ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

«Θα προχωρήσουμε βήμα βήμα, σχολή σχολή», η Κυβέρνηση δεν κάνει πίσω μετά τις χθεσινές αντιδράσεις!

Την ίδια ώρα, η Σύγκλητος του ΕΜΠ δηλώνει πως θα προασπίσει με όλες τις δυνάμεις της το παν/μιακό άσυλο!

Neopolis Team

12 Νοεμβρίου, 2019

Τις τελευταίες μέρες επικρατεί ένα χαοτικό κλίμα στο ΟΠΑ, με φοιτητές και ΜΑΤ να συγκρούονται και τους πρώτους να ζητούν να ανοίξει η σχολή, η οποία έπειτα από απόφαση της Συγκλήτου θα παραμείνει κλειστή έως και τις 17 Νοεμβρίου, λόγω των ευρημάτων «γιάφκας» σε κτίριο του πανεπιστημίου.

Έντονα επεισόδια και πορείες σημειώθηκαν τη χθεσινή μέρα, ωστόσο η κυβέρνηση φαίνεται να παραμένει πιστή στο πλάνο της, δηλώνοντας, όπως διαβάζουμε στο iefimerida.gr, πως τα ιδρύματα πρέπει «να λειτουργήσουν ως πραγματικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και όχι ως άσυλα ανομίας και παρανομίας» με την απόδοση τους «στους φυσικούς τους χρήστες: στους φοιτητές, τους εργαζόμενους, τους καθηγητές»

Θα προχωρήσουμε βήμα βήμα, σχολή σχολή. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τo Υπ. Προστασίας του Πολίτη, έχει δοθεί εντολή οι επιχειρήσεις να γίνονται έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει η σωματική ασφάλεια τόσο των φοιτητών όσο και των αστυνομικών. Από την άλλη, αναφερόμενος στην κατάργηση του παν/μιακού ασύλου και στις εκκενώσεις των καταλήψεων, ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι «οι καταλήψεις θα τελειώσουν με προσοχή κι όχι με 3.000 παιδιά μέσα στο Πανεπιστήμιο» και πρόσθεσε ότι «κάποιοι θέλουν έναν νέο Γρηγορόπουλο».

Η Σύγκλητος του ΕΜΠ από την άλλη, δήλωσε την ανησυχία της για τα γεγονότα της Δευτέρας, εν όψει της επετείου του Πολυτεχνείου. Πράγμα που προκαλεί εγρήγορση σε κυβέρνηση και αστυνομία. Σήμερα (12/11), έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των επικεφαλής της αστυνομίας με τους Πρυτάνεις του Πολυτεχνείου, της ΑΣΟΕΕ, της Νομικής και του Παντείου, ώστε να αποφευχθούν τα έκτροπα στις πανεπιστημιακές σχολές και να μην χρησιμοποιηθούν ως ορμητήρια για διάφορες ομάδες.

Εξετάζεται να κλείσουν νωρίτερα οι σχολές, ενώ αναμένεται να διατεθούν πέντε χιλιάδες αστυνομικοί για την τήρηση της τάξης και την αντιμετώπιση επεισοδίων.

Aνακοίνωση της Συγκλήτου του ΕΜΠ ωστόσο, αναφέρει πως θα προασπίσει με κάθε της δύναμη το άσυλο.

Παρακάτω, ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Το πανεπιστημιακό άσυλο προσδιορίζει ένα χώρο ελεύθερης διακίνησης ιδεών και πρέπει να προστατεύεται και να αξιοποιείται από την πανεπιστημιακή κοινότητα για την ευρεία ανταλλαγή απόψεων και την καλλιέργεια νέων ιδεών με βασικό σκοπό το όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Η συζήτηση, η καλλιέργεια και η έκφραση ιδεών και νέας γνώσης, πρέπει να γίνεται εντός του χώρου του πανεπιστημίου ελεύθερα και ανεμπόδιστα από κάθε είδους παρέμβαση, με σεβασμό και κατανόηση των απόψεων όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας χωρίς λογικές αποκλεισμού, επιβολής ή διώξεων, γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν οι καινούργιες ιδέες να έχουν δημιουργικό και επωφελή ρόλο για την κοινωνία.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημοκρατική λειτουργία και την ανεμπόδιστη πραγματοποίηση δημιουργικού διάλογου εντός του πανεπιστημίου είναι η αποτροπή ενεργειών και γεγονότων που δυσφημούν και τελικά υπονομεύουν το πανεπιστημιακό άσυλο.

Ο εποικοδομητικός ρόλος όλων των φορέων της πανεπιστημιακής κοινότητας στην κατεύθυνση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Τα πολύ πρόσφατα γεγονότα στο ΟΠΑ και η επέμβαση καταστολής προκαλούν τεράστια ανησυχία ενόψει και του τριήμερου εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Η Σύγκλητος δηλώνει ότι θα προασπίσει με όλες της τις δυνάμεις μαζί με όλη την Πολυτεχνειακή Κοινότητα το πανεπιστημιακό άσυλο και καλεί σε μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις του εορτασμού.»


Φωτογραφία: EUROKINISSI

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Πατρών: Υποδέχεται σήμερα την Ολυμπιακή Φλόγα – «Πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο»!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Coffee Island: Στηρίζοντας τη φοιτητική κοινότητα του Παν/μίου Πατρών, προχωρά σε μια σημαντική δωρεά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Νομική ΕΚΠΑ: Πήρε όλα τα βραβεία σπίτι της η ομάδα που συμμετέχει σε διεθνή διαγωνισμό δίκης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Εγκρίθηκε η πρώτη Ιατρική Σχολή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET