ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Συμβουλές για μετά τη σπονδυλοδεσία και το χειρουργείο σκολίωσης

Τα είδη σπονδυλοδεσίας είναι το χειρουργείο της ανοιχτής μεθόδου, με μεγάλη τομή στο δέρμα, η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος με πολύ μικρές τομές στο δέρμα, λιγότερο πόνο και ελαχιστοποίηση κάθε επιπλοκής και τέλος η χρήση navigation που τοποθετεί τις βίδες με ακρίβεια χιλιοστού, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους.

Neopolis Team

4 Μαρτίου, 2022

Τα είδη σπονδυλοδεσίας είναι το χειρουργείο της ανοιχτής μεθόδου, με μεγάλη τομή στο δέρμα, η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος με πολύ μικρές τομές στο δέρμα, λιγότερο πόνο και ελαχιστοποίηση κάθε επιπλοκής και τέλος η χρήση navigation που τοποθετεί τις βίδες με ακρίβεια χιλιοστού, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους.

Η κινητοποίηση του ασθενή γίνεται άμεσα μετά το χειρουργείο. Η διάρκεια της παραμονής στο νοσοκομείο εξαρτάται από την έκταση της σπονδυλοδεσίας και την μέθοδο που επιλέχθηκε. Κυμαίνεται από 2 έως 7 ημέρες συνήθως.

Μετά την σπονδυλοδεσία, ο ασθενής θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός με την άρση βάρους αλλά και τις απότομες κινήσεις του κορμού για τουλάχιστον δύο μήνες. Έπειτα θα πρέπει να ξεκινήσει μία μορφή άσκησης για να ενδυναμώσει τους μύες της περιοχής. Το περπάτημα και το κολύμπι είναι τα καλύτερα. Πάνω στο τρίμηνο ο ασθενής κάνει ό,τι έκανε και πριν το χειρουργείο και πάνω στο εξάμηνο δεν θα υφίσταται πλέον κανένας περιορισμός, για τους περισσότερους και ειδικά τους νεότερους.

Περπάτημα

Ήδη από την πρώτη ημέρα του χειρουργείου σκολίωσης, ο ασθενής θα πρέπει να σηκωθεί και να κάνει μερικά βήματα. Το περπάτημα και η κινητοποίηση είναι η καλύτερη μετεγχειρητική φυσικοθεραπεία, επιταχύνοντας πολύ την ανάρρωση.

Αντιμετώπιση πόνου

Ο ασθενής καλό είναι να πάρει παυσίπονα για όσο εκείνος και ο γιατρός του κρίνουν ότι χρειάζονται. Μεγαλύτερες δόσεις θα λάβει στην πρώτη μετεγχειρητική εβδομάδα και κατόπιν σταδιακά θα μειώνεται η συχνότητα. Να σημειωθεί ότι ο κάθε ασθενής αντιδράει διαφορετικά στον πόνο και τα διαστήματα που έχει ανάγκη την χορήγηση των χαπιών διαφοροποιούνται.

Διατροφή

Είναι σημαντικό ο ασθενής να τρέφεται με υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, ώστε να επιταχυνθεί η ανάρρωση. Είναι επακόλουθο της επέμβασης να μην υπάρχει μεγάλη όρεξη για φαγητό, ωστόσο θα πρέπει να ενθαρρύνεται ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες του εξασθενισμένου οργανισμού του.

Χρήση τουαλέτας – ντουζ

Η τουαλέτα μπορεί να χρειάζεται ανύψωση με ειδικό βοήθημα για κάποιες μέρες. Μπάνιο μπορεί να κάνει άμεσα μετά το χειρουργείο, φορώντας ειδικές αδιάβροχες γάζες για μία εβδομάδα.

Τι απαγορεύεται τον πρώτο καιρό

  • δεν πρέπει να σκύβετε ή να κοιμάστε μπρούμυτα
  • ανεβείτε αυστηρά όσες σκάλες είναι απολύτως απαραίτητες
  • μην οδηγήσετε τουλάχιστον μέχρι την αφαίρεση των ραμμάτων, αφενός γιατί μπορεί να πονέσετε και να χάσετε τον έλεγχο και αφετέρου γιατί θα δυσκολευτείτε πολύ στην είσοδο και στην έξοδο στο κάθισμα του οδηγού

Κάθε ασθενής είναι μία ξεχωριστή περίπτωση. Ανάλογα με την πάθηση και την εγχείρηση που θα επιλεγεί, θα λάβει και ξεχωριστές οδηγίες. 

*οι παραπάνω πληροφορίες αφορούν την περίπτωση της ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου MIS που είναι και η συχνότερη.

Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης Κ. Σταραντζής 

ΛΑΪΦΣΤΑΪΛ

ΣΤΥΛ

«Stay Authentic»: Η νέα καμπάνια της Kappa για τη σεζόν Άνοιξη-Καλοκαίρι ’24!

ΣΤΥΛ

Pearls & Bubbles: Τα κοσμήματα με τα οποία θα κάνεις serve καθημερινά, αλλά και bridal looks!

ΟΜΟΡΦΙΑ

Glow Expert 4D: Η νέα σειρά του bioten με καινοτομία που παρέχει 4 δράσεις σε 1 επιλογή!

ΣΤΥΛ

Τα adidas Originals γιορτάζουν τρία classic sneakers με την καμπάνια «1000 BACK»!

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

‘Sunshine guilt’: Δεν είσαι ο μόνος που νιώθει ενοχές όταν έξω έχει ήλιο, αλλά θες να σαπίσεις σπίτι!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET