ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

6 «περίεργες» μυρωδιές του κόλπου και πώς θα καταλάβεις αν πρέπει να ανησυχήσεις!

Αν και είναι απόλυτα φυσιολογικό το συγκεκριμένο σημείο να έχει μία ορισμένη μυρωδιά, υπάρχουν κάποιες οσμές που προειδοποιούν ότι κάτι δεν πάει καλά!

Θεώνη Σταματοπούλου

18 Φεβρουαρίου, 2019

Αν υπάρχει ένα σημείο πάνω στο σώμα μας κορίτσια που απαιτεί μια παραπάνω φροντίδα και πρέπει να αποτελεί προτεραιότητά μας, αυτό είναι η ευαίσθητη περιοχή. Ο γυναικείος κόλπος χρειάζεται σωστή υγιεινή και σχολαστική περιποίηση. Και λυπάμαι που το λέω αλλά είναι πολλές εκείνες οι κοπέλες που αμελούν να επισκεφτούν τον/τη γυναικολόγο τους και πραγματικά είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορούν να κάνουν. Πρόκειται για μία επίσκεψη που πρέπει να γίνεται μία φορά το χρόνο οπωσδήποτε. Η υγεία είναι το παν!

Σήμερα, θα αναφερθούμε σ’ εκείνες τις ενοχλητικές μυρωδιές του κόλπου, που όλες θα έρθουμε αντιμέτωπες κάποια στιγμή στη ζωή μας. Αν και είναι απόλυτα φυσιολογικό το συγκεκριμένο σημείο να έχει μία ορισμένη μυρωδιά, ανάλογα κάθε φορά με τη φάση που είναι ο οργανισμός, υπάρχουν κάποιες οσμές που θέλουν την προσοχή μας. Όταν το περιβάλλον κάτω χαμηλά είναι φυσιολογικό, τότε ο κόλπος μυρίζει ουδέτερα. Όταν όμως υπάρχει κάποιο πρόβλημα (βλ. μόλυνση ή μυκητίαση), η οσμή του κόλπου αλλάζει και γίνεται δυσάρεστη.

Ποιες είναι λοιπόν εκείνες οι «περίεργες» μυρωδιές του κόλπου που δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και εκείνες που προειδοποιούν ότι κάτι δεν πάει καλά εκεί κάτω:

#1 Μεταλλική μυρωδιά

Κατά τη διάρκεια της περιόδου, το αίμα έχει υψηλότερο pH από το κολπικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα να επηρεάζει τη φυσική οξύτητα του κόλπου και να παρατηρείται μια «μεταλλική» οσμή. Μυρίζει που μυρίζει το αίμα από μόνο του, καταλαβαίνεις ότι τις δύσκολες ημέρες του μήνα η οσμή αυτή γίνεται εντονότερη. Για καλή μας τύχη, η μυρωδιά αυτή είναι παροδική και συνήθως υποχωρεί όταν τελειώνει και η περίοδος. Αν όμως παρατηρήσεις ότι εξακολουθεί να μένει μέρες μέτα, τρέξε αμέσως σε γυναικολόγο.

#2 Κάτι σαν «ψαρίλα»

Είναι η πιο κοινή μυρωδιά του κόλπου. Δεν είναι καθόλου ευχάριστη και δεν υποδηλώνει τίποτα καλό. Συνήθως σημαίνει ότι κάποιο βακτήριο έχει εισέλθει στον κόλπο κάνοντας το pH του αλκαλικό και πως σύντομα μια βακτηριακή λοίμωξη ή κολπίτιδα θα σου χτυπήσει την πόρτα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, στον κόλπο υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη βακτηρίων, αλλά όταν διαταράσσεται η ισορροπία μεταξύ τους, διαταράσσεται και η χλωρίδα του κόλπου, προκαλώντας αυτήν την αντιαισθητική οσμή.

#3 Κάτι σε ψωμί ή μπύρα

Σαν να μην έφτανε η άσχημη μυρωδιά, αν παρατηρήσεις αλλαγή και στα υγρά του κόλπου, τότε θα πρέπει να θορυβηθείς. Αν τα υγρά σου έχουν αποκτήσει μία έντονη οσμή από τη συνηθισμένη και έχουν και διαφορετική υφή, μια πιο λευκή και παχύρρευστη δηλαδή, τότε θα πρέπει να υποψιαστείς ότι κάτι δεν πάει καλά και να τρέξεις στο γιατρό. Κατά πάσα πιθανότητα έχεις μυκητίαση που οφείλετε σε μύκητες του γένους Candida.

#4 Κάτι σαν σάπιο

Ιδιαίτερα δυσάρεστη μυρωδιά, που μπορεί να θυμίζει και χαλασμένο κρέας. Προκαλείται συνήθως από υπερβολική ανάπτυξη βακτηρίων από ένα ξένο σώμα που έχει ξεχαστεί στο εσωτερικό του κόλπου π.χ. ταμπόν. Πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να προσέχεις πολύ τι εσώρουχα φοράς, αλλά και την υγιεινή σου. Αν δηλαδή δεν αλλάζεις συχνά σερβιετάκι ή σερβιέτα όταν έχεις περίοδο ή ξεχνάς να αφαιρείς το ταμπόν, όλο αυτό το πράγμα δημιουργεί μία κατάσταση ιδανικά για τα μικρόβια και τα βακτήρια. Κορίτσια, προσέχετε με αυτά, δεν είναι αστεία πράγματα.

#5 Ξινή μυρωδιά

Ακόμη μία διαφορετική μυρωδιά του κόλπου. Η ξινή μυρωδιά στον κόλπο συνδέεται με την τριχομονίαση ή αλλιώς τριχομονάδωση. Η τριχομονάδα είναι ένα παράσιτο που εμφανίζεται στον τράχηλο. Το παράσιτο αυτό μπορεί να προκαλέσει ουρολοίμωξη ή κολπίτιδα. Μπορεί να μεταδοθεί είτε με το σεξ, είτε με την επαφή με βρεγμένες πετσέτες, μουσκεμένα ρούχα ή μαγιό. Γενικά, θέλει προσοχή!

#6 Σαν κρεμμύδι ή σκόρδο

Αυτή η μυρωδιά έχει να κάνει με τη διατροφή. Αν πλακώνεσαι στα κρεμμύδια και στα σκόρδα, προφανώς και οι εκκρίσεις σου θα μυρίζουν έτσι. Σε πρώτη φάση, τα ούρα σου θα έχουν αυτήν την οσμή και σε δεύτερη φάση θα την αποκτήσουν προσωρινά και τα κολπικά σου υγρά. Δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σε ανησυχεί βέβαια, γιατί μετά από 1 με 2 μερούλες η μυρωδιά θα έχει φύγει.

ΛΑΪΦΣΤΑΪΛ

ΣΤΥΛ

«Stay Authentic»: Η νέα καμπάνια της Kappa για τη σεζόν Άνοιξη-Καλοκαίρι ’24!

ΣΤΥΛ

Pearls & Bubbles: Τα κοσμήματα με τα οποία θα κάνεις serve καθημερινά, αλλά και bridal looks!

ΟΜΟΡΦΙΑ

Glow Expert 4D: Η νέα σειρά του bioten με καινοτομία που παρέχει 4 δράσεις σε 1 επιλογή!

ΣΤΥΛ

Τα adidas Originals γιορτάζουν τρία classic sneakers με την καμπάνια «1000 BACK»!

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

‘Sunshine guilt’: Δεν είσαι ο μόνος που νιώθει ενοχές όταν έξω έχει ήλιο, αλλά θες να σαπίσεις σπίτι!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET