BINGE WATCHING

Andor: Η νέα σειρά του Disney+ είναι ό,τι καλύτερο πήραμε απ’το Star Wars τα τελευταία χρόνια!

Δε χρειάστηκαν καν φωτόσπαθα!

Γεωργία Σιμιτζή

6 Οκτωβρίου, 2022

Την καλησπέρα μας στους θαυμαστές του ‘Rogue One’!

Το ‘Andor‘, η νέα spinoff Star Wars σειρά του Disney Plus είναι ήδη διαθέσιμη στην streaming υπηρεσία και τα πρώτα επεισόδια μας προϊδεάζουν για μια πολλά υποσχόμενη συνέχεια. Οι Star Wars φανς που ήθελαν κάτι πιο σκοτεινό σε αυτό το σύμπαν λάμπουν από ευτυχία, καθώς η ευχή τους πραγματοποιήθηκε! 

Ας μιλήσουμε λιγάκι για τη σειρά που κατ’ εμέ (και πολλοί συμφωνούν μαζί μου) είναι ένα από τα καλύτερα projects που έχουμε πάρει από το Star Wars εδώ και αρκετό καιρό. Και το λέω αυτό έχοντας δει μόνο τα 4 επεισόδια της σειράς!

Θα προσπαθήσω να μη σε σποϊλάρω, don’t worry. 

Η πλοκή 

Η σειρά εξερευνά μια νέα προοπτική από το Star Wars Galaxy, εστιάζοντας στο ταξίδι του Cassian Andor – που είδαμε πρώτη φορά στο Rogue One – για να ανακαλύψει τη διαφορά που μπορεί να κάνει σε τούτον τον κόσμο. Η σειρά παρουσιάζει την ιστορία για το πώς άνθρωποι και πλανήτες ενεπλάκησαν στην Επανάσταση κατά της Αυτοκρατορίας. Είναι μια εποχή γεμάτη κινδύνους, εξαπάτηση και ίντριγκα, όπου ο Cassian θα μπει στο μονοπάτι που προορίζεται να τον μετατρέψει σε επαναστάτη ήρωα και φυσικά βλέπουμε το αποκορύφωμά του στο ‘Rogue One’, ωστόσο έδω παρακολουθούμε το making. Aυτή η σειρά έχει βαθμολογία TV – 14 (λίγη βία, μερικές βωμολοχίες, μερικές εξαιρετικά έντονες σκηνές). 

Η διαφορετική προσέγγιση του σύμπαντος

Αυτό που κάνει μπαμ στη σειρά είναι ότι έχει διαφορετική προσέγγιση σε αυτό το σύμπαν. Μιλάμε για Star Wars, πρέπει να είναι και να έχει το feeling του Star Wars. Ναι, μόνο που δε μοιάζει με Star Wars. Οι δημιουργοί είπαν ότι «Δε θέλαμε να στηριχτούμε στα στοιχεία που θα ικανοποιήσουν τους θαυμαστές, πρέπει να είμαστε σε θέση να σας μεταφέρουμε μια καλή και ικανή ιστορία, χωρίς να χρειάζεται να βασιστούμε σε αυτά τα στοιχεία».

Παρόλο που ορισμένες στιγμές ικανοποίησης των θαυμαστών, ειδικά στο Star Wars, έχουν λειτουργήσει πολύ καλά, για μένα τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αρκετά παραδείγματα που παρά την παρουσία αυτών των στοιχείων, ήταν σαν να μην ρέει σωστά ή απλά δε λειτουργεί στο σύνολό του. Το ‘Andor’ μέχρι στιγμής, δε χρειάστηκε να βασιστεί σε τίποτα από αυτά

Το σκοτάδι του ‘Andor’

Κοίτα, αν αναζητάς μεγάλες εκρήξεις, Jedi, Sith, φωτόσπαθα και εύκολα αναλώσιμη τηλεόραση, αυτή η παραγωγή ίσως να μην είναι για σένα. Δεν είναι για τη μάζα πάντως. Αν όμως θέλεις να δεις την όχι και τόσο φωτεινή πραγματικότητα της ζωής πριν την Επανάσταση, have a seat. Η σαθρή καθημερινότητα στον πλανήτη του Cassian, με τους εμπόρους, τους απατεώνες και γενικότερα τον υπόκοσμο που θυμίζει περισσότερο ένα Φρανκενσταϊνικό/ Blade Runner Star Wars, τοποθετεί το διαστημικό σύμπαν σε μια νέα εποχή. 

Επίσης ο συνδυασμός αυτού με την εναλλαγή των γεγονότων μεταξύ δύο χρονικών σημείων που συνθέτουν σαν παζλ τον χαρακτήρα του και τον ξεφλουδίζουν, είναι μέσα στα μεγάλα ατού του μέχρι τώρα!

Εισαγωγή ενδιαφέροντων χαρακτήρων

Παρόλο που γνωρίζουμε τι συνέβη με τον Cassian Andor στο μέλλον, αυτό δεν σημαίνει ότι ξέρουμε πού θα πάει αυτή η ιστορία. Ο λόγος είναι ότι η σειρά έχει εισαγάγει πολυάριθμους χαρακτήρες μέχρι στιγμής που μας κινούν το ενδιαφέρον. Μεταξύ τους όλοι αυτοί, έχουν τις στιγμές τους. Μας ιντριγκάρει λόγω του διαλόγου, λόγω του τρόπου που δουλεύει αυτή η σειρά μέχρι τώρα. 

Το ‘Andor’ μια ιστορία που εστιάζει στον κεντρικό μας χαρακτήρα Cassian Andor που τον υποδύεται ο Diego Luna.

Ο πρωταγωνιστής δεν είναι άνθρωπος που φοβάται να ρισκάρει και να κάνει ό,τι χρειάζεται για να επιβιώσει. Και παρόλο που μερικές φορές αυτό μπορεί να προκαλέσει τρέλα γύρω του, όπως στο πρώτο επεισόδιο, η αποφασιστικότητά του αλλάζει τη ροή της ιστορίας. Προκαλεί μια σειρά γεγονότων που με τη σειρά τους μπορούν να πυροδοτήσουν άλλα μεγάλα γεγονότα στο μέλλον. Overall, διατηρεί τον χαρακτήρα στα ίδια επίπεδα με αυτόν στο Rogue One. 

Δύο παράλληλες ιστορίες

Ήδη γνωρίζουμε ότι η μία ιστορία είναι αυτή που θα παρακινήσει τον Cassian και τους ανθρώπους στην Επανάσταση. Όμως βλέπουμε ότι υπάρχει μια δεύτερη ιστορία που τρέχει παράλληλα με την main. Αυτή περιλαμβάνει ένα μικρότερο καστ παιδιών και δεν είμαστε απολύτως σίγουροι πού θα πάει μετά τα 2 πρώτα επεισόδια. Στη συνέχεια αρχίζουμε να συγκεντρώνουμε τα facts και να αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν δύο layers σε αυτή τη σειρά. Στην ουσία όμως, εστιάζουμε σε ένα στοιχείο αυτού του σύμπαντος. Πηγαίνουμε σε καινούρια μέρη και ανακαλύπτουμε τι πυροδοτεί την Εξέγερση ενάντια στην Αυτοκρατορία.

Η σκηνοθεσία του Tony Gilroy 

Το γεγονός ότι φέρνει τον Tony Gilroy πίσω είναι μια ευλογία από μόνη της, ακόμη κι αν δεν καλύπτει το κουτάκι ‘fan Star Wars’ όπως οι υπόλοιποι σκηνοθέτες. Αφού ανέλαβε το ‘Rogue One’, πλέον επιστρέφει για έναν και μόνο λόγο, για να πει την ιστορία και να την πει σωστά. Plus, ξέρουμε ότι υπέγραψε επίσημα για άλλη μία σεζόν, που πιθανότατα θα οδηγήσει απευθείας στα γεγονότα του Rogue One. Η παραγωγή φαίνεται πολύ πιο ακριβή και πειστική στο μάτι από κάθε άλλη Star Wars σειρά μέχρι τώρα και υπάρχουν 2 λόγοι για αυτό: δε χρησιμοποιήθηκε η Volume τεχνολογία αλλά προτιμήθηκε το παραδοσιακό green/blue screen και 90% των πραγμάτων που βλέπουμε στην οθόνη υπάρχουν κιόλας (η πόλη του Cassian). 

Final Thoughts 

Αυτά τα 4 επεισόδια έφεραν μια νέα αγάπη για ένα λίγο διαφορετικό Star Wars. Από τους ηθοποιούς μέχρι την μουσική, φαίνεται να έχουμε στα χέρια μας μια σειρά που θα θεωρηθεί epic. Ανυπομονούμε για τα υπόλοιπα 8 επεισόδια, για να δούμε πού θα καταλήξει η 1η σεζόν, μιας και ήδη γνωρίζουμε ότι θα έρθει και μια 2η σεζόν με ακόμη 12 επεισόδια, που θα μας φέρουν κυριολεκτικά μια ανάσα πριν την πρώτη σκηνή του Rogue One.

Θα έλεγα ότι αυτό είναι από τις πιο σκοτεινές σειρές Star Wars που έχουμε φτάσει μέχρι τώρα στα χέρια μας. Εξακολουθεί να είναι ένα family show, παρόλο που οι γραφικές σκηνές δεν προορίζονται για τα μάτια μικρών παιδιών.  

FUN ZONE

EVENTS

Το πιο sustainable συνέδριο του YES-Europe έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα!

Τιβί

Το ‘Maestro’ είναι η τελευταία του τηλεοπτική δουλειά, παραδέχεται ο Παπακαλιάτης!

Τιβί

Τα Jumbo λάνσαραν την πασχαλινή τους διαφήμιση και κρίντζαρε το είναι μας!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET