Κάτι νέο έρχεται στα ελληνικά πανεπιστήμια κι από εμάς είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ!
Βλέπετε, το Erasmus είναι μια πονεμένη ιστορία για όλους εμάς που θέλουμε, αλλά δεν μπορούμε για ποικίλους λόγους να αποκτήσουμε αυτήν την εμπειρία σε μία χώρα του εξωτερικού. Και τονίζουμε, του εξωτερικού, διότι σίγουρα τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα αν κάτι αντίστοιχο γινόταν στη δική μας χώρα. Συνεργασία μεταξύ εγχώριων πανεπιστημίων δηλαδή, έτσι ώστε να δύναται ανταλλαγή φοιτητών.
Αν κάτι τέτοιο υπήρχε και στη δική σου wishlist – διότι στη δική μας υπήρχε ασυζητητί – τότε σημείωσε τσεκ! 
Το υπουργείο Παιδείας εξετάζει ένα εσωτερικό πρόγραμμα «Εράσμους» εν όψει της σύνταξης νέου νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ, το οποίο θα επιτρέπει τη «μετακίνηση» φοιτητών μεταξύ των πανεπιστημίων μας, αλλά και μεταξύ τμημάτων των ίδιων πανεπιστημίων που εισήχθησαν, καθώς επίσης θα βγάλει επιτέλους από τη δύσκολη θέση όσους κάνουν δεύτερες σκέψεις για το αντικείμενο που επέλεξαν να σπουδάσουν. Και ειλικρινά, το τελευταίο αποτελεί μεγάλο πρόβλημα.
Δεν είναι καθόλου αμελητέος ο αριθμός νέων που με την εισαγωγή τους σε μια σχολή, διαπιστώνουν τελικά πως δεν είναι αυτό που τους ενδιαφέρει. Και η εναλλακτική τους; Να περιμένουν ένα χρόνο, για να ξαναδώσουν πανελλήνιες. Έτσι, πολλοί καταλήγουν να εγκλωβίζονται σε κάτι που δεν είναι σίγουροι ότι τους καλύπτει.
Πιο αναλυτικά όμως, πρόκειται για ένα πρόγραμμα ανάλογο με αυτό που γνωρίζαμε ως τώρα. Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια με τα οποία θα γίνεται η αποδοχή φοιτητών σε άλλα πανεπιστήμια, για την παρακολούθηση της ειδικότητάς τους.
Ενώ στο μέλλον, θα υπάρχει και η δυνατότητα αλλαγής κατεύθυνσης.
Το πρόβλημα το οποίο αναφέραμε παραπάνω, επιτέλους βρίσκει τη λύση του, λιγότερο χρονοβόρα και κοπιαστική. Κάθε νέος δηλαδή, που θα συνειδητοποιεί ότι το αντικείμενο των σπουδών του δεν είναι αυτό που έψαχνε, θα μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση χωρίς να υπόκειται στη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων ξανά.
Επιπλέον, θα επανέλθει και η πρόταση για «μπουκέτα» σπουδών, προτού ο φοιτητής καταλήξει στην κατεύθυνση που θέλει να επιλέξει.
Όλα αυτά ισχύουν ήδη σε πολλά πανεπιστήμια ξένων χωρών, με την εγχώρια μετακίνηση να αποτελεί διαδεδομένο θεσμό. Οι φοιτητές κάθε πανεπιστημίου έχουν τη δυνατότητα να κάνουν παράλληλα σπουδές σε διαφορετικά αντικείμενα από 4 έως 6 έτη, αποκτώντας εξειδίκευση σε 2 τομείς.
Θα μας πεις βέβαια, εδώ παλεύουμε να τελειώσουμε με νύχια και με δόντια ένα αντικείμενο σπουδών, θα τα βγάλουμε πέρα με δύο ταυτοχρόνως; Αυτό είναι άλλο ζήτημα, πονεμένο κι αυτό…
Τώρα, όσον αφορά κλάδους που θα μπορούσαν να συνεργαστούν στην έκδοση διπλών πτυχίων, αυτοί είναι: το Δίκαιο, η Δημόσια Υγεία, η Διοίκηση και η Υγεία, η Ιατρική και η Βιολογία, η Οικονομία, η Νοσηλευτική.