ΕΛΛΑΔΑ

5 πλανήτες μαζί με το φεγγάρι θα είναι ορατοί απόψε τα ξημερώματα, εννοείται δεν το χάνουμε!

Τέτοια θεάματα θέλουν και τα ανάλογα κανονίσματα.

Neopolis Team

18 Ιουλίου, 2020

Καλοκαιράκι και αστρονομικά φαινόμενα είναι αγαπημένος συνδυασμός, γι’ αυτό και το ξημέρωμα της Κυριακής θα αποτελέσει πολύ καλή ευκαιρία να το ξενυχτήσουμε απόψε, μιας και το πρόγραμμα έχει παρατήρηση φεγγαριού παρέα με 5 πλανήτες. Χωρίς τηλεσκόπια, εξοπλισμούς και άλλα τέτοια που πιθανόν δε διαθέτετε. Κι όμως!

Λίγο πριν την ανατολή του Ηλίου την Κυριακή, ο ουρανός θα μας δώσει τη μοναδική ευκαιρία να δούμε με ολόγυμνο μάτι τον Ερμή, την Αφροδίτη, τον Κρόνο, τον Δία και τον Άρη και κατά πώς φαίνεται δεν πρόκειται να μας τη στερήσει ούτε ο καιρός. Thank, God. 

Η διαδικασία θα συγχρονιστεί 45 λεπτά προτού ανατείλει ο Ήλιος, με τους παραπάνω πλανήτες δηλαδή να είναι ταυτόχρονα ορατοί. Ο Δρ. Jeffrey Hunt μας συστήνει να βρούμε «ένα σημείο με καθαρούς ορίζοντες στα ανατολικά – βορειοανατολικά και τα νοτιοδυτικά», καθώς θα διευκολύνει την παρατήρηση των πλανητών.

Κι επειδή το μοναδικό θεματάκι που προκύπτει είναι η αναγνώριση του καθενός, αφού προφανώς και δε θα διακρίνονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, αλλά θα μοιάζουν με κοινά – πιο φωτεινά – αστέρια, το Space.com δίνει μερικά βοηθητικά tips.

Συγκεκριμένα, δύο ώρες πριν από την ανατολή θα μπορούμε ήδη να εντοπίσουμε στον ουρανό τον Δία στο νοτιοδυτικό σημείο με τον δακτυλιωμένο πλανήτη Κρόνο πάνω του και προς τα δεξιά. Ο Άρης, από την άλλη, θα είναι ορατός στο νοτιοανατολικό ορίζοντα, ενώ η Αφροδίτη αναβοσβήνει στον ανατολικό ουρανό. Τέλος, ο Ερμής θα είναι στα δεξιά της Σελήνης, πολύ χαμηλά στα ανατολικά – βορειοανατολικά. Κρατήστε σημειώσεις καλού κακού ή χρησιμοποιήσετε κάποια ειδική εφαρμογή όπως Google Sky ή Star Walk.

Τώρα αν δε θέλετε να το ξενυχτήσετε, τότε μπορεί να απολαύσετε απλώς τον Δία, τον Κρόνο και τον Άρη που θα είναι εμφανείς από το βραδάκι. Επίσης, σε περίπτωση που έχετε ένα ζευγάρι κυάλια, τότε μην το σκέφτεστε καν, πάρτε τα μαζί σας. Σίγουρα θα βοηθήσουν να διακρίνετε καλύτερα το φαινόμενο, αλλά ιδιαίτερα τον Ερμή, ο οποίος θα σας δυσκολέψει λίγο παραπάνω από τους υπόλοιπους πλανήτες, ενώ παράλληλα θα μπορέσετε να εντοπίσετε και τα μεγαλύτερα φεγγάρια του Δία: Ιώ, Ευρώπη, Καλλιστώ και Γανυμήδη.

Γενικότερα παιδιά, η χαρά του λάτρη του νυχτερινού ουρανού απόψε, οπότε μην το χάσετε. Εφοδιαστείτε με ό,τι απαιτούν κάτι τέτοιες βραδιές – ξημερώματα και απολαύστε το σπάνιο αυτό θέαμα!

Photo by Kayla Gibson on Unsplash

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία Πέμπτης (21/9): Χωρίς Μετρό και ΗΣΑΠ όλο το 24ωρο – Πώς θα κινηθούν τα λεωφορεία!

ΕΛΛΑΔΑ

Youth Pass: Καθυστερεί το επίδομα των νέων – Πότε ανοίγει τελικά η πλατφόρμα!

ΕΛΛΑΔΑ

Λέσβος: Σκυλάκι πέθανε από φόλα μέσα σε σχολείο, μέχρι εκεί φτάνει ο πολιτισμός κάποιων!

TECH NEWS

H νέα λειτουργία του Google Maps για να βάλεις σε τάξη τις αποθηκευμένες τοποθεσίες σου!

ΕΛΛΑΔΑ

Κοπέλα δέχτηκε επίθεση από άγνωστο στον σταθμό Ομόνοιας και δεν αντέδρασε κανείς!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET