ΙΝΣΠΙΡΕΪΣΙΟΝ

World of Difference: Είναι στο χέρι των νέων να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο!

Αυτοί είναι το μέλλον, αυτοί πρέπει να το ορίσουν.

Neopolis Team

14 Ιουλίου, 2021

Ο Μιχάλης Μαρινάκης και ο Δημήτρης Μπουφίδης είναι μέσα στους δέκα νικητές του προγράμματος του Ιδρύματος Vodafone, που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους δουλεύοντας για μια κοινωνία που μπορεί να γίνει καλύτερη.

Επικρατεί η άποψη ότι η τύχη του κόσμου βρίσκεται στα χέρια των «μεγάλων», αυτών που φέρνουν την εμπειρία και τη σοφία της ηλικίας στις αποφάσεις, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Είναι στο χέρι μας, στο μυαλό μας. Βρίσκεται κάπου ανάμεσα στις γνώσεις, τις σπουδές, τις ικανότητές μας. Περιμένει από φανταστική ιδέα να γίνει πράξη. Κρύβεται κάπου ανάμεσα στην ανασφάλεια μιας γενιάς που βιώνει πολλά, αλλά έχει να δώσει πολλά.

Οι νέοι συχνά τοποθετούνται στην άκρη όταν μιλάμε για ζητήματα μεγάλης σημασίας, ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε να βγαίνουν μπροστά και το βήμα τους να ακολουθείται. Σε έναν τέτοιο κόσμο, όπου οι νεαρές ηλικίες παίρνουν αυτό που αξίζουν, την ευκαιρία να παλέψουν με την ίδια συμβολή και ένταση, αποβλέπει και το Ίδρυμα Vodafone, με το πρόγραμμα World of Difference.

Εδώ και έντεκα χρόνια, δίνει τη δυνατότητα σε νέους, από 18 έως 35 ετών, να εργαστούν στον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό της επιλογής τους, καλύπτοντας τον μισθό και τις εργοδοτικές τους εισφορές, έτσι ώστε να μπορούν να προσφέρουν την τεχνογνωσία τους επί ίσοις όροις στην κοινωνία!

Δέκα νέοι άνθρωποι, όπως εσύ κι εγώ, με αντίστοιχες ανησυχίες και ανάλογη επιθυμία για κοινωνική εξέλιξη, κερδίζουν μια θέση που βλέπει μόνο μπροστά.

Αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία και προσαρμόζοντας τον τρόπο εργασίας τους στα νέα δεδομένα, οι νικητές του World of Difference εργάζονται για την ενίσχυση των ΜΚΟ και των ωφελουμένων τους, με στόχο την εξάλειψη στερεοτύπων, την ενδυνάμωση ατόμων με αναπηρίες, την προώθηση της φιλαναγνωσίας σε παιδιά, την καλλιέργεια κοινωνικής περιβαλλοντικής συνείδησης, αλλά και την ενίσχυση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Μέσα σε αυτήν την τυχερή δεκάδα βρίσκεται και ο Μιχάλης Μαρινάκης, Educational Content Coordinator & Public Engagement Coordinator στον Οργανισμό All For Blue.

«Στο εξάμηνο αυτό φιλοδοξώ να συμβάλλω στην ευαισθητοποίηση και καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών για την ενεργό δράση τους στην προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος», εξηγεί ο ίδιος με ένα μεγάλο χαμόγελο. Πρόκειται για μία περιβαλλοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση, με διεθνείς δράσεις καθαρισμών ακτών και υποβρύχιων καθαριστών, αλλά και με επιμορφωτικά σεμινάρια σε μαθητές, νέους και επιχειρήσεις, στην οποία ο Μιχάλης ασχολείται με την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για ενημερωτικά σεμινάρια του Οργανισμού, που απευθύνονται κατά βάση σε μαθητές.

Μέσα σε αυτά, βρίσκεται η δραστηριότητα κατασκευής «μηχανικής» δαγκάνας συλλογής απορριμμάτων από τις ακτές, η οποία σχεδιάστηκε με απλά υλικά, ώστε οι μαθητές να μπορούν να την κατασκευάσουν μόνοι τους και να ξεκινήσουν ανεξάρτητα ανέπαφους καθαρισμούς των ακτών στις περιοχές τους με ασφάλεια. Με την επιστροφή στα σχολεία, σύμφωνα με τον Μιχάλη, το υλικό των SeaSTEM Activities θα είναι διαθέσιμο στους εκπαιδευτικούς, ώστε να κατασκευάσουν τις δαγκάνες στις τάξεις με τους μαθητές τους μιας και χρησιμοποιούν απλά υλικά όπως το χαρτόνι.

Τα εκπαιδευτικά βίντεο που αναπτύσσουμε στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με την All For Blue ονομάζονται SeaSTEM Activities, από το Sea (Θάλασσα) και το STEM, με δραστηριότητες STEM που συνδέονται με το θαλάσσιο οικοσύστημα, από το πώς αναπνέουν οι καρχαρίες μέχρι τα στρώματα τους Ωκεανού.

Φοιτητής του τμήματος Business Management with Marketing στο Πανεπιστήμιο του Leeds στην Αγγλία και απόφοιτος των προγραμμάτων ρομποτικής της FIRST, ο Μιχάλης έχει υπάρξει μέλος της Εθνικής Ομάδας Ρομποτικής. Έχει κάνει την πρακτική του στον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Eduact – Δράση για την Εκπαίδευση όπου ασχολήθηκε με το Marketing και την οργάνωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Ο Μιχάλης μέσα από την ενασχόλησή του με τη ρομποτική σε διεθνές επίπεδο από μικρή ηλικία έχει εκπαιδευτεί στη χρήση εκπαιδευτικού εξοπλισμού και την ανάπτυξη εκπαιδευτικών σεναρίων με τον εξοπλισμό, ενώ από το τέλος του 2019 παρακολουθεί επισταμένα τις επιμορφώσεις της All For Blue. Της οργάνωσης όπου είναι πλέον υπεύθυνος και για την ανάπτυξη προωθητικών ενεργειών που προβάλλουν το έργο του Οργανισμού, αλλά και των εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων στο κοινό. Ο ίδιος εξηγεί σκορπίζοντας αισιοδοξία που, πόσο μάλλον τώρα, είχαμε ανάγκη να βιώσουμε:

Μέχρι στιγμής, σε μεγάλο βαθμό έχει γίνει η προετοιμασία για τα βίντεο. Κάποια τα γυρίζουμε αυτή την περίοδο, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν στο κανάλι του Οργανισμού στο YouTube τα πρώτα SeaSTEM Activities Videos. Μέχρι το τέλος του εξαμήνου μου στον Οργανισμό θα έχουμε δημιουργήσει 10 βίντεο με διαφορετικές δραστηριότητες καθώς και συνοδευτικά PDF, ώστε να τα διαθέτουμε μέσα από την ιστοσελίδα μας σε εκπαιδευτικούς, μιας και το STEM αποτελεί πλέον τάση στην τυπική εκπαίδευση.

Στο ίδιο πνεύμα θετικής ενέργειας, βρίσκεται και ο Δημήτρης Μπουφίδης, Υπεύθυνος Υποστήριξης του #SDG_crew και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

«Στοχεύω στη δημιουργία ενός application που βασίζεται στις αρχές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και αναπτύσσει πολύπλευρα την κοινωνική συνείδηση των χρηστών του», εξηγεί ο Δημήτρης, ο οποίος μέσα από την τεχνογνωσία του θα προσπαθήσει, ώστε να ενδυναμωθούν οι πρωτοβουλίες του Οργανισμού για την ανάδειξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. «Συγκεκριμένα, το app παρέχει ιδέες για καλές πρακτικές, ανάδειξη πρωτοβουλιών, tips για καθημερινές ενέργειες σε ατομικό επίπεδο, διαγωνισμούς». Θα συνεχίσει εξηγώντας ότι: «Ο Προσκοπισμός αποτελεί τη μεγαλύτερη Εθελοντική Παιδαγωγική Κίνηση για νέους στην Ελλάδα και τον κόσμο και έχει ως αποστολή να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων και την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου. Στη χώρα μας, έχουμε πάνω από 25.000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές».

Παράλληλα με την εφαρμογή, ο Δημήτρης υποστηρίζει την τεράστια κινητοποίηση που έχουν ξεκινήσει οι Πρόσκοποι τα τελευταία χρόνια, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για εφαρμογή των Στόχων στην καθημερινότητά τους.

Οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες του όμως, δεν τελειώνουν ούτε εδώ, αφού μαζί με όλα τα παραπάνω ασχολείται και με την ψηφιοποίηση του προγράμματος «SDG friendly πιστοποίηση Προσκοπικών Συστημάτων», ως κομμάτι του Προσκοπικού Προγράμματος. 

Ο τωρινός φοιτητής του τμήματος Μηχανικών Βιοϊατρικής στο Πανεπιστήμιο του Sheffield στην Αγγλία, μικρός, ήθελε να ανακαλύπτει συνεχώς καινούργια πράγματα. Σήμερα, είναι ενθουσιασμένος που του δίνεται η ευκαιρία να συνεχίσει την ανακάλυψη μιας κοινωνίας που αλλάζει χάρη και σε αυτόν. «Χαίρομαι πραγματικά που είμαι σε θέση σήμερα να αξιοποιώ κάποιες από τις δεξιότητες που απέκτησα από τις σπουδές μου για έναν τόσο καλό σκοπό».

Είναι στο χέρι μας. Είναι στις σπουδές μας. Είναι στην πίστη που μπορεί ένα πρόγραμμα, όπως αυτό του Ιδρύματος Vodafone, να μας δείξει και όλα θα αρχίσουν να γίνονται διαφορετικά. Μαζί με τον κόσμο μας που εμείς ξέρουμε καλύτερα πώς θέλουμε να πλάσουμε για το μέλλον μας. 

OUR20s

DIGITAL

To Instagram φέρνει τα Notes στα stories και θυμηθήκαμε εποχές Facebook status!

DIGITAL

O Thug Slime μας εξηγεί επιτέλους τι σημαίνει «Σλατίνα», τώρα μπορούμε να ηρεμήσουμε!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET