Φοιτητική ζωή σημαίνει να παρατάς μισοφαγωμένα φαγητά για κάμποσες μέρες κι όταν με το καλό τα ξαναθυμηθείς, να τα τρως. Όχι γιατί μας πιάνει ο καημός και δε θέλουμε να τα πετάξουμε, αλλά κυρίως γιατί βαριόμαστε όσο τίποτα να μαγειρεύουμε. Έλα όμως που κάτι τέτοιο έχει τους κινδύνους του…
Ο 20χρονος AJ, φοιτητής στο Βέλγιο, εφάρμοσε αυτήν την τακτική, η οποία ωστόσο οδήγησε στο θάνατό του.
Πιο συγκεκριμένα, είχε αφήσει εκτός ψυγείου μία μερίδα σπαγγέτι για 5 ολόκληρες μέρες, την οποία στη συνέχεια ζέστανε στο φούρνο μικροκυμάτων κι έφαγε. Έπειτα βγήκε από το σπίτι του, για να πάει να γυμναστεί.
Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα τα πρώτα συμπτώματα έκαναν την εμφάνισή τους (έντονος πονοκέφαλος, ναυτία και στομαχόπονος), με αποτέλεσμα να γυρίσει σπίτι. Εκεί, ξεκίνησε να κάνει εμετό και να έχει διάρροια και πιστεύοντας πως επρόκειτο για μια απλή δηλητηρίαση, επέλεξε να ξαπλώσει περιμένοντας να περάσει, αντί να πάει στο γιατρό…
Μια απόφαση η οποία τελικά φάνηκε μοιραία. Το επόμενο πρωί οι γονείς του, αφού είχαν ανησυχήσει με την εξαφάνισή του, πήγαν μέχρι το διαμέρισμά του, αντικρίζοντας το άψυχο σώμα του φοιτητή. Η εξέταση έδειξε πως ο θάνατος επήλθε κατά τις 4 π.μ, δηλαδή 10 ώρες περίπου μετά την κατανάλωση του φαγητού.
Το συγκεκριμένο περιστατικό συνέβη το 2008, με την αυτοψία να δείχνει πως ο 20χρονος πέθανε από τροφική δηλητηρίαση, η οποία προκλήθηκε από βακτήριο που ονομάζεται βάκιλος δημητριακών.
Πρόκειται για βακτήριο που παράγει τοξίνες και προκαλεί εμετό και διάρροια. Ο άτυχος φοιτητής αντιμετωπίζοντας τα συμπτώματα αυτά ως συμπτώματα μιας κοινής δηλητηρίασης, αποφάσισε απλώς να πιει αρκετό νερό και να πάρει κάποιο φάρμακο για τον πόνο.
Ο καθηγητής Bernard, ο οποίος ασχολήθηκε με την υπόθεση, ισχυρίζεται πως ο θάνατος του φοιτητή προκλήθηκε τόσο από τις τοξίνες που απελευθερώθηκαν από το βακτήριο, όσο και από τη χρήση φαρμάκων που έκανε ο ίδιος για να σταματήσει τον πόνο, καταστρέφοντας έτσι το συκώτι του…
Ο ίδιος καθηγητής, προτρέπει όλους εμάς τους φοιτητές (κι όχι μόνο βέβαια), να τεστάρουμε κάθε φορά το φαγητό μας από τη μυρωδιά και σε περίπτωση που αυτή είναι κάπως αστεία, όπως τη χαρακτήρισε, να μην παίρνουμε το ρίσκο.
Είπαμε, να το ζούμε στ’ άκρα, αλλά όχι να διακινδυνεύουμε και τη ζωούλα μας! Επίσης, το φαγητό λίγες ώρες αφού μαγειρευτεί, για να μπορεί να καταναλωθεί ξανά, θα πρέπει να μπει στο ψυγείο και όχι να βρίσκεται επί μέρες σε θερμοκρασία δωματίου.