Η βιταμίνη D έχει λάβει το προσωνύμιο «η βιταμίνη του ήλιου», επειδή παράγεται φυσικά από τον οργανισμό μας όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας. Επίσης, η σπουδαιότητα της βιταμίνης αυτής στη διατροφή του ανθρώπου οφείλεται στο γεγονός ότι αυτή αποθηκεύει το ασβέστιο στον οργανισμό του ανθρώπου και βοηθάει στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού και μυικού συστήματος.
Οι σημαντικότερες ιδιότητες της βιταμίνης D είναι ότι:
Αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου στο λεπτό έντερο.
Διευκολύνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών.
Αυξάνει τα επίπεδα φωσφόρου στο σώμα.
Σημαντικές πηγές της βιταμίνης D είναι:
Παχιά ψάρια (ρέγγα, παστή ρέγγα, σκουμπρί, σολομός, σαρδέλα, τόνος), συκώτι, κρόκος αυγού, βούτυρο, τυρί, γάλα (αμελητέες ποσότητες)
Χρήσιμες πληροφορίες:
⇒ To 60% των Ελλήνων άνω των 65 ετών εμφανίζουν ανεπάρκεια της βιταμίνης D.
⇒ Οι λιπαρές τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη D, αλλά δεν καταναλώνονται αρκετά από τους μεσογειακούς λαούς, λόγω της ενσωμάτωσης της μεσογειακής διατροφής, έτσι υπάρχει σχετική ανεπάρκεια.
⇒ Οι μεσογειακοί λαοί, αν κι έχουν περισσότερο ήλιο στις χώρες τους απ’ ότι οι βόρειοι, φαίνεται να έχουν λιγότερα επίπεδα βιταμίνης D λόγω του σκούρου χρώματος τους (η μελανίνη φαίνεται να εμποδίζει την σύνθεση της βιταμίνης D).
Λόγω του αυξημένου κίνδυνου για καρκίνο του δέρματος και γενικά λόγω του φόβου για τις ακτινοβολίες του ήλιου, η ελάχιστη έκθεση στον ήλιο, με τη χρήση αντηλιακών υψηλής προστασίας ή καπέλων και πολλών ρούχων, μειώνουν τη σύνθεση της βιταμίνης D. Γενικές συστάσεις αναφέρουν ότι έκθεση στον ήλιο 15-20 λεπτά είναι αρκετά για τη σύνθεση της βιταμίνης, αλλά και για την ασφάλεια του δέρματος.
Οπότε, μην κάθεστε άλλο μέσα… Ήρθε η ώρα να φωτοσυνθέσουμε, ας εκμεταλλευτούμε τον καιρό!!!