ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΔΠΘ: Εστιακοί φοιτητές καταγγέλουν ότι τους εξαναγκάζουν σε μετακόμιση εν μέσω lockdown!

Την ίδια στιγμή που οι περισσότεροι βρίσκονται στο πατρικό τους και πρέπει να μετακινηθούν μέχρι την Κομοτηνή.

Neopolis Team

14 Δεκεμβρίου, 2020

Τα προβλήματα των φοιτητών εν μέσω πανδημίας και lockdown συνεχώς αυξάνονται, ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι πέρα από χαμένα εξάμηνα (1, 2), πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν και μαζικές μετακομίσεις λόγω οικονομικών προβλημάτων των πανεπιστημίων.

Σε μια περίοδο δηλαδή που η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια κυριαρχούν, προστίθενται συνεχώς νέοι λόγοι να το κάνουν ακόμη πιο δύσκολο στους φοιτητές, οι οποίοι αναγκάζονται να απαιτούν τα αυτονόητα. Αυτή τη φορά, στη θέση των διαμαρτυρόμενων βρίσκονται οικότροφοι φοιτητές της οικοδομής Ευκτήμων του ΔΠΘ, οι οποίοι έχουν κληθεί να μαζέψουν τα πράγματά τους και να μεταφερθούν στην Κομοτηνή, καθώς η εστία πρόκειται να κλείσει σε λίγες ημέρες.

 

Συγκεκριμένα, όπως δηλώνουν στο Neopolis οι φοιτητές για την παραπάνω απόφαση:

Είμαστε οικότροφοι φοιτητές της οικοδομής Ευκτήμων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και καταγγέλλουμε «την απόφαση του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ και του ΔΠΘ να βάλουν λουκέτο στην εστία μας, να μας μεταφέρουν στις εστίες της πανεπιστημιούπολης, ζητώντας μας εν μέσω καθολικού εγκλεισμού και υγειονομικής κρίσης να μετακινηθούμε απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας στην Κομοτηνή για την μετακόμιση, απειλώντας πως εάν δεν γίνει αυτό έως τις 23/12, τότε τα πράγματά μας θα γίνουν έρμαια στις ορέξεις του ιδιώτη (η εστία Ευκτήμων ανήκει σε ιδιώτη, με τον οποίον το πανεπιστήμιο έχει συνάψει σύμβαση.»

Σύμφωνα με τους ίδιους, βρίσκονται προ τετελεσμένου γεγονότος, χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη τίποτα από τα παρακάτω:

1) Η πλειοψηφία των οικότροφων φοιτητών του κτιρίου ΕΥΚΤΗΜΩΝ έχουν μετακινηθεί στις πόλεις μόνιμης κατοικίας τους, με αποτέλεσμα οικονομικά και πρακτικά (λεωφορεία, δρομολόγια) να μη δύνανται να μετακινηθούν στην Κομοτηνή.

2) Υπάρχει σοβαρή οικονομική επιβάρυνση στο σύνολο των φοιτητών και των οικογενειών τους που καλούνται να μετακομίσουν, καθώς πρέπει να ξοδέψουν ποσά που αυτήν τη στιγμή δε διαθέτουν λόγω των παρόντων οικονομικών συνθηκών (έξοδα μετακίνησης, πρόστιμο για διακοπή συμβολαίου με εταιρίες παροχής επικοινωνιών, 200 ευρώ εγγύηση για διαμονή στις εστίες της Πανεπιστημιούπολης).

3) Το έγγραφο που διατίθεται να παρέχει το πανεπιστήμιο ώστε να μετακινηθούμε από νομό σε νομό καλύπτει τη νόμιμη, αλλά όχι ακίνδυνη – για την υγεία μας και των οικογενειών μας – μετακίνηση.

4) Ενώ, μόλις 3 εβδομάδες νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου προέβη στην εξής δήλωση: «Σε καμία περίπτωση δεν θα φύγουν πράγματα από τα δωμάτια, αν δεν υπάρξει συναίνεση», στο νέο έγγραφο που μας στάλθηκε αναφέρεται πως: «Το Δ.Π.Θ. δεν φέρει καμία ευθύνη για τα αντικείμενα σας μετά την λήξη της σύμβασης με την οικοδομή ΕΥΚΤΗΜΩΝ».

Η κίνηση αυτή των πρυτανικών αρχών του ΔΠΘ έχει φέρει τους οικότροφους σε πολύ δύσκολη θέση, οι οποίοι αιτούνται τα εξής:

Εύλογη παράταση της προθεσμίας μετακόμισης/μετεγκατάστασης έως και το τέλος της περιόδου εγκλεισμού εφόσον, καθίσταται αδύνατη εξαιτίας ελλιπούς χρηματοδότησης η παραμονή μας στις φοιτητικές εστίες ΕΥΚΤΗΜΩΝ.

Πλήρης κάλυψη των εξόδων μετακίνησης μας από τον τόπο κατοικίας μας, των εξόδων που προκύπτουν από την πρόωρη λύση των συμβολαίων επικοινωνίας και την ανάληψη ευθύνης για τυχόν υγειονομικές επιπλοκές.

Μη καταβολή της χρηματικής εγγύησης των 200 ευρώ για την παραλαβή δωματίου στις εστίες του Πανεπιστημίου.

Παροχή δωματίων σε αξιοπρεπή κατάσταση, για όλους τους φοιτητές που αναγκάζονται να μετακομίσουν από την οικοδομή ΕΥΚΤΗΜΩΝ.

Εγγύηση πως από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου συγκροτήματος, είτε θα μισθωθούν εκ νέου τα δωμάτια της οικοδομής ΕΥΚΤΗΜΩΝ, είτε κάποιο άλλο συγκρότημα δωματίων ίδιας τουλάχιστον χωρητικότητας.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την ανακοίνωση των φοιτητών μπείτε ΕΔΩ.


Ωστόσο, το ζήτημα αυτό έγινε γνωστό πριν από ένα μήνα περίπου, με τους οικότροφους να προβαίνουν ξανά σε διαμαρτυρία και το Πανεπιστήμιο να απαντά:

«Οι Φοιτητικές Εστίες της Ξάνθης (500 κλίνες), της Κομοτηνής (700 κλίνες) και της Ορεστιάδας  (100 κλίνες) παραμένουν σε πλήρη λειτουργία. Επιπλέον, το ΔΠΘ διαθέτει 110 κλίνες σε μισθωμένα δωμάτια στο Κτίριο Ευκτήμων στην Κομοτηνή και 200 κλίνες σε μισθωμένα  δωμάτια σε ξενοδοχεία στην Αλεξανδρούπολη. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία που  έχουν συγκεντρωθεί από τις Υπηρεσίες μας, παραμένουν περί τους 11 (από 110) φοιτητές στο Κτίριο Ευκτήμων και 42 (από 200) φοιτητές στα μισθωμένα δωμάτια της Αλεξανδρούπολης, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των φοιτητών έχει αποχωρήσει, αφήνοντας σε κάποιες περιπτώσεις στα δωμάτια τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Το ΔΠΘ στο πλαίσιο της διαχείρισης πιθανών κρουσμάτων Covid-19 στους παραπάνω χώρους και της αποτελεσματικότερης οικονομικής διαχείρισης λαμβάνοντας υπόψη τις συμβατικές του υποχρεώσεις έναντι των αντισυμβαλλόμενων Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών του Κτιρίου ΕΥΚΤΗΜΩΝ και την υποχρέωση της χρηστής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, απέστειλε επιστολή στους διαμένοντες στα μισθωμένα δωμάτια φοιτητές, στην οποία ζητούνταν:

1. Να ενημερώνουν ποιοι επιθυμούν να παραμείνουν στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τους σοβαρούς λόγους που επιβάλλουν την παραμονή τους (πχ. Αλλοδαποί, απομόνωση λόγω Covid-19, κά.), παρόλο που η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία έχει σταματήσει βάσει της αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ.:71342 ΚΥΑ (ΦΕΚ 4899, τεύχος Β’).

2. Να απομακρύνουν τα προσωπικά τους αντικείμενα τα οποία μπορούν να αποθηκευτούν σε προβλεπόμενους από την σύμβαση χώρους. Στην περίπτωση αδυναμίας τους να προσέλθουν, να δώσουν την έγγραφη συγκατάθεσή τους, προκειμένου, έπειτα από καταγραφή, να μεταφερθούν με ευθύνη των υπηρεσιών του ΔΠΘ σε ασφαλείς χώρους. Διαβεβαιώνεται ότι δεν θα υπάρξει καμία απομάκρυνση προσωπικών αντικειμένων, αν δεν υπάρξει πρότερη έγγραφη συγκατάθεση των φοιτητών.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το ΔΠΘ έχει έμπρακτα αποδείξει την ευαισθησία του για τη φοιτητική μέριμνα.

Συγκεκριμένα:

1. Δημοπράτησε, την περασμένη άνοιξη, μέσω ΣΔΙΤ, την κατασκευή 350 επιπλέον κλινών στην Κομοτηνή και 350 κλινών στην Αλεξανδρούπολη με νέα εστιατόρια σίτισης στην Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή (εντός των πανεπιστημιουπόλεων).

2. Εκπόνησε τις απαραίτητες μελέτες και σε συνεργασία με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ δημοπρατείται εντός του Δεκεμβρίου η ανακατασκευή των Φοιτητικών Εστιών Ξάνθης με συνολικό προϋπολογισμό 8.600.000 ευρώ και χρηματοδότηση από το ΠΔΕ 2020.

3. Δημοπράτησε την ανακατασκευή της Φοιτητικής Εστίας των Μεταπτυχιακών Φοιτητών Ξάνθης με συνολικό προϋπολογισμό 705.000 ευρώ για την ανακατασκευή της Εστίας Μεταπτυχιακών Φοιτητών στην Ξάνθη και χρηματοδότηση από το ΠΔΕ 2020.

Επιπλέον, είναι το μόνο Ίδρυμα της χώρας που έχει  μεριμνήσει για την κατ’ οίκον διανομή πακέτων σίτισης σε φοιτητές που βρίσκονται σε καραντίνα, με την βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού και της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης στις πόλεις έδρες του.»

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Εστίες Αθήνας: Χωρίς κλιματισμό έβγαλαν τον καύσωνα 1500 φοιτητές, τους λες και survivors!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ποσείδι ιζ μπακ για ένα ακόμα έξαλλο καλοκαιράκι – Πότε ανοίγει η φοιτητική κατασκήνωση!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Τα τμήματα Μηχανικών των ΠΑΔΑ, ΕΛΜΕΠΑ και ΠΑ.ΠΕΛ που αντιστοιχήθηκαν με Πολυτεχνικής Σχολής!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Τα μισά ελληνικά παν/μια δε συνδέονται με την παραγωγική διαδικασία, κάτι έχουμε καταλάβει!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET