ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα 17 Γεωπονικές Σχολές – Στους δρόμους οι φοιτητές!

Κλασική ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση...

Neopolis Team

22 Μαρτίου, 2023

Τις τελευταίες μέρες έχει σκάσει ένα νέο κύμα διαμαρτυριών από πλευράς φοιτητών, οι οποίοι βλέπουν – ξανά – τους κόπους τους να μην αναγνωρίζονται από το κράτος.

Με τις εξοργισμένες δράσεις των σπουδαστών των Δραματικών Σχολών να έχουν προηγηθεί μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα, το κλίμα βαραίνει και πάλι εξαιτίας της αδικίας που αντιμετωπίζουν φοιτητές τμημάτων Γεωπονίας. Συγκεκριμένα, 17 τμήματα από 7 πανεπιστήμια της χώρας δεν εξασφαλίζουν στους πτυχιούχους τους επαγγελματικά δικαιώματα, προκαλώντας, όπως είναι φυσικό, τον ξεσηκωμό χιλιάδων φοιτητών που επηρεάζονται από το γεγονός.

Διάβασε κι αυτό

Σταματούν τις καταλήψεις στις Δραματικές Σχολές, αλλά οι αγώνες συνεχίζονται!

Η λίστα με τα επίμαχα τμήματα:

Τμήμα Γεωπονίας (Ηράκλειο) – Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Τμήμα Γεωπονίας (Φλώρινα) – Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας (Δράμα) – Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας

Τμήμα Γεωπονίας (Θεσσαλονίκη) – Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας

Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος (Δράμα) – Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας

Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (Θεσσαλονίκη) – Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας

Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού (Καρδίτσα) – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Τμήμα Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας (Λάρισα) – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής (Λάρισα) – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (Καρδίτσα) – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Τμήμα Γεωπονίας (Άρτα) – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (Αγρίνιο) – Πανεπιστήμιο Πατρών

Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας (Αγρίνιο) – Πανεπιστήμιο Πατρών

Τμήμα Γεωπονίας (Μεσολόγγι) – Πανεπιστήμιο Πατρών

Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών (Μεσολόγγι) – Πανεπιστήμιο Πατρών

Τμήμα Γεωπονίας (Καλαμάτα) – Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (Καλαμάτα) – Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Οι φοιτητές καταγγέλλουν την άρνηση των υπουργείων να εκδώσουν επαγγελματικά δικαιώματα στα νεοϊδρυθέντα γεωπονικά τμήματα, τονίζοντας ότι πάνε αρκετά χρόνια από το 2019 και την πανεπιστημιοποίηση των ΑΤΕΙ, όπου όλα τα τότε τμήματα Τεχνολόγων Γεωπόνων μετεξελίχθηκαν σε 5ετή σύγχρονα Τμήματα Γεωπονίας σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 4559/2018, 4589/2019 και 4610/2019.

Καταλήψεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την απαίτηση επαγγελματικών δικαιωμάτων

Εδώ και μέρες λοιπόν, παρακολουθούμε τις κινητοποιήσεις των φοιτητών γύρω από το θέμα, έχοντας στο πλευρό τους διοικήσεις και καθηγητές, καθώς επίσης και δημάρχους των πόλεων.

Το τμήμα Γεωπονίας του Παν/μίου Πάτρας στο Μεσολόγγι είναι αυτό που πρωτοστάτησε, μπαίνοντας σε καθεστώς κατάληψης την Πέμπτη, 16 Μαρτίου. Οι εκπρόσωποι των φοιτητών της σχολής αποφάσισαν γενική κατάληψη έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους που συνοψίζονται σε αναγνώριση του πτυχίου τους ως πενταετούς φοίτησης, αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους απόφοιτους των τμημάτων της σχολής και ένταξη των αποφοίτων στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ).

Στο παιχνίδι των καταλήψεων μπήκαν αργότερα και άλλες Σχολές/Τμήματα, όπως το Γεωπονικό τμήμα του ΔΙ.ΠΑ.Ε, το τμήματ Γεωπονίας Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, καθώς και η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του ΕΛΜΕΠΑ. Νωρίτερα, και συγκεκριμένα την περασμένη Παρασκευή (17/3), ο Φ.Σ του ΕΛΜΕΠΑ πραγματοποίησε γενική συνέλευση, όπου συμμετείχαν παραπάνω από 200 φοιτητές του Τμήματος, ενώ το παρόν έδωσε και ο Πρύτανης, όπως επίσης και ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας.

Η απόφαση των φοιτητών ανέφερε:

«Το πρόβλημα της μη κατοχύρωσης των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, ενώ το πτυχίο μας αναγνωρίζεται κανονικά ως ενιαίος και αδιάσπαστος Τίτλος Σπουδών Μεταπτυχιακού επιπέδου 7 (Integrated Master’s), απασχολεί εξ ιδρύσεως του ΕΛΜΕΠΑ την ακαδημαϊκή του κοινότητα και ιδίως τους 27 Γεωπόνους που έχουν ήδη αποφοιτήσει και δεν μπορούν να εργαστούν στον κλάδο τους ως Γεωπόνοι, όπως επίσης και τους πολλούς φοιτητές οι οποίοι βρίσκονται στο τέλος των ακαδημαϊκών τους υποχρεώσεων και θα αποφοιτήσουν εντός μερικών μηνών. Εξ’ αρχής, στόχος του Συλλόγου το φετινό ακαδημαϊκό έτος ήταν και είναι η αποκατάσταση αυτής της αδικίας, ο οποίος υπερψηφίστηκε στο πλαίσιο διεκδικήσεων του Συλλόγου μας από την Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Στην μαζική Γενική Συνέλευση αποφασίστηκε να λάβουν λάβουμε δράση άμεσα. Τα κτήρια της σχολής βρίσκονται υπό κατάληψη και θα διεκδικήσουμε μαζικά το αυτονόητο. Συγκεντρωνόμαστε στην Πλατεία Ελευθερίας την Δευτέρα 20/03 και την Τρίτη 21/03 στις 11:00 και αναλαμβάνουμε δράση. Η δική μας ώρα είναι τώρα! Προχωράμε ενωμένοι! Απαιτούμε άμεση κατοχύρωση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, καμία εξίσωση με ιδιωτικά κέντρα εκπαίδευσης».

Οι φοιτητές των σχετικών τμημάτων έχουν στείλει προς την κυβέρνηση δεκάδες επιστολές διαμαρτυρίας, ενώ επιστολή έστειλε και ο Πρύτανης του πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας, στο υπουργείο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι καταγγελίες φοιτητών Γεωπονίας, από 7 πανεπιστήμια:

«Γεωπονία δύο ταχυτήτων λοιπόν. Για ακόμα μια φορά γινόμαστε μάρτυρες ενός τραγελαφικού θιάσου όπου η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία αρνούνται πεισματικά εδώ και πέντε χρόνια να εκδώσουν επαγγελματικά δικαιώματα στα νεοϊδρυθέντα γεωπονικά τμήματα. Νεοϊδρυθέντα, τρόπος του λέγειν καθότι έχουν μεσολαβήσει ήδη 5 χρόνια από το μακρινό 2019 από την πανεπιστημιοποίηση των ΑΤΕΙ ,όπου όλα τα τότε τμήματα Τεχνολόγων Γεωπόνων μετεξελίχθηκαν σε 5ετή σύγχρονα Τμήματα Γεωπονίας σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 4559/2018, 4589/2019 και 4610/2019.

Στην παρούσα επιστολή συνυπογράφουν όλοι οι φοιτητικοί σύλλογοι των νέων 5ετών γεωπονικών τμημάτων. Χιλιάδες φοιτητές βρίσκονται όμηροι αυτής της κατάφορης αδικίας. Σπουδάζουν δηλαδή σε Ανώτατα κρατικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που το ίδιο το κράτος, με νόμους του κράτους ίδρυσε, τα οποία δεν χορηγούν επαγγελματικά δικαιώματα, τίτλο, integrated Master, πρόσβαση στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και σαφώς πρόσβαση σε διαγωνισμούς του δημοσίου και στην αγορά εργασίας. Μερικές εκατοντάδες είναι πλέον οι απόφοιτοι αυτών των τμημάτων, οι οποίοι μετά λύπης τους διαπιστώνουν ότι το πτυχίο που με τόσο κόπο και θυσίες απέκτησαν, δεν έχει καμία χρησιμότητα και αναγνώριση. Σκεφτείτε δε, ότι το πτυχίο αυτών τον τμημάτων δεν αποδίδει καν τον τίτλο του γεωπόνου στον/στην απόφοιτο.

Τμήματα τα οποία ήδη έχουν αξιολογηθεί με Α από την ΕΘΑΑΕ (ΔΙΠΑΕ, ΕΛΜΕΠΑ) δεν αναγνωρίζονται από το κράτος. Να τονιστεί ότι παραδοσιακά γεωπονικά πχ ΑΠΘ και ΓΠΑ αξιολογήθηκαν με Β. Σύμφωνη γνώμη έχει διατυπώσει και το ΓΕΩΤΕΕ για την αναγνώριση των πτυχίων και την αποδοχή των αποφοίτων στα μητρώα του. Είναι καιρός λοιπόν, η Ελληνική Πολιτεία να προβεί σε ΑΜΕΣΗ αναγνώριση των τμημάτων αυτών, στον ίδιο βαθμό και στο ίδιο επίπεδο με τις άλλες Πανεπιστημιακές Γεωπονικές Σχολές. Είμαστε αποφασισμένοι σε συνεννόηση να κινηθούμε νομικά εάν και εφόσον δεν ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα μας. Οι εκλογές άλλωστε είναι κοντά και όλοι θα μετρηθούμε.

Ας το έχουν στο νου τους.

Την επιστολή συνυπογράφουν σύσσωμοι οι φοιτητικοί σύλλογοι των παρακάτω νεοϊδρυθέντων γεωπονικών τμημάτων: Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας. Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών: Τμήμα Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Σχολή Γεωπονίας, Τμήμα Γεωπονίας. Πανεπιστήμιο Πατρών, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών: Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας, Τμήμα Γεωπονίας. Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων, Τμήμα Γεωπονίας».

Την Κυριακή, 19 Μαρτίου, οι φοιτητές των τμημάτων συνεδρίασαν εκτάκτως, αποφασίζοντας τη Συλλογική Κινητοποίηση. Την επόμενη μέρα, το Τμήμα Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Φοιτητικού Συλλόγου προχώρησε σε κατάληψη, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Φοιτητικού Συλλόγου της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών (ΣΓΕ):

Θέμα: Επαγγελματικά Δικαιώματα αποφοίτων Τμήματος Γεωπονίας

«Αξιότιμες κυρίες, Αξιότιμοι κύριοι,

Το Τμήμα Γεωπονίας (https://agro.hmu.gr/) ιδρύθηκε με βάση τον ν.4610/2019-ΦΕΚ 70/Α/7- 5-2019, το έτος 2019 και ανήκει στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ). Η επιτυχής ολοκλήρωση του προπτυχιακού κύκλου σπουδών οδηγεί στην απόκτηση «Πτυχίου Γεωπονίας», το οποίο ισοδυναμεί με ενιαίο και αδιάσπαστο Τίτλο Σπουδών Μεταπτυχιακού Επιπέδου (Integrated Master’s), το οποίο και έχει αντιστοιχηθεί στο Επίπεδο 7 του Εθνικού και του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, όπως το σύνολο των Διπλωμάτων Master’s σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Επιπρόσθετα, το ΠΠΣ του Τμήματος Γεωπονίας, πιστοποιήθηκε πρόσφατα κατά το Νοέμβριο του 2022, ως Integrated Master’s από την ΕΘΑΑΕ, με βαθμολογία Α(Fully Compliant), σύμφωνα με το Σχέδιο Έκθεσης Πιστοποίησης. Η εν λόγω έκθεση πρόκειται να δημοσιοποιηθεί σύντομα και πιστοποιεί την πλήρη συμμόρφωση του προγράμματος του Τμήματος με τις αρχές του Προτύπου Ποιότητας Προγραμμάτων Προπτυχιακών Σπουδών της ΕΘΑΑΕ και τις Αρχές Διασφάλισης Ποιότητας του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (ESG 2015), για το Επίπεδο Σπουδών 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων. Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθεί ότι στο Τμήμα Γεωπονίας λειτουργεί συνάμα Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Εφαρμοσμένη Επιστήμη και Τεχνολογία στη Γεωπονία, καθώς και πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών, ήδη από τον Οκτώβριο του 2019, παρέχοντας υψηλό ερευνητικό και ακαδημαϊκό έργο, σε κάθε κύκλο σπουδών που διενεργεί.

Ωστόσο, από την ίδρυση του Τμήματος Γεωπονίας, το Μάιο του 2019 (ν.4610/2019), έως και σήμερα, δεν αναγνωρίζονται στους απόφοιτους του ΠΠΣ του Τμήματος τα κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα του ΠΕ Γεωπόνου. Αυτό έχει σαν αντίκτυπο τη μη δυνατότητα εγγραφής των αποφοίτων στο ΓΕΩΤΕΕ, παρά τη σύμφωνη γνώμη εκείνου για την εγγραφή των αποφοίτων του Τμήματος στα μητρώα του (ΑΠ 4238/26-06-2021). Το γεγονός αυτό δεν επιτρέπει την έκδοση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος των αποφοίτων του Τμήματος, με συνέπεια τον καθολικό αποκλεισμό τους από τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος του ΠΕ Γεωπόνου/Γεωτεχνικού. Συνεπώς, η απόκτηση ενός πτυχίου χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα έχει φέρει σε δυσμενή και αδιέξοδη θέση το σύνολο των 25, μέχρι στιγμής, διπλωματούχων αποφοίτων του Τμήματος (Πτυχιούχοι Γεωπόνοι που εντάχθηκαν στις σπουδές του Τμήματος, με βάση τον ν.4610/2019), καθώς και το σύνολο των ενεργών φοιτητών του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών(ΠΠΣ) πενταετούς διάρκειας και εν δυνάμει αποφοίτων του, με συνέπεια τον αποκλεισμό τους από την αγορά εργασίας. Το γεγονός αυτό δημιουργεί στους αποφοίτους του Τμήματος σοβαρά οικονομικά προβλήματα και συντηρεί φαινόμενα επαγγελματικών ανισοτήτων και εργασιακών αποκλεισμών.

Για τους λόγους αυτούς, το σύνολο των αποφοίτων αλλά και ενεργών φοιτητών του Τμήματος Γεωπονίας, αντιτιθέμενο σε όλη αυτή τη μακρόχρονη, άδικη και αδιέξοδη συνθήκη, διεκδικεί:

Την άμεση κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του, με το πτυχίο του Τμήματος Γεωπονίας να αποτελεί το μοναδικό και άρρηκτο παράγοντα κατοχύρωσής τους.

Άμεση θέσπιση νομοθετικής ρύθμισης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να τροποποιεί την περίπτωση α’ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του Π.Δ. 344/2000(Α’ 297) και να συμπεριλαμβάνει το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο-Σχολή Γεωπονικών Επιστημών-Τμήμα Γεωπονίας, στα ιδρύματα του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Άμεση δυνατότητα εγγραφής των αποφοίτων του Τμήματος Γεωπονίας στο ΓΕΩΤΕΕ και έκδοση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, παρέχοντας στους αποφοίτους του Τμήματος το σύνολο των επαγγελματικών δικαιωμάτων του ΠΕ Γεωπόνου, που έως τώρα στερούνται.

Τη δίκαιη και ηθική ανταμοιβή των κόπων των αποφοίτων και φοιτητών του Τμήματος, που απορρέει από την εξασφάλιση και κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους, ως άμεσο επακόλουθο της λήψης του πτυχίου τους, μετά τον πολυετή αγώνα, τόσο των ίδιων, όσο και των οικογενειών τους, για την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους και την απόκτηση του πτυχίου τους.

Το σύνολο των αποφοίτων και ενεργών φοιτητών του Τμήματος Γεωπονίας τάσσεται ακόμη:

Υπέρ της κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των νέων Τμημάτων Γεωπονίας που ιδρύθηκαν υπό το ίδιο καθεστώς ανά την ελληνική επικράτεια και στερούνται μέχρι και σήμερα την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους.

Υπέρ της εντατικής προσπάθειας και άμεσης κινητοποίησης όλων των συμβαλλόμενων και αρμόδιων φορέων, για την οριστική επίλυση των απροσπέλαστων προβλημάτων που δημιουργεί στους αποφοίτους των νέων Τμημάτων Γεωπονίας που δημιουργήθηκαν από το Μάιο του 2019 (ν.4610/2019), η μη κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους, περιθωριοποιώντας και αποκλείοντας τους από την αγορά εργασίας, ακυρώνοντας τη δυνατότητά τους να διεκδικήσουν και να εργαστούν σε οποιαδήποτε θέση αφορά το πτυχίο τους ως ΠΕ Γεωπόνοι/Γεωτεχνικοί, στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα.

Υπέρ της περαιτέρω νομικής διεκδίκησης και ενεργής κινητοποίησης των αποφοίτων και ενεργών φοιτητών του Τμήματος Γεωπονίας, για την ικανοποίηση του νόμιμου και δίκαιου αιτήματος της κατοχύρωσης όλων των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απορρέουν από την απόκτηση του πτυχίου τους, δίδοντας τελικά στους ήδη αλλά και μελλοντικούς αποφοίτους του Τμήματος το σύνολο των δικαιωμάτων άσκησης του επαγγέλματός τους. Με την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους, οι άνωθεν αναφερόμενοι θα έχουν πλέον τη δυνατότητα αξιοκρατικής και ισότιμης διεκδίκησης θέσεων στην αγορά εργασίας και μέσω διαγωνισμών και προκηρύξεων που η μη κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους έως σήμερα έχει στερήσει ολοκληρωτικά.

Κατηγορηματικά κατά της ένταξης των αποφοίτων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στο ΓΕΩΤΕΕ, καθώς και οποιουδήποτε ιδιωτικού κολλεγίου σε αυτό. Επιπλέον, κατηγορηματικά αντιτιθέμεθα όλοι κατά της οποιασδήποτε εξίσωσης των πτυχίων μας με οποιοδήποτε πτυχίο ιδιωτικού ή δημόσιου κολεγίου ή ΙΕΚ.

Με εκτίμηση,

Οι απόφοιτοι και οι φοιτητές του Τμήματος Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ Το παραπάνω κείμενο αποτελεί απόφαση Γενικής Συνέλευσης του Φοιτητικού Συλλόγου της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών».

Συνολικά, υπό κατάληψη τελούν τουλάχιστον 7 τμήματα, και συγκεκριμένα: 

Θεσσαλονίκη: Το τμήμα Γεωπονιας ΔΙΠΑΕ
Λάρισα: Το τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Ηράκλειο: Τμήμα Γεωπονίας ΕΛΜΕΠΑ
Μεσολόγγι: Το Γεωπονικό του Πανεπιστημίου Πατρών
Άρτα: Το τμήμα Γεωπονίας και το τμήμα Μουσικών Σπουδών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Την ίδια ώρα, οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας συνεχίζονται. Φοιτητές Γεωπονίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος βρέθηκαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας την κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

Η απάντηση του Υπ. Αργοτικής Ανάπτυξης

Όπως διαβάζουμε στο iEidiseis.gr, το αρμόδιο Υπουργείο προετοιμάζει τροπολογία για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων και φοιτητών Γεωπονικών Σχολών. Η τροπολογία αυτή θέτει προϋποθέσεις για τα επαγγελματικά δικαιώματα των τμημάτων, όπως το να προηγηθεί πιστοποίηση από την ΕΘΑΑΕ, και αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, σε νομοσχέδιο για τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό – ΔΗΜΗΤΡΑ.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Coffee Island: Στηρίζοντας τη φοιτητική κοινότητα του Παν/μίου Πατρών, προχωρά σε μια σημαντική δωρεά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Νομική ΕΚΠΑ: Πήρε όλα τα βραβεία σπίτι της η ομάδα που συμμετέχει σε διεθνή διαγωνισμό δίκης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Εγκρίθηκε η πρώτη Ιατρική Σχολή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Μπρόκολο με ψαλίδα έδωσε να δοκιμάσει σε φοιτητή η λέσχη, δεν πήρε θετικό feedback!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κερασμένη… βίδα στη σαλάτα του βρήκε φοιτητής από τη Λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το Πανεπιστήμιο Ζυρίχης αποσύρεται από διεθνείς κατατάξεις: «Πιέζουν για άχρηστες έρευνες»!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET