Αν στο τέλος κάθε χρόνου ψηφίζαμε την πιο μισητή λέξη, τότε το «ρεύμα» θα κέρδιζε την πρώτη θέση για το 2022. Ίσως και να μοιραζόταν την κορυφή με τη «βενζίνη», ποιος ξέρει.
Πάντως το δράμα με τους λογαριασμούς καλά κρατεί και όση προσπάθεια κι αν κάναμε να το δούμε πιο… ολιστικά, δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα. Παίζει μήπως καμιά άλλη συμβουλή; Διότι η συγκεκριμένη δεν απέδωσε ούτε για την παρακάτω φοιτήτρια από το Πολυτεχνείο Κρήτης.
Η 24χρονη συγκεκριμένα, είδε το λογαριασμό της να αγγίζει τα 315 ευρώ περίπου – όσο ο μισός της μισθός σχεδόν – κι επειδή αδυνατούσε να τον πληρώσει της κόπηκε η ηλεκτροδότηση.
Η είδηση αυτή προκάλεσε κύμα αντιδράσεων, με το Σωματείο Επισιτισμού του Νομού Χανίων να προχωρά σε σχετική ανάρτηση, σημειώνοντας πως «Ακόμα ένα σπίτι μένει στο ‘σκοτάδι’, αφού σε συναδέλφισσά μας φοιτήτρια εργαζόμενη στον επισιτισμό, έκοψαν το ρεύμα όταν ήρθε ο λογαριασμός του ρεύματος 315 ευρώ – πάνω κάτω όσο ο μισός μηνιαίος μας μισθός…»
Το θέμα μεταφέρθηκε και εντός του Πολυτεχνείου Κρήτης, φέρνοντας για άλλη μία φορά σε ρήξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και Πανσπουδαστική.
Η ΠΚΣ κατηγορεί την πρώτη για αδιαφορία και χυδαιότητα απέναντι στο περιστατικό, τονίζοντας ότι η απάντηση της ΔΑΠ στο αίτημα για κινητοποίηση ήταν:«Και τι ενδιαφέρει το φοιτητικό σύλλογο αν της έκοψαν το ρεύμα;». Συγκεκριμένα, καταγγέλλουν:
Μπροστά σε όλη αυτή την κατάσταση που βιώνουμε, οι εκπρόσωποι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πολυτεχνείου Κρήτης είχαν το θράσος να τοποθετηθούν με αυτό τον χυδαίο και απαράδεκτο τρόπο. Δε μας εκπλήσσει! Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές ξέρουν καλά τον ρόλο τους, δεν τρώνε κουτόχορτο.
Η ΔΑΠ με τη σειρά της, χαρακτηρίζει ως «θεατρινισμούς» τις προσπάθειες, μέσω κινητοποιήσεων, επανασύνδεσης του ρεύματος της φοιτήτριας, σημειώνοντας μέσω ανακοίνωσής της:
Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ανέκαθεν στεκόμασταν στο πλευρό των φοιτητών με ουσιαστικές λύσεις και όχι παραστάσεις διαμαρτυρίας και θεατρινισμούς, που κανένα απολύτως αποτέλεσμα δεν επιφέρουν. Άλλη μία παράσταση λοιπόν είναι βέβαιο πως δε θα καρποφορήσει, ειδικά από τη στιγμή που ο ΔΕΔΔΗΕ Χανίων δεν αποτελεί τον μοναδικό και άμεσα εμπλεκόμενο φορέα. Το ίδιο ισχύει και για τις διαδικασίες που ο ίδιος ο Φοιτητικός Σύλλογος έχει την ευχέρεια να κινήσει όταν τίθενται ζητήματα όπως αυτό, που ξεπερνούν τις δυνατότητές του και δεν υφίσταται η δυνατότητα παρέμβασης για την απευθείας επίλυση του ζητήματος.
Καλούμε λοιπόν με πρωτοβουλία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, όλους τους φοιτητές του Φ. Συλλόγου ΧΗΜΗΠΕΡ, όπως και τις υπόλοιπες δυνάμεις, στη συγκέντρωση ενός χρηματικού ποσού ανάλογου με το ύψος της οφειλής, προκειμένου να αποπληρωθεί το υπόλοιπο και να επανασυνδεθεί η κατοικία της συμφοιτήτριάς μας στο ηλεκτρικό δίκτυο».
Από την πλευρά της, η 24χρονη φοιτήτρια ρίχνει άκυρο στην καλή πράξη της ΔΑΠ, κατηγορώντας την για υποκρισία.
«Μετά την γνωστοποίηση της απόφασης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για συγκέντρωση ποσού ως οικονομική ενίσχυση, θα ήθελα να θίξω την υποκριτική στάση της παράταξης στο ΔΣ. Κατά την ψηφοφορία επί του εν λόγω θέματος, τα μέλη της έκριναν σωστό να ψηφίσουν λευκό, κρατώντας ουδέτερη στάση.
Συγκεκριμένα, τόνισαν πως αυτό το ζήτημα δεν αφορά τον φοιτητικό σύλλογο και το Πολυτεχνείο, ενώ παράλληλα διαφημίζουν την αλληλεγγύη τους προβαίνοντας σε ‘εράνους’. Φαίνεται άλλωστε με τη δράση της πόσο στέκονται στο πλευρό όλων των φοιτητών, με τις προτάσεις της για ενοίκιο στις εστίες.
Τέλος, ο χαρακτηρισμός θεατρινισμοί προσβάλλουν και υποβιβάζουν το θέμα, καθώς αυτοί οι θεατρινισμοί αποτέλεσαν μια μορφή πραγματικής στήριξης και αλληλεγγύης από τους συναδέλφους.
Η φοιτήτρια από το ΧΗΜΗΠΕΡ που της κόψανε το ρεύμα»
Σε κάθε περίπτωση, οι φοιτητές του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης και ο πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού Σήφης Αποστολάκης, βρέθηκαν στα γραφεία της ΔΕΔΔΗΕ στα Χανιά για να διαμαρτυρηθούν και να αναζητήσουν λύση, με την απάντηση να είναι ότι εφόσον ο πάροχος ρεύματος είχε ζητήσει τη διακοπή της ηλεκτροδότησης δεν μπορούσαν εκείνοι να κάνουν κάτι, προτείνοντας να υπάρξει επικοινωνία με τον πάροχο. Όταν αυτό συνέβη, ο πάροχος το μόνο που πρότεινε ήταν να υπάρξει διακανονισμός των 100 ευρώ.