UNI LIFE & TIPS

Αυτά τα 10 tips θα σε βοηθήσουν να πάρεις τη σωστή απόφαση για τις σπουδές σου!

[sponsored article] Μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις που καλείται να λάβει ένας 18χρονος στη σημερινή εποχή είναι η επιλογή των σπουδών του. Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των Πανελληνίων κι όσοι έδωσαν φέτος γνωρίζουν σε ποια σχολή πρόκειται να φοιτήσουν από τον Οκτώβρη. Τι συμβαίνει ωστόσο με σένα που δεν έδωσες εξετάσεις ή δεν […]

Κλεοπάτρα Μπράιτ

3 Σεπτεμβρίου, 2018

[sponsored article]

Μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις που καλείται να λάβει ένας 18χρονος στη σημερινή εποχή είναι η επιλογή των σπουδών του. Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των Πανελληνίων κι όσοι έδωσαν φέτος γνωρίζουν σε ποια σχολή πρόκειται να φοιτήσουν από τον Οκτώβρη.

Τι συμβαίνει ωστόσο με σένα που δεν έδωσες εξετάσεις ή δεν πέρασες στη σχολή που επιθυμούσες;

H ζωή προφανώς και δεν σταματάει σε μια κακή βαθμολογία, δεν είσαι άλλωστε ένας αριθμός! Ωστόσο, είναι λογικό η περίοδος αυτή να αποτελεί μία από τις πιο δύσκολες για σένα, αλλά και για τους ανθρώπους δίπλα σου, αφού επικρατεί μια σύγχυση στην προσπάθειά σου να σκεφτείς το επόμενο βήμα που θα κάνεις.

Πριν να πάρεις όμως την οποιαδήποτε απόφαση και κάνεις το βήμα αυτό, κράτα καλά στο μυαλό σου ότι το παν σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να δεις τα πράγματα καθαρά και ψύχραιμα, χωρίς πιέσεις, μα πάνω από όλα με εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και τα «θέλω» του.

Επειδή όμως σαν πρωτάρης που είσαι, η λέξη «ψυχραιμία» από το ένα αυτί σου μπαίνει και από το άλλο σου βγαίνει, είπα να βοηθήσω ένα τσικ παραπάνω και να σου παρουσιάσω μερικά tips που θα σου δώσουν μία καθοδήγηση να πάρεις τη σωστή απόφαση για τις μελλοντικές σπουδές σου:  

#1 Μη βάζεις τα όνειρά σου σε δεύτερη μοίρα

Η καριέρα σου είναι το μέλλον σου και η πραγματοποίηση των ονείρων σου είναι αυτό που θα σε κάνει στ’ αλήθεια ευτυχισμένο. Γι’ αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συμβιβάζεσαι! Aν δεν πέρασες στη σχολή που ήθελες, δεν ήρθε δα και το τέλος του κόσμου. Το τέλος του κόσμου έρχεται όταν δέχεσαι να φοιτήσεις σ’ αυτή, επειδή θεωρούσες ότι δεν είχες άλλη επιλογή (χωρίς να έχεις ψαχτεί), ή επειδή έτσι ήθελαν οι γονείς σου. Και σε ρωτάω, το ζητούμενο είναι η ικανοποίηση της οικογένειάς σου ή η δική σου; Να πηγαίνεις καθημερινά σε ένα μέρος με κέφι και ανυπομονησία ή να εύχεσαι κάθε πρωί στο δρόμο σου προς τη σχολή να ξεμπερδεύεις όσο πιο γρήγορα γίνεται;

Στη σχολή δεν πηγαίνεις επειδή έτυχε να περάσεις, αλλά επειδή θες να κυνηγήσεις τα όνειρά σου. Κάν’ το λοιπόν!

#2 Δεν πα’ να λένε οι άλλοι

Πολλοί θα ασχοληθούν με τα αποτελέσματά σου στις Πανελλήνιες, λίγοι όμως θα έχουν κάτι ουσιαστικό να πουν. Μην ξεχνάς άλλωστε πως αν δεν καταφέρεις να μπεις Νομική, Ιατρική, Πολυτεχνείο ή Οικονομικά, είσαι χαμένη υπόθεση για τους περισσότερους. Το μέλλον σου έχει ήδη προδιαγραφεί και είναι μαύρο σαν πίσσα…

Ένα έχω να σου πω: διάψευσέ τους!

Απόδειξέ τους πως με πείσμα, υπομονή και θέληση μπορείς να πετύχεις πολλά, σε όποιον τομέα έχεις επιλέξει να ακολουθήσεις. Αν πιστεύουν πως μοναδική λύση είναι να (ξανα)δώσεις για να μπεις σε κάποια «καλύτερη» σχολή, τότε μάλλον δεν τους τα ‘παν καλά!

#3 Επιλογές υπάρχουν, αρκεί να ψαχτείς

Φαντάζομαι τι έχουν ακούσει τα αυτάκια σου από γονείς, συγγενείς, καθηγητές κι όλο σου το περιβάλλον. Πολύ απλά, αγνόησέ τους! Βγάλε από το μυαλό σου τις 2-3 επιλογές που σου έχουν δώσει και ψάξε να βρεις μόνος σου περισσότερες ευκαιρίες. Μία τέτοια είναι και το ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ, καθώς αποτελεί το ιδανικό μέσο να ακολουθήσεις το επάγγελμα των ονείρων σου, έχοντας αρκετές ειδικότητες, οι οποίες φτάνουν τις 70 τον αριθμό! Τα προσόντα που απαιτούνται προκειμένου να φοιτήσει κάποιος εκεί δεν είναι παράλογα και αν τα πας καλά και διψάς για μάθηση μπορείς να συνεχίσεις τις σπουδές σου στο Aegean College.

#4 Κάνε την έρευνα σου

Όταν συνειδητοποιήσεις λοιπόν, πως δεν πρέπει να υποτάσσεις τα «θέλω» σου και να παραγκωνίζεις τα όνειρά σου, ξεκίνα μια έρευνα σχετικά με την σχολή που τελικά επίλεξες. Όλα τα τμήματα άλλωστε, έχουν αναρτημένο το πρόγραμμα σπουδών κι εσύ έχεις τη δυνατότητα να δεις αν είναι αυτό που σου ταιριάζει ή όχι. Πίστεψέ με, δεν υπάρχει νόημα να σπουδάσεις σε μια σχολή, η οποία εν τέλει δε σε εμπνέει. Ακόμη και η παρακολούθηση ενός εξαμήνου, χαμένος κόπος θα αποδειχθεί στο τέλος… Μη βαριέσαι λοιπόν, ξεκίνα την έρευνα για κάθε λεπτομέρεια!

#5 Ρωτώντας πας εκεί που θέλεις

Λογικό είναι, όντας πρωτάρης, να σε κατακλύζουν αμέτρητες απορίες σχετικά με τους κλάδους και τις σχολές. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να ρωτήσεις άτομα που φοιτούν ήδη στη σχολή που σε ενδιαφέρει για να μάθεις κάποιες παραπάνω πληροφορίες «από μέσα». Αυτοί θα σε κατευθύνουν καλύτερα, μιας και έχουν υπάρξει στη θέση σου. Αν βέβαια θέλεις να κατευθυνθείς σε πιο αξιόπιστες πηγές, μπορείς να περάσεις από τη γραμματεία της σχολής και να καταθέσεις τις ερωτήσεις σου. Ακόμα το σκέφτεσαι; Δε θέλω ντροπές!

#6 Χωρίς την κατάλληλη εξειδίκευση, θα βρεις αρκετές πόρτες κλειστές

Eκείνος που επιθυμεί να είναι καλός στο επάγγελμά του, οφείλει να έχει μια σφαιρική γνώση επί του θέματος, κυρίως για προσωπικούς του λόγους. Από την άλλη πλευρά όμως, η αγορά εργασίας απαιτεί εξειδίκευση, κάτι που σίγουρα θα κερδίσεις αν επιλέξεις να σπουδάσεις στο ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ, τα μαθήματα του οποίου είναι άκρως εξειδικευμένα, διότι τα στελέχη του γνωρίζουν άριστα τα προσόντα που απαιτούνται στον εργασιακό χώρο. Οι γνώσεις που θα αποκομίσεις από τη συγκεκριμένη σχολή είναι στοχευμένες και θα σου κινήσουν από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον…

#7 Σε κάθε περίπτωση, η καθοδήγηση είναι το παν

Είσαι πολύ μικρός ακόμα για να γνωρίζεις ποια είναι τα ακριβή σωστά βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να φτάσεις στον επαγγελματικό σου στόχο. Επομένως, χρειάζεσαι πεπειραμένα άτομα να σε κατευθύνουν. Είσαι τυχερός λοιπόν, γιατί στην Ελλάδα υπάρχει σχολή που διαθέτει ακριβώς αυτά τα άτομα και δεν είναι άλλη από το ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ. Πιο συγκεκριμένα, σε κάθε σπουδαστή αντιστοιχεί ένας μέντορας, ο οποίος αξιολογεί τις κλίσεις, τις δυνατότητες και τις ανάγκες του, τον καθοδηγεί, τον βοηθά στη διαμόρφωση του βιογραφικού του και τέλος φροντίζει να τον ενημερώνει για τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην αγορά εργασίας.

#8 Μην περιορίζεσαι μόνο στα της σχολής

Μια από τις σημαντικότερες συμβουλές που μου έχουν δώσει είναι να μην είμαι απόλυτη και να ψάχνομαι. Αυτή τη συμβουλή λοιπόν και εγώ με τη σειρά μου θα δώσω σε σένα! Μην στέκεσαι μόνο στα θέματα της σχολής. Μια καλή ιδέα είναι να ασχοληθείς με τον εθελοντισμό. Με αυτόν τον τρόπο θα διαμορφώσεις καλύτερα τον χαρακτήρα σου, ενώ επίσης θα αποκτήσεις μια σημαντική για τη μετέπειτα σταδιοδρομία σου, εμπειρία, εμπλουτίζοντας έτσι το βιογραφικό σου.

#9 Τα σεμινάρια είναι το ήμισυ του παντός

Η αγορά εργασίας έχει γίνει πλέον άκρως απαιτητική και δε ζητά μονάχα ποιοτικές σπουδές. Οι εργοδότες ενδιαφέρονται ακόμη και για τα στοιχεία του χαρακτήρα σου και τα ενδιαφέροντά σου. Πώς θα σου φαινόταν λοιπόν, να μετατρέψεις τα χόμπι σου σε κάτι πιο επαγγελματικό; Αυτήν την ευκαιρία δίνει το ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ με τα σεμινάρια που παρέχει στους σπουδαστές και τα οποία δε χρειάζεται να σχετίζονται άμεσα με το αντικείμενο των σπουδών σου. Παραδείγματος χάρη, αν σε ενδιαφέρει η μαγειρική ή το μακιγιάζ, μπορείς να παρακολουθήσεις τα αντίστοιχα σεμινάρια και στο τέλος να λάβεις βεβαίωση παρακολούθησης. Μια χαρά σού έκατσε με λίγα λόγια! 

#10 Η πρακτική άσκηση ανοίγει δρόμους

Το πιο κρίσιμο έτος της κάθε σχολής προφανώς και είναι το τελευταίο, όπου πραγματοποιείται η πρακτική άσκηση. Γι’ αυτό και βασικό κριτήριο επιλογής μιας σχολής είναι οι πρακτικές που προσφέρει. Το ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ που λες, είναι ακριβώς αυτό που ζητάει ένας νέος σπουδαστής που επιθυμεί να ακολουθήσει τα όνειρά του και να δουλέψει πάνω σε αυτό που σπούδασε. Γνώριζες ότι, σύμφωνα με τη μοναδική επίσημη και αξιόπιστη έρευνα για την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων ΙΕΚ της Alco το 2016, 7 στους 10 αποφοίτους του ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ εργάζονται στον τομέα των σπουδών τους;

Δε χρειάζεται άγχος, μονάχα ψάξιμο, θέληση και υπομονή.
Το σημαντικό είναι πως ο δρόμος προς τη φοιτητική ζωή είναι μπροστά σου.
Προσηλώσου στον στόχο σου και όλα τα άλλα θα έρθουν!

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Πατρών: Υποδέχεται σήμερα την Ολυμπιακή Φλόγα – «Πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο»!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Coffee Island: Στηρίζοντας τη φοιτητική κοινότητα του Παν/μίου Πατρών, προχωρά σε μια σημαντική δωρεά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Νομική ΕΚΠΑ: Πήρε όλα τα βραβεία σπίτι της η ομάδα που συμμετέχει σε διεθνή διαγωνισμό δίκης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Εγκρίθηκε η πρώτη Ιατρική Σχολή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Μπρόκολο με ψαλίδα έδωσε να δοκιμάσει σε φοιτητή η λέσχη, δεν πήρε θετικό feedback!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κερασμένη… βίδα στη σαλάτα του βρήκε φοιτητής από τη Λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET