ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Επιτέλους ένα ουσιαστικό θέμα Έκθεσης στις Πανελλήνιες μετά από καιρό!

Άλλωστε, η γενιά που δίνει σήμερα Πανελλήνιες, είναι αυτή που μπορεί να αλλάξει το μέλλον!

Η Έκθεση αποτελεί πλέον παρελθόν και οι υποψήφιοι περιμένουν λιγότερο ψαρωμένοι πια, τη σειρά των υπόλοιπων μαθημάτων. Προτού έρθει αυτή όμως, ας μιλήσουμε λίγο για τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Διότι μετά από καιρό, πέφτει επιτέλους κάτι ουσιαστικό, με κείμενα που είχαν να διδάξουν τους υποψήφιους και μια Έκθεση που απαιτούσε από τους μαθητές όχι μόνο να θυμούνται τα σχεδιαγράμματα από το φροντιστήριο, αλλά να έχουν κοινωνική συνείδηση και αίσθηση της πραγματικότητας γύρω τους.

Η βία κατά των γυναικών, η θέση της γυναίκας και τα έμφυλα στερεότυπα είναι καθημερινά ζητήματα που αφορούν σημαντικά την ελληνική κοινωνία και που πρέπει να θίγονται από μικρές ηλικίες. Ήταν ένα πολύ εύστοχο θέμα λοιπόν, για να μελετηθεί, να κατανοηθεί και να σχολιαστεί από μια γενιά που τώρα τελειώνει το σχολείο και βγαίνει έξω, έχοντας ευθύνη για το μέλλον. Από αυτά τα παιδιά άλλωστε θα έρθει η αλλαγή, μιας και τα στερεότυπα δυστυχώς έχουν μπολιάσει στις παλαιότερες γενιές. Η σκυτάλη έχει περάσει στα χέρια μας και όσο πιο ενημερωμένοι και συνειδητοποιημένοι είμαστε, τόσο πιο εύκολα και αποτελεσματικά θα πολεμήσουμε κάθε αρρώστια του σύγχρονου κόσμου.

Η Έκθεση των φετινών Πανελληνίων δεν αρκέστηκε απλά στο να εξετάσει τους μαθητές σαν μαθητές, αλλά και σαν ανθρώπους. 

Το πρώτο κείμενο είχε τίτλο «Ημέρα Καταδίκης της Βίας Εναντίον των Γυναικών», το δεύτερο έκανε σύγκριση των όρων «φεμινισμός» και «νεοφεμινισμός», ενώ το τρίτο παρουσίαζε τις επιπτώσεις της πατριαρχείας στους άντρες, τις οποίες συχνά παραβλέπουμε. Διότι θύματα αυτής της πραγματικότητας είναι και οι δύο πλευρές. Οι γυναίκες υποφέρουν από τις αδικίες και την υποταγή που θέλει να τους σερβίρει ως τρόπο ζωής η κοινωνία, και οι άντρες υποφέρουν από την καταπίεση των συναισθημάτων τους, της αληθινής ανθρώπινης υπόστασής τους, γιατί πρέπει να διατηρήσουν την ξύλινη και πρακτική τους εικόνα. Να «πράττουν πρακτικά», να έχουν «τετράγωνο μυαλό» και «τρίγωνη καρδιά», γιατί αυτός είναι ο ρόλος τους. 

Το δεύτερο κείμενο ήταν αυτό που προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς παρουσιάζει τον νεοφεμινισμό, το κίνημα δηλαδή της σύγχρονης εποχής, σαν κάτι γκρινιάρικο, που έχει χάσει το νόημα και τη ζωντάνιά του και αρκείται στο να παρουσιάζει τις γυναίκες σαν θύματα. Είναι μια άποψη που υπάρχει εκεί έξω κι ας μη μας βρίσκει σύμφωνους. Και οι μαθητές της Γ’ Λυκείου αναγκάστηκαν να τη διαβάσουν και να κρίνουν αν είναι σωστή ή λάθος.

Αυτό που ξεχώρισε ωστόσο σήμερα, ήταν η συμμετοχή του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου στις Πανελλήνιες. Παρά τις πρόσφατες εξελίξεις που ήθελαν να χάνει τις εξετάσεις, ο καθ’ ομολογίαν γυναικοκτόνος έδωσε τελικά το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας έχοντας θέσει στόχο τη Νομική Σχολή. Που σημαίνει πως το πρόσωπο που έχει συνδεθεί άρρηκτα με τον όρο «γυναικοκτονία» από το 2021 που σκότωσε τη γυναίκα του, Κάρολαϊν, κλήθηκε σήμερα να εξεταστεί στη βία κατά των γυναικών. Η ειρωνεία στο μεγαλείο της…

Εμείς, πάλι, ελπίζουμε το σημερινό θέμα να επηρέασε και να δίδαξε έστω λίγο τους υποψήφιους, ώστε να μην έχουμε κανέναν άλλον «Μπάμπη» στο μέλλον, καθώς επίσης να μειωθούν συνολικά τα περιστατικά έμφυλης βίας που τόσο ταλαιπωρούν αυτή τη χώρα, οι αδικίες που υφίστανται οι γυναίκες και τα στερεότυπα που δεν εξυπηρετούν κανέναν στην τελική.

Καλή επιτυχία στα επόμενα!

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία Πέμπτης (21/9): Χωρίς Μετρό και ΗΣΑΠ όλο το 24ωρο – Πώς θα κινηθούν τα λεωφορεία!

ΕΛΛΑΔΑ

Youth Pass: Καθυστερεί το επίδομα των νέων – Πότε ανοίγει τελικά η πλατφόρμα!

ΕΛΛΑΔΑ

Λέσβος: Σκυλάκι πέθανε από φόλα μέσα σε σχολείο, μέχρι εκεί φτάνει ο πολιτισμός κάποιων!

TECH NEWS

H νέα λειτουργία του Google Maps για να βάλεις σε τάξη τις αποθηκευμένες τοποθεσίες σου!

ΕΛΛΑΔΑ

Κοπέλα δέχτηκε επίθεση από άγνωστο στον σταθμό Ομόνοιας και δεν αντέδρασε κανείς!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET