fbpx

ΑΠΘ: Πενταπλάσιοι οι φοιτητές που επισκέπτονται ψυχολόγο σε σχέση με πριν την πανδημία!


Οι φοιτητές αποτελούν μεγάλο θύμα της πανδημίας. Τις δύσκολες περιόδους της καραντίνας κλήθηκαν να απέχουν από εξόδους, κοινωνικές συναναστροφές, τη Σχολή τους και οτιδήποτε άλλο συνιστά την καθημερινότητά τους. Όλα αυτά φυσικά, είχαν τις επιπτώσεις τους. Ή για να μιλάμε με ακρίβεια, έχουν επιπτώσεις. Εξάλλου, ένα τόσο γερό σοκ όσο η κατάσταση που βιώσαμε την hardcore περίοδο του Covid (lockdowns, φόβος για τον εαυτό μας και για τους κοντινούς μας ανθρώπους) δεν ξεπερνιέται από τη μία μέρα στην άλλη. Θέλει χρόνο και δουλειά για να φύγουν τα στίγματα και να επανέλθει η ψυχική ηρεμία.

Πάνω σε αυτή την προσπάθεια λοιπόν φαίνεται να βρίσκονται πολλοί φοιτητές, που αναζητούν βοήθεια σε ειδικούς. Είναι γνωστή η ροπή τους προς το άγχος βέβαια, αλλά ο κορωνοϊός φαίνεται να προκάλεσε νέους εφιάλτες. Σύμφωνα με στοιχεία συγκεκριμένα, ο αριθμός φοιτητών του ΑΠΘ που λαμβάνουν υποστήριξη μέσω ατομικών συνεδριών με ψυχολόγο στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥΨΥ) του Ιδρύματος, έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί μετά την πανδημία.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθηγητής Δημήτρης Κωβαίος:

Στο ΚΕΣΥΨΥ είναι πενταπλάσιος ο αριθμός των φοιτητών που υποστηρίζονται τώρα σε σχέση με την περίοδο προ κορονοϊού και αυτό είναι ενδεικτικό των επιπτώσεων της πανδημίας στην ψυχική υγεία του φοιτητικού πληθυσμού. Πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω άγχους, εξαιτίας της περιόδου και του γεγονότος ότι ήταν απομονωμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συνολικά ωστόσο, 250 μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας υποστηρίζονται σήμερα από τους δύο ψυχολόγους της δομής του ΑΠΘ, η οποία παρέχει δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε θέματα όπως το άγχος, οι δυσκολίες προσαρμογής σε νέο περιβάλλον και στις σπουδές, οι οικογενειακές και προσωπικές δυσκολίες, σεξουαλικά θέματα και ψυχοσωματικά προβλήματα.

Συνήγορος του Φοιτητή, ο νέος θεσμός του ΑΠΘ

Καλώντας στον αριθμό 2310 999888 ή στέλνοντας μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], κάθε φοιτητής μπορεί να προγραμματίσει συνεδρία με ψυχολόγο του ΚΕΣΥΨΥ, αλλά και να αναζητήσει βοήθεια, όποιο κι αν είναι το πρόβλημα που τον απασχολεί, καθώς στην ίδια γραμμή απαντά ο Συνήγορος του Φοιτητή, ο νέος θεσμός που ίδρυσε το ΑΠΘ, καθώς και όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται από το Γραφείο Υποστήριξης Φοιτητών Ευαίσθητων Κοινωνικών Ομάδων (υπηρεσία μεταφοράς φοιτητών με αναπηρία, υποστήριξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, υποστήριξη μελέτης με προσβάσιμα συγγράμματα, κοινωνική στήριξη μέσω της δομής «Φοιτητών Κήποι», ενίσχυση εισοδήματος με ανταποδοτικές υποτροφίες).

«Στο πλαίσιο των δράσεων Φοιτητικής Μέριμνας του ΑΠΘ εξυπηρετείται από τις υπηρεσίες μας ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών», επισήμανε ο κ. Κωβαίος, διευκρινίζοντας ότι πέραν των 250 φοιτητών που υποστηρίζει το ΚΕΣΥΨΥ, «η υπηρεσία μετακίνησης ΑμΕΑ εξυπηρετεί τη μετακίνηση 18 ατόμων με ειδικά διαμορφωμένο όχημα, το οποίο εκτελεί 258 δρομολόγια, η διερμηνέας νοηματικής εξυπηρετεί 9 φοιτητές με προβλήματα ακοής σε όλα τα μαθήματά τους –22 μαθήματα, 96 ώρες, η υπηρεσία εντυποαναπήρων εξυπηρετεί καθημερινά 11 φοιτητές μετατρέποντας σε προσβάσιμη μορφή όλα τα απαραίτητα γι’ αυτούς συγγράμματα».

Οι πρώτες υποθέσεις στον Συνήγορο του Φοιτητή

Μία καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση από φοιτητή σε φοιτήτρια και ένα αίτημα διαμεσολάβησης σε ζήτημα ακαδημαϊκής δεοντολογίας, ήταν οι πρώτες υποθέσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η πρώτη Συνήγορος του Φοιτητή στο ΑΠΘ, Ομότιμη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Θεοφανώ Παπαζήση. 

Σκοπός της ανεξάρτητης αρχής είναι η διαμεσολάβηση μεταξύ φοιτητών (προπτυχιακών, μεταπτυχιακών, διδακτορικών) και καθηγητών κάθε βαθμίδας ή διοικητικών υπηρεσιών. Δεν παρεμβαίνει σε ουσιαστικά θέματα διδασκαλίας ή βαθμολόγησης σε εξετάσεις, αλλά εξετάζει μόνο φαινόμενα αυθαιρεσίας ή παραβίασης κανόνων ηθικής κατά τη διενέργεια των εξετάσεων (γραπτών ή προφορικών).

Σύμφωνα με τον κύριο Κωβαίο:

Η Συνήγορος του Φοιτητή έχει έναν διαμεσολαβητικό ρόλο, δηλαδή προσπαθεί με κάθε τρόπο να λύσει θέματα που προκύπτουν. Εφόσον αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε τα παραπέμπει στην Επιτροπή Ακαδημαϊκής Δεοντολογίας.

Στη συνέχεια σημείωσε «θέλουμε να διαβεβαιώσουμε κάθε φοιτητή μας ότι η κυρία Παπαζήση είναι ένα εξαιρετικά αξιόλογο άτομο -το γνωρίζει όλη η κοινωνία της Θεσσαλονίκης και η πανεπιστημιακή κοινότητα- και με ιδιαίτερη ευαισθησία στους φοιτητές μας και συνεπώς είτε είναι ανώνυμη είτε επώνυμη κάποια αναφορά θα έχει τη δέουσα φροντίδα και την εχεμύθεια».

Μιλώντας ακόμη για την αντιμετώπιση περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης, ο ίδιος σημείωσε πως σε παλαιότερη περίπτωση, όπου φοιτήτρια κατήγγειλε καθηγητή, «ορίστηκε επιτροπή από τον πρύτανη, η επιτροπή αυτή διαμόρφωσε ένα πόρισμα, έχει κληθεί σε απολογία ο ενδιαφερόμενος και με βάση και τις δικές του διευκρινίσεις θα αποφασισθεί αν θα παραπεμφθεί στο πειθαρχικό».

«Έχουμε τους θεσμούς, που είναι στην υπηρεσία των φοιτητών μας, νοιαζόμαστε ιδιαίτερα για αυτούς, πραγματικά είμαστε δίπλα τους», επισήμανε , προσθέτοντας ότι «ο κώδικας δεοντολογίας που προετοιμάστηκε και εγκρίθηκε από τη Σύγκλητο επί των ημερών της παρούσας πρυτανείας, διακηρύσσει πως οποιαδήποτε μορφή βίας, απειλής ή σεξουαλικής παρενόχλησης δεν είναι ανεκτή».

Στα καθήκοντα της Επιτροπής Ακαδημαϊκής Δεοντολογίας ανήκει και η διαπίστωση παραβάσεων των κανόνων δεοντολογίας και η εξέταση των παραβάσεων αυτών αυτεπαγγέλτως η ύστερα από έγγραφη αναφορά μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας ή κατόπιν εντολής του πρύτανη.

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET