ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Του πετσοκόμματος έγινε στις φετινές μετεγγραφές – Με ενστάσεις απαντούν οι φοιτητές!

Σχεδόν 2500 αιτήσεις απορρίφθηκαν…

Neopolis Team

10 Δεκεμβρίου, 2020

Οι ανακοινώσεις για τις φετινές μετεγγραφές και μετακινήσεις έχουν βγει και οφείλουμε να πούμε πως σημειώθηκε ένα… πετσόκομμα. Πολύ μεγάλη μείωση στις αποδεκτές αιτήσεις, η οποία έχει αφήσει αντίστοιχα μεγάλο αριθμό φοιτητών ανικανοποίητο, που ζητάει εξηγήσεις.

Για να μιλήσουμε με νούμερα όμως, σχεδόν 2.500 άτομα απορρίφθηκαν, ενώ συνολικά έγιναν αποδεκτές 6.565 αιτήσεις έναντι των 9.032 για το έτος 2019. Αυτό σημαίνει πως υπήρξε μια μείωση 29,42%, με την πιο «αδικημένη» κατηγορία να είναι αυτή των φοιτητών-αδερφών, όπου σημειώθηκε μείωση 53,10%. Πέρσι, εκείνοι που πήραν μετεγγραφή από αυτήν την ομάδα ήταν 3.868, ενώ ο αριθμός φέτος έπεσε στους 1.814. Στην κατηγορία με μοριοδότηση από την άλλη, το ποσοστό της μείωσης δεν ήταν τόσο μεγάλο, αγγίζοντας το 12,38%

Ταυτόχρονα, φέτος 241 φοιτητές μετακινήθηκαν σε άλλο Τμήμα του Πεδίου μη αντίστοιχο με αυτό στο οποίο εισήχθησαν.

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα των αλλαγών στις οποίες προχώρησε το Υπ. Παιδείας, αφού οι προϋποθέσεις έγιναν πιο αυστηρές. Πλέον, μετεγγραφή δικαιούται μόνο ο αδελφός που βρίσκεται στο πρώτο έτος, ενώ στην κατηγορία αδελφών που έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα μέχρι πέρυσι η οικογένεια δε συντηρούσε δύο σπίτια, ενώ από φέτος συντηρεί.

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του ο ερευνητής Στράτος Στρατηγάκης:

Οι προσφερόμενες θέσεις για μετεγγραφή με τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια ήταν 7.842, πήραν μετεγγραφή 4.751 φοιτητές και έμειναν κενές 3.091 θέσεις. Αυτές οι 3.091 κενές θέσεις θα μπορούσαν να καλυφθούν από το νέο θεσμό της μετακίνησης. Και στη μετακίνηση, όμως, υπήρξαν δυσκολίες, πιστεύω χωρίς λόγο. Έτσι, από τις 2.510 προσφερόμενες θέσεις καλύφθηκαν μόνο 203. Οι δυσκολίες υπήρξαν, γιατί προϋπόθεση για την μετακίνηση ήταν να μην έχεις πάρει μετεγγραφή.

Στη συνέχεια σημειώνει πως δε θα έπρεπε να έχει σημασία αν ο φοιτητής έχει κάνει αίτηση για μετεγγραφή ή όχι, αρκεί να έχει τα μόρια της βάσης της Σχολής. «Δεν είναι ο μόνος λόγος οι οικονομικές δυσκολίες που μπορεί να μην επιτρέπουν στον φοιτητή να σπουδάσει στο τμήμα που πέτυχε. Μπορεί να πήγε και να είδε ότι δεν είναι αυτό που περίμενε. Να έχει τη δυνατότητα να αλλάξει γνώμη, τη στιγμή που δεν παίρνει τη θέση κανενός. Δεν θα είναι και πολλοί οι φοιτητές που θα ζητήσουν μετακίνηση, μόνο όσοι έκαναν λάθος στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού τους. Απλά τους επιτρέπουμε να αλλάξουν γνώμη.», προσθέτει.

Επίσης, παρατηρεί πως η θέσπιση του ορίου των 2750 μορίων έφερε κενές θέσεις και σε τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, που λόγω μεγαλύτερου πληθυσμού και ζήτησης, παλαιότερα δεν έμεναν κενές θέσεις. Σαν παράδειγμα έφερε το Οικονομικό της Αθήνας και του Πειραιά όπου σημειώθηκαν 5 κενές θέσεις, το Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών με 14 θέσεις, καθώς και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Αθήνας με 2 θέσεις.

Αυτές οι νέες αλλαγές όμως, και κυρίως η απόρριψη ενός τόσο μεγάλου αριθμού αιτήσεων για μετεγγραφές, έχει οδηγήσει πολλούς φοιτητές να προχωρήσουν σε ενστάσεις οι οποίες θα πρέπει να αξιολογηθούν. Η διαδικασία αυτή μάλιστα θα συνεχιστεί για έναν μήνα ακόμη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανησυχίες για το χειμερινό εξάμηνο και την εξεταστική του που πλησιάζει μετά τις γιορτές.

Από την άλλη, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται εγκύκλιος από το Υπ. Παιδείας για τις κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές, που αφορούν ειδικές κατηγορίες φοιτητών, πασχόντων από σοβαρές παθήσεις, κα. Αιτήσεις για χορήγηση κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής/ μετακίνησης υποβάλλονται αποκλειστικά για σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις ή επιγενόμενες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης φοιτητών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής.

Ως τέτοιες χαρακτηρίζονται ιδίως οι εξής:

α) σοβαρές παθήσεις φοιτητών ή μελών της οικογένειας του φοιτητή, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο παράρτημα της υπό στοιχεία Φ.151/17897/Β6/2014 (Β΄ 358) κοινής υπουργικής απόφασης παθήσεις, όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται ή αντικαθίσταται, και οι οποίες διαπιστώνονται από τα όργανα και μέσω διαδικασίας η οποία αναφέρεται στη ως άνω κοινή υπουργική απόφαση,

β) θάνατος συγγενούς α΄ βαθμού εξ αίματος σε ευθεία γραμμή ή β΄ βαθμού εξ αίματος σε πλάγια γραμμή, ο οποίος επήλθε εντός ενός έτους πριν την υποβολή της αίτησης για χορήγηση κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής,

γ) κυοφορούσες φοιτήτριες μετά από βεβαίωση θεράποντος ιατρού και διευθυντή γυναικολογικής ή μαιευτικής κλινικής ή τμήματος δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος, και εφόσον αυτές ήδη φοιτούν για την απόκτηση πρώτου πτυχίου, και

δ) φοιτητές οι οποίοι έχουν υποστεί σωματική ή ψυχική βλάβη προκληθείσα από εγκλήματα κατά της σωματικής ακεραιότητας ή της γενετήσιας ελευθερίας ή της προσωπικής ελευθερίας, η οποία τεκμηριώνεται με βάση τα πορίσματα της ιατρικής επιστήμης.

Επιπλέον ειδικές κατηγορίες:

  • Μετεγγραφή τέκνων α) θυμάτων τρομοκρατίας, β) στελεχών ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας που τραυματίστηκαν θανάσιμα κατά τη διάρκεια διατεταγμένης υπηρεσίας
  • Μετεγγραφή ατόμων με ποσοστό αναπηρίας 67% ή δωρητές οργάνου ή μυελού των οστών σε συνάνθρωπο
  • Μετεγγραφές φοιτητών κυπριακής καταγωγής 
  • Μετεγγραφές φοιτητών Ελλήνων πολιτών της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης
  • Μετεγγραφή φοιτητών-κρατούμενων σε Κατάστημα Κράτησης της χώρας
  • Μετεγγραφή κληρικών

Οι αιτήσεις που θα υποβληθούν, θα κριθούν από πενταμελή Επιτροπή με αντικείμενο την εξέταση των κατ’ εξαίρεση αιτήσεων μετεγγραφής ή μετακίνησης.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παραιτήθηκε η διευθύντρια του ΙΚΥ – Καταγγέλλει κακοδιαχείριση και εκθέτει την Κεραμέως!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Θεσσαλίας: Έπεσε παράθυρο εν ώρα μαθήματος και κατά τύχη δεν υπήρξαν τραυματίες!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET