ΕΛΛΑΔΑ

Παγκόσμια διάκριση | Φοιτητές του ΑΠΘ στους τελικούς του Microsoft Imagine Cup!

Λαμπρά μυαλά φαίνεται πως έχει η γενιά μας καθώς τρεις φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) ταξίδεψαν στο Σιάτλ των ΗΠΑ για να παρουσιάσουν την εφαρμογή τους και να διεκδικήσουν βραβείο στους παγκόσμιους τελικούς του Microsoft Imagine Cup. Τι δημιούργησαν; Οι τρεις φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ είναι ο […]

Default avatar

Guest Author

27 Ιουλίου, 2017

Λαμπρά μυαλά φαίνεται πως έχει η γενιά μας καθώς τρεις φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) ταξίδεψαν στο Σιάτλ των ΗΠΑ για να παρουσιάσουν την εφαρμογή τους και να διεκδικήσουν βραβείο στους παγκόσμιους τελικούς του Microsoft Imagine Cup.

Τι δημιούργησαν;

Οι τρεις φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ είναι ο Ζαφείρης Μπάμπος, ο Γιώργος Τσουμαλής και ο Θεόφιλος Σπύρου. Είναι τελειόφοιτοι του τρίτου έτους και μέντοράς τους είναι ο Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης.

Η εφαρμογή λέγεται «OsteoMentor».

Οι τρεις τους δημιούργησαν ένα πολύτιμο βοηθό για ανθρώπους με οστεοπόρωση. Θα δίνει συμβουλές σωστής διατροφής και άσκησης και θα παρέχει τη δυνατότητα μεταφοράς σε εικονικό περιβάλλον, για περπάτημα με παρέα σε πόλεις σε όλον τον κόσμο. Πρόκειται για εφαρμογή προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κάθε ασθενούς με κύριο στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης ατόμων με οστεοπόρωση.

«Η οστεοπόρωση ονομάζεται βουβή ασθένεια, δύσκολα οι ασθενείς καταλαβαίνουν ότι πάσχουν από τη νόσο και γενικά για τον λόγο αυτόν δεν υπάρχει μεγάλη υποστήριξη από εφαρμογές ή προγράμματα για να βελτιωθεί η ζωή τους ή τουλάχιστον να τηρηθεί σε ένα καλό επίπεδο», δηλώνει ο Γιώργος Τσουμαλής.

Και πώς λειτουργεί; Απλά! Κατεβάζεις την εφαρμογή, εισάγεις το ιατρικό ιστορικό σου και τα λοιπά προσωπικά σου στοιχεία όπως ύψος και βάρος και αυτό ήταν. Αμέσως μετά ξεκινάς να λαμβάνει ειδοποιήσεις για το πότε πρέπει να φας, πότε πρέπει να λάβεις τη φαρμακευτική αγωγή και πότε πρέπει να ασκηθείς.

Τα πλάνα που δημιουργεί η εφαρμογή για ασκήσεις ή διατροφή πάντα σχεδιάζονται σε συνεργασία με τον γιατρό και μπορεί ο ίδιος να τα προσαρμόσει μέσα από μία ειδική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί.

«Στην ολοκληρωμένη λύση μας υπάρχει εφαρμογή για τον ασθενή, η οποία είναι διαθέσιμη για Android κινητά τηλέφωνα προς το παρόν και στη συνέχεια για IOS και μια πλατφόρμα για τον γιατρό, ο οποίος συνδέεται και βλέπει πόσο τηρεί ο ασθενής το πρόγραμμα που συνέστησε στον ασθενή ή αλλάζει τα προγράμματα διατροφής και άσκησης που προτείνονται», αναφέρει ο κος Τσουμαλής.

Η εφαρμογή επίσης υποστηρίζει αλληλεπιδράσεις φυσικής ομιλίας, λειτουργίες συναισθηματικής ευφυίας, κοινωνικοποίησης και εμπειριών μικτής πραγματικότητας. Περιλαμβάνει ένα παιχνίδι σε εικονική πραγματικότητα, που δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να εφαρμόζει στην πράξη τη συμβουλή «τριάντα λεπτά περπάτημα στον ήλιο είναι ευεργετικά για όσους πάσχουν από οστεοπόρωση».

«Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις, όταν επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες, καύσωνας ή δριμύ ψύχος είναι πολύ δύσκολο ο ασθενής με οστεοπόρωση να βγει έξω και να περπατήσει. Δημιουργήσαμε ένα παιχνίδι σε εικονική πραγματικότητα. Συγκεκριμένα ο χρήστης επιλέγει ένα οποιοδήποτε μέρος στον κόσμο μέσω του Google Street View και περπατάει σε αυτό το εικονικό περιβάλλον», εξηγεί ο Ζαφείρης Μπάμπος.

Και υπάρχει και bonus! Ένας χρήστης μπορεί να συνδεθεί με ένα άλλο χρήστη καθώς η ομάδα έχει δημιουργήσει μία κοινότητα ασθενών στην Ελλάδα που βοήθησε στις δοκιμές της εφαρμογής και ακόμη συνεργάζεται με το International Osteoporosis Foundation (IOF).

«Σκοπός του OsteoMentor είναι να διευκολύνει τη ζωή των ασθενών, τους βοηθά να έχουν δίπλα τους τον γιατρό ό,τι ώρα θελήσουν. Επιπλέον όμως επιδιώκουμε σιγά σιγά να αρχίσουν οι έξυπνες συσκευές, να έχουν συναίσθηση, να καταλαβαίνουν τι αισθάνεται, τι θέλει να κάνει ο χρήστης και να του προτείνουν από μόνες τους αυτό που χρειάζεται», τονίζει ο Ζαφείρης Μπάμπος.

Οι νικητές του διαγωνισμού Microsoft Imagine Cup 2017 θα ανακοινωθούν στις 27 του μήνα.

*Φέτος συμπληρώνονται 15 χρόνια από το πρώτο Imagine Cup και για αυτό το χρηματικό έπαθλο θα είναι διπλάσιο, στα 100.000 δολάρια (περίπου 87.000 ευρώ).

 

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

PISA 2022: «Πάτωσαν» οι Έλληνες μαθητές στις διεθνείς εξετάσεις, σε Μαθηματικά και κατανόηση κειμένου!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αράχωβα τρώει κάνσελ γιατί ο κόσμος δεν ανέχεται ούτε το έγκλημα ούτε και τη συγκάλυψη!

ΕΛΛΑΔΑ

Brain drain: 3 στους 4 πτυχιούχους που έφυγαν από την Ελλάδα δεν παίζει να ξαναγυρίσουν!

SPILL THE TEA

Ο Επώνυμος γκρέμισε τον λαμπερό κόσμο της Soula Glamorous μέσα σε 40 λεπτά!

ΕΛΛΑΔΑ

Κάθειρξη 16,5 ετών στον οδηγό που παρέσυρε και σκότωσε την 21χρονη Έμμα στη Θεσσαλονίκη!

ΕΛΛΑΔΑ

Το 19% της Gen Ζ θεωρεί τη δικτατορία προτιμότερη από τη δημοκρατία ορισμένες φορές!

ΕΛΛΑΔΑ

Ξανά ορατό το Βόρειο Σέλας στην Ελλάδα, για όσους το έχασαν την προηγούμενη φορά!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET