ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Επιστρέφουν οι φοιτητές στα εργαστήρια – Από μέσα Ιουνίου έως μέσα Ιουλίου η εξεταστική!

Έχουμε λίγο δρόμο ακόμα μέχρι το τέλος του εξαμήνου.

Neopolis Team

15 Μαΐου, 2020

Είναι πλέον σίγουρο ότι τα μαθήματα για τους φοιτητές θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως (θα κοιμηθούμε καλά μέχρι τέλος του εξαμήνου δηλαδή), με το 96% των διαλέξεων συγκεκριμένα να πραγματοποιούνται διαδικτυακά. Μόνη εξαίρεση θα αποτελέσουν οι εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις, οι οποίες εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να διεξαχθούν εκτός των χώρων των πανεπιστημίων.

Έτσι λοιπόν, στις 25 Μαΐου οι φοιτητές των ιατρικών και των πολυτεχνικών σχολών, καθώς και των τμημάτων Χημείας θα επιστρέψουν για χάρη των εργαστηρίων.

Ειδικότερα, εκδόθηκε υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Βασίλης Διγαλάκης «τα πανεπιστήμια θα ανοίξουν στις 25 Μαΐου, για να γίνουν οι εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις». Όσο για την εξεταστική περίοδο, η οποία ήταν να διαρκέσει από 1 έως 15 Ιουνίου αρχικά, πλέον έγινε γνωστό πως θα κρατήσει περίπου από μέσα Ιουνίου μέχρι μέσα Ιουλίου. Κάτι τέτοιο ήταν βέβαια αναμενόμενο, αφού τα προβλήματα που προέκυπταν με τις αρχικές ημερομηνίες ήταν πολλά. Όπως σημείωσε συγκεκριμένα ο κ. Διγαλάκης μιλώντας στον Θέμα 104,6:

Eπειδή κάθε πανεπιστήμιο έχει το δικό του ημερολόγιο, όλα τελειώνουν τέλη Μαϊου – αρχές Ιουνίου τα μαθήματα και η εξεταστική θα αρχίσει μέσα Ιουνίου και θα πάει μέχρι τα μέσα Ιουλίου. 

Η διάρκεια της περιόδου αυτής θα είναι μεγαλύτερη συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη, λόγω των μέτρων ασφαλείας, τα οποία θα ληφθούν ύστερα από προτροπές της επιστημονικής επιτροπής λοιμωξιολόγων. Αυτά θα αφορούν στη διάρκεια των εξετάσεων καθώς και την απόσταση που θα πρέπει να κρατούν μεταξύ τους οι φοιτητές σε όσα μαθήματα θα απαιτείται η φυσική παρουσία τους.

Μια ακόμη δήλωση του υφυπουργού Παιδείας, που σίγουρα δε θα κακοφάνει στους φοιτητές οι οποίοι όλον αυτόν τον καιρό είχαν βολευτεί με τα θετικά της τηλεκπαίδευσης, είναι ότι αυτή η μέθοδος ήρθε για να μείνει στα πανεπιστήμια. Βέβαια, πρόσθεσε ακόμη ότι σε κάθε περίπτωση «η φυσική επαφή με τους φοιτητές δεν μπορεί να υποκατασταθεί». Κάτι βέβαια που από μεριάς μας είναι συζητήσιμο.

Αναφορικά με τους φοιτητές Erasmus, το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη καταρτίσει κατάλογο με εκείνους που βρίσκονται στη χώρα και τον έχει εγχειρήσει στο υπουργείο Εξωτερικών από την αρχή της υγειονομικής κρίσης. Όσο για τους Έλληνες φοιτητές που βρίσκονται στο εξωτερικό, ο υφυπουργός δήλωσε ότι «υπάρχει μια συζήτηση σε επίπεδο ΕΕ για το πώς θα συνεχίσει με τις μεθόδους εξ αποστάσεως διδασκαλίας».

Από την άλλη, οι αυστηρές οδηγίες που προΰποθέτει η επαναλειτουργία των Πανεπιστημίων αφορούν κυρίως την τήρηση της μέγιστης φυσικής απόστασης μεταξύ των φοιτητών, του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού. Σημαντικός είναι επίσης ο έγκαιρος εντοπισμός πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού κι η απομόνωση αυτών και των στενών επαφών τους. Οι Καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Σύψας, Βασιλική Μπενέτου, Νίκος Θωμαϊδης, Θωμάς Σφηκόπουλος και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), παραθέτουν σχετικές οδηγίες με βάση τον ΕΟΔΥ και άλλους Διεθνείς Οργανισμούς (CDC, ECDC, WHO):

Απαραίτητο υλικό για την τήρηση των μέτρων

Κάθε Πανεπιστημιακή μονάδα για την προστασία φοιτητών, εκπαιδευτικών και διοικητικού προσωπικού είναι απαραίτητο να εφοδιαστεί κατά προτεραιότητα με τα παρακάτω:

  • Αντισηπτικά αλκοολούχα διαλύματα (με τουλάχιστον 60% αλκοόλη) για την απολύμανση των χεριών.
  • Υγρά κρεμοσάπουνα για τις τουαλέτες.
  • Χειροπετσέτες για τις τουαλέτες όπου αυτό είναι εφικτό
  • Κοινά καθαριστικά και απολυμαντικά κατάλληλα για τον καθαρισμό επιφανειών με δράση κατά του ιού (οικιακή χλωρίνη και αλκοολούχα διαλύματα με τουλάχιστον 70% αλκοόλη).
  • Χειρουργικές και μη χειρουργικές μάσκες (για επείγουσες καταστάσεις)
  • Γάντια, κυρίως για το προσωπικό καθαριότητας, καθώς και για άλλες επείγουσες καταστάσεις.

Σε σχέση με τους φοιτητές

  • Ενθαρρύνεται η ηλεκτρονική διδασκαλία ή δια ζώσης εκ περιτροπής διδασκαλία όπου αυτή είναι εφικτή.
  • Σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν μαθήματα από αμφιθεάτρου πρέπει να μεγιστοποιείται η απόσταση μεταξύ των φοιτητών στο πλαίσιο του εφικτού. Η ενδεικνυόμενη απόσταση μεταξύ των φοιτητών πρέπει να είναι ίση με τουλάχιστον 1,5 μέτρο. Σε μικρότερες αίθουσες και εργαστήρια συστήνεται τα θρανία να έχουν κοινό προσανατολισμό ώστε να μειώνεται κατά το μέγιστο δυνατό η έκθεση των φοιτητών σε σταγονίδια από βήχα ή φτέρνισμα.
  • Εκτός από τη διαρρύθμιση των αιθουσών διδασκαλίας σημαντική είναι η αποσυμφόρηση και των γραφείων των καθηγητών (απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους).
  • Αποφύγετε την συγκέντρωση φοιτητών σε κοινόχρηστους χώρους. Θα πρέπει να αποφεύγεται η συγκέντρωση σε κλειστούς χώρους. Εάν δεν είναι δυνατόν να ανασταλεί η χρήση κοινόχρηστων χώρων, προσπαθήστε να περιορίσετε το βαθμό στον οποίο οι φοιτητές αναμιγνύονται μεταξύ τους και παραμένουν σε αυτούς.
  • Περιορίστε τη στενή επαφή μεταξύ φοιτητών κατά την είσοδο και έξοδό τους από το πανεπιστημιακό κτίριο, φροντίζοντας να τηρούνται αποστάσεις μεταξύ τους τόσο κατά την προσέλευση, όσο και κατά την αποχώρησή τους.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Πατρών: Υποδέχεται σήμερα την Ολυμπιακή Φλόγα – «Πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο»!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Coffee Island: Στηρίζοντας τη φοιτητική κοινότητα του Παν/μίου Πατρών, προχωρά σε μια σημαντική δωρεά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Νομική ΕΚΠΑ: Πήρε όλα τα βραβεία σπίτι της η ομάδα που συμμετέχει σε διεθνή διαγωνισμό δίκης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Εγκρίθηκε η πρώτη Ιατρική Σχολή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Μπρόκολο με ψαλίδα έδωσε να δοκιμάσει σε φοιτητή η λέσχη, δεν πήρε θετικό feedback!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κερασμένη… βίδα στη σαλάτα του βρήκε φοιτητής από τη Λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET