ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ

Μεταπτυχιακά | Μεγάλες αλλαγές στα δίδακτρα.

Αλλαγές στα Μεταπτυχιακά Το υπουργείο Παιδείας φέρνει σε δημόσια διαβούλευση ένα νέα νομοσχέδιο για τα δίδακτρα των Μεταπτυχιακών, σύμφωνα με το οποίο αυτά δεν θα ξεπερνούν τα 1.760 ευρώ. Το σχέδιο νόμου ορίζει, ουσιαστικά, τέλος εγγραφής έως το τριπλάσιο του εκάστοτε νομοθετικά οριζόμενου κατώτατου ακαθάριστου μηνιαίου μισθού. Σήμερα για παράδειγμα το ποσό αυτο αγγίζει τα […]

Neopolis Team

28 Σεπτεμβρίου, 2016

Αλλαγές στα Μεταπτυχιακά

Το υπουργείο Παιδείας φέρνει σε δημόσια διαβούλευση ένα νέα νομοσχέδιο για τα δίδακτρα των Μεταπτυχιακών, σύμφωνα με το οποίο αυτά δεν θα ξεπερνούν τα 1.760 ευρώ.

Το σχέδιο νόμου ορίζει, ουσιαστικά, τέλος εγγραφής έως το τριπλάσιο του εκάστοτε νομοθετικά οριζόμενου κατώτατου ακαθάριστου μηνιαίου μισθού. Σήμερα για παράδειγμα το ποσό αυτο αγγίζει τα 586 ευρώ. Συγκεκριμένα, μόνο έπειτα από απόφαση της Συγκλήτου ή της Συνέλευσης του εκάστοτε ΑΕΙ θα καταβάλλεται τέλος εγγραφής από πλευράς φοιτητών και μόνο για περιπτώσεις επαρκώς τεκμηριωμένες.

Διαβάστε στο Neopolis.gr όλα τα Φοιτητικά Νέα!

Ωστόσο, το υπουργείο παιδείας, εντός 60 ημερών έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την επικύρωση της απόφασης για το τέλος εγγραφής προς τροποποίηση.

Σε διαφορετική περίπτωση, τα μεταπτυχιακά θα χρεώνουν τις οικονομικές τους ανάγκες στον προϋπολογισμό του ΑΕΙ στο οποίο ανήκουν. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει το υπουργείο παιδείας να εισηγηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας και η χρηματοδότηση του μεταπτυχιακού θα κριθεί από δωρεές, παροχές, κληροδοτήματα, χορηγίες, από πόρους ερευνητικών προγραμμάτων ή από μέρος των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας των ιδρυμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το όριο των 1.760 ευρώ αποτελεί σήμερα το 1/10 των διδάκτρων που τμήμα ελληνικού πανεπιστημίου χρεώνει για μεταπτυχιακό πρόγραμμα!

Ποια μεταπτυχιακά είναι ακριβότερα

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, τα υψηλότερα δίδακτρα εντοπίζονται σε τμήματα με γνωστικά αντικείμενα συναφή των Οικονομικών επιστημών και της Διοίκησης (MBA, MSc).

Στα Τεχνολογικά ιδρύματα το ταβάνι των διδάκτρων είναι χαμηλότερό από το αντίστοιχο  στα πανεπιστήμια, όμως αφορούν όλα τα μεταπτυχιακά τους. Τα υψηλότερα ποσά εντοπίζονται σε τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Λογιστικής / Χρηματοοικονομικών. Σημειωτέον, συνολικά τα δωρεάν μεταπτυχιακά στη χώρα είναι μόλις 211. Λιγότερα από το 1/3 του συνολικού αριθμού.

“Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, λαμβάνεται επίσης πρόνοια για την κατοχύρωση του δικαιώματος πρόσβασης στο κοινωνικό αγαθό της Παιδείας για όλους τους πολίτες και ειδικότερα η δυνατότητα πρόσβασης στις μεταπτυχιακές σπουδές φοιτητών περιορισμένης εισοδηματικής ικανότητας, καθώς καταγράφηκε έντονα το φαινόμενο επιβολής υψηλών διδάκτρων, δημιουργώντας έτσι συνθήκες μιας μη συνταγματικά ανεκτής εμπορευματοποίησης στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης”, τονίζει σχετικά η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου.

Αμοιβή καθηγητών

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι καθηγητές που διδάσκουν σε ένα μεταπτυχιακό δεν αμείβονται. Αμείβονται μόνο για τα υπόλοιπα προγράμματα στα οποία συμμετέχουν με όριο αποδοχών το 20% των ακαθάριστων αποδοχών της βαθμίδας τους. Όσο για τα κεφάλαια των ΕΛΚΕ, κατανέμονται ως εξής:

* 50% για αμοιβές-αποζημιώσεις τακτικού και έκτακτου προσωπικού, καθώς και τεχνικού και διοικητικού προσωπικού των ΑΕΙ.

* 25% για κάλυψη λειτουργικών εξόδων των μεταπτυχιακών και διδακτορικών του εκάστοτε τμήματος.

* 25% για τη χορήγηση ανταποδοτικών υποτροφιών.

Με το ίδιο άρθρο (άρθρο 4) που ρυθμίζει τα οικονομικά των μεταπτυχιακών ορίζεται και ότι ετησίως θα αναρτάται στον διαδικτυακό τόπο του μεταπτυχιακού ο αναλυτικός οικονομικός απολογισμός του.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα για θερινά προγράμματα, τα οποία μπορούν να έχουν ειδικούς όρους αποζημίωσης των διδασκόντων και τέλη εγγραφής για τους ενδιαφερομένους, που ορίζονται ρητά στη σχετική πρόσκληση.

“Συνολικά, το πνεύμα του νομοσχεδίου διατρέχει η δημιουργία και διεύρυνση του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας με τη σύμπραξη επιστημόνων όλων των πεδίων (καθηγητών Πανεπιστημίων, ΤΕΙ, ερευνητών, διδακτόρων) της ημεδαπής και της αλλοδαπής, η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η υποστήριξη της διεθνοποίησης” τονίζει σχετικά με τα υπόλοιπα άρθρα του ν/σ η Σ. Αναγνωστοπούλου.

Η διαβούλευση ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 14:00.

Άρθρο 2

Αρμόδια όργανα για την οργάνωση και λειτουργία: η Σύγκλητος ή η Συνέλευση του Ιδρύματος, η Συνέλευση του Τμήματος ή η Ειδική Διατμηματική Επιτροπή (ΕΔΕ), η Συντονιστική Επιτροπή του ΠΜΣ και ο διευθυντής του μεταπτυχιακού.

Ο διευθυντής κάθε ΠΜΣ είναι μέλος της Σ.Ε. και ορίζεται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος ή, στην περίπτωση διατμηματικού ΠΜΣ, της ΕΔΕ, για διετή θητεία (επί δύο), ανήκει στη βαθμίδα του καθηγητή ή αναπληρωτή καθηγητή συναφούς γνωστικού αντικειμένου με το γνωστικό αντικείμενο του μεταπτυχιακού.

Άρθρο 3

Η διάρκεια λειτουργίας ενός μεταπτυχιακού είναι έως 6 χρόνια, και η παράτασή της πρέπει να ανανεώνεται τεκμηριωμένα. Στα μονοτμηματικά μεταπτυχιακά ποσοστό τουλάχιστον 75% των διδασκόντων πρέπει να προέρχεται από το Τμήμα. Υπενθυμίζεται ότι στον σημερινό ακαδημαϊκό χάρτη πανεπιστημιακά τμήματα εμφανίζουν ιδιαίτερα χαμηλή αναλογία καθηγητών ανά μεταπτυχιακό, γεγονός που αίρει την αυτοδυναμία τους, οδηγώντας σε ακριβοπληρωμένες συνεργασίες πολλές φορές.

Το Σχέδιο ίδρυσης συντάσσεται από τη Συνέλευση του αυτοδύναμου Τμήματος με ειδική πλειοψηφία 2/3, με αναλυτικό προϋπολογισμό λειτουργία και βιωσιμότητας. Ορίζονται και διατμηματικά μεταπτυχιακά με Ειδικά Πρωτόκολλα Συνεργασίας (ΕΠΣ) που ρυθμίζουν το σύνολο της συνεργασίας μεταξύ ελληνικών ή/ και ξένων ιδρυμάτων.

Άρθρο 5

Οι Έλληνες υποψήφιοι μεταπτυχιακοί πρέπει να γνωρίζουν μία τουλάχιστον ξένη γλώσσα, οι δε αλλοδαποί πρέπει να εκφράζονται επαρκώς στη γλώσσα διεξαγωγής του μεταπτυχιακού. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές ανανεώνουν υποχρεωτικά την εγγραφή τους κάθε ακαδημαϊκό εξάμηνο. Υπάρχει δυνατότητα μερικής φοίτησης διπλάσιας σε χρόνο, για εργαζόμενους φοιτητές.

Διαβάστε στο Neopolis.gr όλα τα Φοιτητικά Νέα!

Άρθρο 6

Οι διδακτορικές σπουδές προσφέρονται ρητώς δωρεάν, και σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να γίνει δεκτός μη κάτοχος μεταπτυχιακού.

Οι υποψήφιοι επιλέγουν οι ίδιοι τους επιβλέποντες καθηγητές ή ερευνητές, ενώ η Συνέλευση του Τμήματος αποκτά συνολική εποπτεία των εκπονούμενων διατριβών με τη σύνταξη συγκεντρωτικών εκθέσεων. Δικαίωμα επίβλεψης διατριβών έχουν οι μόνιμοι καθηγητές του Τμήματος, ή μόνιμοι καθηγητές ΤΕΙ ή διδάκτορες ερευνητές Α΄, Β΄ ή Γ΄ βαθμίδας. Προβλέπεται συνεπίβλεψη διδακτορικών με ομοταγή ιδρύματα του εξωτερικού.

Η χρονική διάρκεια για το διδακτορικό είναι τουλάχιστον τρία πλήρη ημερολογιακά έτη από την ημερομηνία της πρώτης εγγραφής του υποψηφίου. Κάθε χρόνο πρέπει να ανανεώνεται η εγγραφή των υποψηφίων.

Άρθρο 7

Την αξιολόγηση της διδακτορικής διατριβής αναλαμβάνει Επταμελής Εξεταστική Επιτροπή, ορισμένη με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Πατρών: Υποδέχεται σήμερα την Ολυμπιακή Φλόγα – «Πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο»!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Coffee Island: Στηρίζοντας τη φοιτητική κοινότητα του Παν/μίου Πατρών, προχωρά σε μια σημαντική δωρεά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Νομική ΕΚΠΑ: Πήρε όλα τα βραβεία σπίτι της η ομάδα που συμμετέχει σε διεθνή διαγωνισμό δίκης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Εγκρίθηκε η πρώτη Ιατρική Σχολή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Μπρόκολο με ψαλίδα έδωσε να δοκιμάσει σε φοιτητή η λέσχη, δεν πήρε θετικό feedback!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κερασμένη… βίδα στη σαλάτα του βρήκε φοιτητής από τη Λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET