ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

7 green flags που δείχνουν ότι γίνεσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου!

Αν σου τα αναγνωρίζεις, είσαι σε πολύ καλό δρόμο!

Γεωργία Σιμιτζή

28 Αυγούστου, 2023

Όλοι μας είμαστε εξοικειωμένοι με την έννοια των red flags (που να μην ήμασταν). Ξέρεις, αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια που μας επισημαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά στους άλλους ή ακόμα και σε εμάς και τα οποία συχνά παραβλέπουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα!

Για να φύγουμε όμως λίγο από την τοξικότητα, ας μιλήσουμε και για τα green flags. Σωστά κατάλαβες, είναι το ακριβώς αντίθετο των πρώτων. Είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι κάτι πάει πολύ καλά!

Τα «πράσινα σημαιάκια» δεν υπάρχουν μόνο σε ρομαντικές σχέσεις. Υπάρχουν και σε εμάς τους ίδιους, στη σχέση με τον εαυτό μας και δείχνουν ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Είναι πολύ βοηθητικό λοιπόν για την προσωπική σου ανάπτυξη, να κοιτάξεις μέσα σου και να αναγνωρίσεις τα σημάδια αυτά. Κι αν δεν τα έχεις, να προσπαθήσεις να τα αποκτήσεις. Είναι θέμα αυτογνωσίας, baby!  

Πάμε να δούμε λοιπόν τα 7 green flags που δείχνουν ότι βελτιώνεσαι και γίνεσαι ο καλύτερος εαυτός σου:

1 Κρατάς τις υποσχέσεις που δίνεις στον εαυτό σου

Συνηθίζουμε να κάνουμε θυσίες για άλλους, όμως το τελευταίο άτομο που επιτρέπεται να απογοητεύσεις είσαι εσύ. Έχεις μάθει ότι αν δεν είσαι πρώτα εντάξει με τον εαυτό σου, το τίμημα είναι μεγαλύτερο και γνωρίζοντας τις ικανότητές σου, δίνεις ρεαλιστικές υποσχέσεις που μπορείς να τηρήσεις. Τέτοιες μπορεί να είναι ότι θα κάνεις 3 φορές την εβδομάδα γυμναστική ή ότι θα γράφεις ημερολόγιο. Οτιδήποτε θεωρείς εσύ ότι θα σου κάνει καλό, αρκεί να τηρήσεις τις δεσμεύσεις σου προς τον εαυτό σου, χτίζοντας έτσι αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη.

2 Αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου και τους άλλους με καλοσύνη

Στη ζωή πρέπει να διδάξεις στους ανθρώπους τον τρόπο που θέλεις να σου φέρονται. Κι αυτό θα γίνει δίνοντας πρώτ@ το παράδειγμα. Αν δε φέρεσαι σωστά στον εαυτό σου, πώς περιμένεις να το κάνουν οι άλλοι; Το μεγαλύτερο green flag λοιπόν, είναι να σου φέρεσαι με καλοσύνη, αξιοπρέπεια και σεβασμό. Και να μην επικρίνεις καθετί που κάνεις!

3 Προτιμάς την ποιότητα από την ποσότητα

Όταν αποκτάς ένα υγιές mindset καταλαβαίνεις ότι δεν έχει να κάνει με το πόσα άτομα σε περιβάλλουν, αλλά ποια είναι αυτά τα άτομα. Το ίδιο ισχύει και με τα σχέδια και τις επιλογές που κάνεις. Το να βάζεις την ποιότητα πάνω από την ποσότητα σημαίνει ότι θέτεις όρια και αφιερώνεις την ενέργειά σου εκεί που έχει σημασία. Οτιδήποτε άλλο, είναι απλά για το θεαθήναι και εκπληρώνει επιφανειακές επιθυμίες κι όχι τις πιο βαθιές, που θα σε κάνουν πραγματικά χαρούμεν@.

4 Ρίχνεις την ευθύνη εκεί που πρέπει

Αντί να αποφεύγεις την αντιπαράθεση, υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου. Και αυτό το αστείο με το people pleasing κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει! Αν κάποιος έχει άδικο και φταίει, δεν τ@ δικαιολογείς, το λες ευθέως, ακόμα κι αν αυτός ο κάποιος είσαι εσύ. Οι άνθρωποι που θέλουν να είναι ο καλύτερός τους εαυτός αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις πράξεις τους. Όταν κάνεις λάθη, τα αναγνωρίζεις, τα αποδέχεσαι και προσπαθείς να τα διορθώσεις. Ένα από τα μεγαλύτερα green flags που δείχνει την ικανότητά σου να επικοινωνείς αποτελεσματικά!

5 Αφήνεις τον εαυτό σου να νιώσει όλα τα συναισθήματα χωρίς κριτική

Το να γίνεις ο καλύτερος σου εαυτός δε σημαίνει ότι δε θα ξανανιώσεις αρνητικά συναισθήματα, αντιθέτως σημαίνει ότι τα αναγνωρίζεις και ξέρεις πώς να τα διαχειριστείς χωρίς να τα σπρώχνεις κάτω απ’ το χαλί. Κάθε συναίσθημα έχει τη δική του αξία και τίποτα καλό δεν προκύπτει όταν τα καταπιέζεις. Θα χαμογελάσεις, θα ενθουσιαστείς, αλλά και θα κλάψεις, θα νευριάσεις, θα αγχωθείς το ίδιο. Κι αφού επιτρέψεις στον εαυτό σου να τα νιώσει κι αυτά «περάσουν», θα τα αφήσεις πίσω σου καθώς δε σε εξυπηρετούν πια. Το τι νιώθουμε δε μας καθορίζει σαν ανθρώπους, μας βοηθά όμως να γνωρίσουμε τι άνθρωποι είμαστε. 

6 Βάζεις όρια (και τα ακολουθείς)

Είτε λες «όχι» σε μία έξοδο είτε αρνείσαι να πας στο οικογενειακό τραπέζι που θα σε ρίξει ψυχολογικά, με το να θέτεις υγιή όρια χτίζεις μια γερή βάση για υγιείς σχέσεις με τον εαυτό σου και τους άλλους. Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό green flag από το να σέβεσαι τα όριά σόυ και αυτά των άλλων. Καταλαβαίνεις ότι όλοι έχουν δικαίωμα να αισθάνονται άνετα και να αποφεύγουν πράγματα που τους προκαλούν αρνητικά συναισθήματα, γι’ αυτό τηρείς τους όρους τους και περιμένεις το ίδιο από εκείνους.

7 Νιώθεις άνετα με το να βγαίνεις από το comfort zone σου

Σίγουρα, θα μπορούσες να πατήσεις το snooze, να μην πας σε καμία προπόνηση και να παραμείνεις απαρατήρητ@ στη δουλειά, αλλά το να βγεις από τη ζώνη ασφαλείας σου είναι απαραίτητο εάν η ανάπτυξη – στα προσωπικά, επαγγελματικά και αισθηματικά σου – είναι αυτό που αναζητάς. Είναι δύσκολο να ρισκάρεις, όμως αξίζει να μπεις σε μια άβολη θέση για λίγο και να συνειδητοποιήσεις ότι τα κατάφερες. Αυτό ακριβώς είναι το κομμάτι του «καλύτερου εαυτού»: το έκανες ούτως ή άλλως, γιατί ξέρεις ότι είναι αυτό που πραγματικά θέλεις. 

Το πράσινο είναι το χρώμα που συμβολίζει την ανάπτυξη, την αρμονία και τη φρεσκάδα κι αυτό είσαι και εσύ αν αναγνωρίζεις τα παραπάνω green flags στον εαυτό σου!

ΛΑΪΦΣΤΑΪΛ

HAPPY BODY

Οι CLiTTERATEΣ δημιουργούν έναν κόσμο όπου κάθε κορίτσι θα μαθαίνει και θα χαίρεται το σώμα του χωρίς ντροπή!

ΟΜΟΡΦΙΑ

Τα Kylie Cosmetics έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ουρλιάζουμε από χαρά!

HAPPY BODY

Πεζοπορία για αρχάριους: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις αν κανονίζεις για πρώτη φορά!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET