Μουσική

5 έργα του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη που οφείλει να γνωρίζει κάθε νέος εκεί έξω!

Για να μη χαθεί η κληρονομιά που άφησε.

Neopolis Team

2 Σεπτεμβρίου, 2021

Μια φράση που ακούγεται πολύ όταν φεύγουν τέτοιες μεγάλες προσωπικότητες, είναι ότι «μείναμε φτωχότεροι». Φτωχότεροι όμως θα μέναμε αν ο Μίκης Θεοδωράκης έπαιρνε μαζί του το τεράστιο έργο του. Η ανθρώπινη υπόστασή του μπορεί να έσβησε, αλλά η ψυχή του θα βρίσκεται πάντα εδώ στην κληρονομιά που άφησε. Αυτήν που τον τοποθέτησε όντως στην αιωνιότητα και τον κατέστησε έναν σπουδαίο καλλιτέχνη παγκοσμίου φήμης. Beatles και Edith Piaf είναι μερικά από τα ξένα ονόματα που ερμήνευσαν έργα του και που αποδεικνύουν ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν ήταν άλλος ένας Έλληνας μουσικός, ήταν ταλέντο της ανθρωπότητας.

Σήμερα λοιπόν, στα 96 του χρόνια έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών κι εμπειριών – άσχημων και καλών – και το γεγονός αυτό μας έκανε να θυμηθούμε τι αφήνει πίσω του. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι νέοι δε νιώσαμε την ανάγκη να θαυμάσουμε όσο έπρεπε το έργο του μέχρι τώρα. Ωστόσο, κάποια πράγματα δεν είναι μόνο καλό να τα γνωρίζουμε, αλλά επιβάλλεται. Ίσως το γεγονός ότι ζήσαμε στην εποχή του Μίκη Θεοδωράκη, μας έκανε να πιστέψουμε πως δε χρειάζεται να ψάξουμε παραπάνω για αυτόν. Δεν ήταν ένα ιστορικό πρόσωπο όπως αυτά που μαθαίναμε στα βιβλία του σχολείου. Ήταν όμως μια σύγχρονη προσωπικότητα που σίγουρα θα μείνει στην ιστορία και κάποια στιγμή θα διδάσκεται, για την ταραχώδη ζωή του και την κληρονομιά που άφησε.

Σαν φόρος τιμής λοιπόν σε έναν τεράστιο καλλιτέχνη, θυμόμαστε μερικές από τις μεγάλες επιτυχίες του που οφείλει να γνωρίζει (ότι αποτελούν δικό του δημιούργημα) κάθε άνθρωπος, ακόμα και οι νεότερες γενιές:

#1 «Ο χορός του Ζορμπά»

Ίσως από τα πιο γνωστά κομμάτια του σε όλη την υφήλιο. Είναι συνυφασμένο με το συρτάκι, το οποίο και «γέννησε», αλλά και με τα ελληνικά στοιχεία, όπως το μπλε της θάλασσας και το φως του ηλίου. Ακούγοντάς το ταξιδεύεις αμέσως σε κάποιο νησί, νιώθοντας πως κάθεσαι σε μια ταβέρνα και πάνω από το κεφάλι σου αερίζει η ελληνική σημαία. Είναι η μεταφορά ό,τι αντιπροσωπεύει η Ελλάδα σε ένα μόλις τραγούδι, με την υπογραφή ενός ατόμου που πάλεψε για την ελευθερία της. Το κομμάτι συνόδευσε την ταινία «Αλέξης Ζορμπάς» και κυκλοφόρησε το 1965, όντας από τότε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του!


#2 «Άξιον Εστί»

Με τη φράση «Άξιον Εστί» δεν τιτλοφορείται απλά το μουσικό έργο που αποτελεί αποτέλεσμα συνεργασίας των κορυφαίων Μίκη Θεοδωράκη και Οδυσσέα Ελύτη, αλλά μια ολόκληρη ιστορία. Χαρακτηρίζεται αλλιώς και ως η Σύγχρονη Βίβλος της Ελλάδας, που χωρίζεται σε τρία μέρη: Γένεσις, Πάθη, Άξιον Εστί. Η ολοκλήρωσή του πήρε πολλά χρόνια, αφού ο Οδυσσέας Ελύτης χρειάστηκε 10 έτη για το δικό του κομμάτι, ενώ στη συνέχεια, το μουσικό «ντύσιμο» από τον Μίκη Θεοδωράκη διήρκησε 3 έτη. Το έργο παρουσιάστηκε πρώτη φορά ζωντανά στη σκηνή του θεάτρου REX, στις 19 Οκτωβρίου του 1964, κι από τότε αποτελεί έναν μουσικό θησαυρό.


#3 «Ένα το Χελιδόνι»

Το συγκεκριμένο κομμάτι αποτελεί μέρος του «Άξιον Εστί», και συγκεκριμένα συγκαταλέγεται στα «Πάθη». Αξίζει όμως μια ξεχωριστή αναφορά, καθώς πρόκειται για ένα από τα πρώτα άσματα του εν λόγω συνθέτη που μάθαμε σαν παιδιά, τόσο να ακούμε όσο και να τραγουδάμε. Πολλοί το έχουμε συνδέσει με τις γιορτές του σχολείου, λίγοι όμως γνωρίζαμε ότι πίσω από αυτό κρύβονταν τα κορυφαία ονόματα των Μίκη Θεοδωράκη και Οδυσσέα Ελύτη. Σίγουρα όμως, όσο περνούσαν τα χρόνια κι εμείς μεγαλώναμε, αντιλαμβανόμασταν καλύτερα τους στίχους…


#4 «Η Μαργαρίτα η Μαργαρώ»

Ένα κομμάτι που ομολογώ πως κι εγώ δε γνώριζα ότι έφερε την υπογραφή τού μεγάλου αυτού μουσικοσυνθέτη, τόσο στο στίχο όσο και στη μελωδία. Μαζί με το παραπάνω είναι από τις πιο γνωστές δουλειές του, που έχουμε τραγουδήσει όλοι στα παιδικάτα μας (ειδικά αν έπιανε κάπου το αυτί μας το όνομα Μαργαρίτα), αλλά μάλλον η δημοφιλία του τραγουδιού επισκίασε το ονόμά του σαν στιχουργός και συνθέτης, αφού αρκεστήκαμε να το τραγουδήσουμε παρά να το γνωρίσουμε. Κυκλοφόρησε το 1959 και μέχρι σήμερα ακούς με την ίδια ευκολία το αφιέρωμα αυτό στις… Μαργαρίτες, με το γλυκό μπουζούκι να σε μεταφέρει σε ένα ρεμπετάδικο της εποχής.


#5 «Τη Ρωμιοσύνη μην την Κλαις»

Και αν το «Άξιον Εστί» θεωρείται η σύγχρονη Βίβλος της Ελλάδας, το έργο αυτό πολλοί το χαρακτηρίζουν ως τον δεύτερο ύμνο της. Ξανά, η ολοκλήρωσή του απασχόλησε δύο σπουδαίους καλλιτέχνες στο είδος τους, με τον ποιητή Γιάννη Ρίτσο να αναλαμβάνει το στίχο και τον Μίκη Θεοδωράκη τη μουσική. Πατάμε λοιπόν το play στο τραγούδι, και κρατάμε ότι το αντίο μιας τέτοιας προσωπικότητας δεν κάνει να το κλαίμε. Μόνο ευγνωμοσύνη για την κληρονομιά που άφησε χρωστάμε και μια υπόσχεση πως θα την τιμήσουμε όπως της αρμόζει.

Καλό παράδεισο, Μίκη Θεοδωράκη!

FUN ZONE

EVENTS

Red Bull Dance Your Style: Ο πιο δυνατός ελληνικός street dance διαγωνισμός επιστρέφει! 

Μουσική

Εταιρεία σε πληρώνει για να ακούσεις το νέο άλμπουμ της Taylor Swift δοκιμάζοντας εσώρουχα!

BINGE WATCHING

Ξεχάστε τους Πειρατές της Καραϊβικής που ξέρατε, η επόμενη ταινία θα είναι reboot!

BINGE WATCHING

‘Maestro’: Το Mega έδωσε ημερομηνία πρεμιέρας της 2ης σεζόν – Το φθινόπωρο και η 3η!

EVENTS

Στο Horrorant Film Festival θα απολαύσεις 3 ταινίες του Lamberto Bava παρουσία του ίδιου!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET