ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Έρευνα σε Έλληνες φοιτητές έδειξε αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης εξαιτίας της καραντίνας!

Μεγάλο ποσοστό επίσης, στράφηκε σε θεωρίες συνωμοσίας για τον κορωνοϊό!

Neopolis Team

19 Ιουνίου, 2020

[cover photo]

Το lockdown που ζήσαμε το περασμένο διάστημα είναι μια ιστορία που θα μας στιγματίσει και θα τη θυμόμαστε για πάντα. O καθένας για τους δικούς του λόγους βέβαια, καθώς άλλοι την καταβρήκαν με… τον εγκλεισμό στο σπίτι και τον απόλαυσαν με κάθε τρόπο, ενώ άλλοι βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη ψυχολογική θέση και ελπίζουν να διώξουν από πάνω τους γρήγορα τα σημάδια που άφησε η απομόνωση.

Και η αλήθεια είναι ότι το να μένεις ξαφνικά μόνος σου ή έστω με την οικογένειά σου, χωρίς να σου επιτρέπεται η επαφή με φίλους, παρέες, ακόμα και αγνώστους, δεν είναι ακριβώς το γιατροσόφι για ένα άτομο που ήδη πάσχει από κάποια μορφή κατάθλιψης ή περνάει απλώς μια δύσκολη φάση. Ωστόσο, δεν περιμέναμε ότι λόγω αυτής της κατάστασης θα αυξάνονταν τόσο τα ψυχικά προβλήματα ενός σημαντικού μέρους ανθρώπων.

Σύμφωνα, όμως, με έρευνα που έγινε υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής και της Πρυτανείας του ΑΠΘ σε φοιτητές κατά τη διάρκεια της καραντίνας και της έξαρσης του κορωνοϊού, τα ποσοστά κατάθλιψης, στρες και αυτοκτονικών τάσεων πήραν τον ανήφορο.

Αναλυτικότερα, το ποσοστό ανήλθε στο 2,5% – 3%, το οποίο είναι αρκετά μεγαλύτερο από το «κανονικό», που είναι 0,5%, όπως ανέφερε και ο καθηγητής Ψυχιατρικής στη Γ’ Ψυχιατρική Κλινική του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Φουντουλάκης.

Κι ενώ μέχρι στιγμής μιλάμε για ένα στενάχωρο γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα η καραντίνα, η ίδια έρευνα παρουσίασε κι ένα άλλο πιο… απογοητευτικό fact για τη νεολαία. Σύμφωνα με αυτό λοιπόν, εν μέσω κορωνοϊού οι φοιτητές στράφηκαν με τα χίλια στις θεωρίες συνομωσίας, με το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν σε αυτές να ανέρχεται στο 30%, ενώ αν υπολογίσουμε και το «ίσως (και να ισχύουν)» που έδωσαν κάποιοι σαν απάντηση, τότε ανεβαίνουμε ακόμη περισσότερο, στο 50%. Οι ειδικοί βέβαια δηλώνουν ότι αυτό οφείλεται στο άγχος και στη μελαγχολία που σχετίζονται με τη διαχείριση του θυμού και του φόβου. Σας το δίνουμε αν είναι έτσι. 

Πλέον, να πούμε ότι διεξάγεται και μια δεύτερη μελέτη, η οποία αποτελεί επέκταση της πρώτης, ωστόσο έχει πιο μεγάλο και λεπτομερές πρωτόκολλο και ερευνά την ψυχική υγεία του πληθυσμού γενικότερα στη διάρκεια της καραντίνας, καθώς και το κατά πόσο πιστεύει στις θεωρίες συνομωσίας περί COVID – 19. Αυτή συνεχίζει να είναι υπό την ευθύνη του καθηγητή κ. Φουντουλάκη και να αποτελεί πρωτοβουλία του τομέα Ψυχικής Υγείας του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ενώ συμμετέχουν συνολικά 29 χώρες.

Τα αποτελέσματα αυτής αναμένεται να βγουν σε 1 – 2 μήνες, ωστόσο μέχρι στιγμής έχει παρατηρηθεί ότι αυτοί που δυσκολεύτηκαν περισσότερο κατά τη διάρκεια του lockdown, ήταν γυναίκες και νέοι.

«Ο εγκλεισμός επέδρασε έντονα στην ψυχική υγεία. Θα πρέπει στον σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας να λαμβάνεται υπόψη η ψυχική υγεία. Αν ένα ποσοστό 10% του πληθυσμού έχει κατάθλιψη και ένα 10% έχει πολύ έντονο στρες, αυτό το 20% δε θα μπορέσει να βοηθήσει και γι’ αυτό κατά το σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας πρέπει να δοθεί βάρος στην ψυχική υγεία.», δήλωσε ο κ Φουντουλάκης

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Πατρών: Υποδέχεται σήμερα την Ολυμπιακή Φλόγα – «Πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο»!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Coffee Island: Στηρίζοντας τη φοιτητική κοινότητα του Παν/μίου Πατρών, προχωρά σε μια σημαντική δωρεά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Νομική ΕΚΠΑ: Πήρε όλα τα βραβεία σπίτι της η ομάδα που συμμετέχει σε διεθνή διαγωνισμό δίκης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Εγκρίθηκε η πρώτη Ιατρική Σχολή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET