για να αφεθούν τελικά ελεύθεροι όλοι πλην ενός, που κρατείται όμως, γιατί βρέθηκε μικροποσότητα χασίς πάνω του.
Η αντίδραση από τους καταστηματάρχες
Εξοργισμένοι είναι οι καταστηματάρχες οι οποίοι είδαν τις περιουσίες και τους κόπους τους να καταστρέφονται εν μια νυκτί. Οι ίδιοι επισημαίνουν την απουσία της αρμόδια αρχής που δεν είναι άλλη από την αστυνομία. Την κατηγορούν για ανοχή σε βανδαλισμούς. «Είμαστε απροστάτευτοι», φωνάζουν οι έμποροι.
Να τονισθεί πως περισσότερα από 50 καταστήματα στον πιο εμπορικό δρόμο της χώρας, ενώ αναμένεται να αποζημιωθούν οι επιχειρηματίες.
«Τον τελευταίο καιρό ζούμε μια συστηματική και μελετημένη επίθεση απέναντι στην οικονομική ζωή της πόλης και ειδικότερα του κέντρου. Υπάρχουν κάποιοι που μεθοδευμένα επιτίθενται στην οικονομική αναζωογόνηση της περιοχής γιατί ξέρουν ότι όσο ανεβαίνει το κέντρο, αυτό αντανακλά σε ολόκληρη την πόλη και αυτό θέλουν να το σταματήσουν», αναφέρει ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.