ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βάσεις 2015 | Πως θα κυμανθούν οι βάσεις στις δημοφιλείς σχολές!

Λόγω του περιορισμού των μετεγγραφών από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, τα κεντρικά ιδρύματα φαίνεται πως θα έχουν μεγάλη ζήτηση με αποτέλεσμα να μην παρατηρηθεί μεγάλη πτώση, σε αντίθεση με τα περιφερειακά τμήματα των οποίων η πτώση θα είναι μεγάλη. Σύμφωνα με το «Εθνος» οι  εκτιμήσεις για 30 καλά τμήματα των πανεπιστημίων στα οποία θα εισαχθούν […]

Neopolis Team

24 Αυγούστου, 2015

Λόγω του περιορισμού των μετεγγραφών από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, τα κεντρικά ιδρύματα φαίνεται πως θα έχουν μεγάλη ζήτηση με αποτέλεσμα να μην παρατηρηθεί μεγάλη πτώση, σε αντίθεση με τα περιφερειακά τμήματα των οποίων η πτώση θα είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με το «Εθνος» οι  εκτιμήσεις για 30 καλά τμήματα των πανεπιστημίων στα οποία θα εισαχθούν οι υποψήφιοι με λιγότερα από 16.000 μόρια. Πρόκειται για τμήματα που είναι διάσπαρτα και στα πέντε επιστημονικά πεδία και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, Πολυτεχνικά, Φιλολογικά, Παιδαγωγικά, Πληροφορικής, Νοσηλευτικής, Οικονομικών Επιστημών κ.λπ.

Η πτώση των βάσεων θα ξεκινήσει από τα 300 με 400 μόρια και μπορεί να αγγίξει τα 1.000 σε κάποια ιδρύματα της περιφέρειας όπου δεν θα συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός πρώτων προτιμήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο κάτω από το όριο των 16.000 μορίων αναμένεται να πέσει το τμήμα Φιλολογίας της Πάτρας (πέρυσι είχε 16.349), κοντά στα 15.550 θα κινηθεί η βάση στο τμήμα Κοινωνιολογίας Αθήνας και στα 15.750 στο τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Θεσσαλονίκης.

Παιδαγωγικό – Μαθηματικό

Με λιγότερα από 16.000 μόρια θα εισαχθούν όσοι ενδιαφέρονται για το Παιδαγωγικό τμήμα του Αριστοτελείου ενώ με περίπου 15.500 μόρια θα ανοίξουν οι πύλες του τμήματος Μαθηματικών.

Πληροφορική

Σημαντική πτώση αναμένεται και στα τμήματα Πληροφορικής που εδρεύουν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Στο τμήμα της Θεσσαλονίκης η βάση εκτιμάται πως θα κυμανθεί μεταξύ 15.850 και 16.050, ενώ στην Αθήνα δεν θα ξεπεράσει σε καμία περίπτωση τα 15.570.

Στρατιωτικές – Νοσηλευτική
Μεταξύ των τμημάτων που θα δεχθούν φοιτητές με λιγότερα από 16.000 μόρια θα είναι και τα Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού ? ΟΠΛΑ και Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού. Πτώση η οποία φαίνεται ότι μπορεί να ξεπεράσει και τα 550 μόρια θα πρέπει να περιμένουν όσοι στοχεύουν στο τμήμα Νοσηλευτικής Αθήνας.

Πολυτεχνικές Σχολές

Οι μεγαλύτερες ευκαιρίες, πάντως, φαίνεται πως παρουσιάζονται σε σχολές τους 4ου επιστημονικού πεδίου, όπου κυριαρχούν οι Πολυτεχνικές. Είναι ενδεικτικό ότι στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών που εδρεύει στα Χανιά η βάση θα διαμορφωθεί κοντά στα 15.000 μόρια ενώ στο αντίστοιχο του Δημοκρίτειου (Ξάνθη) θα κινηθεί πολύ χαμηλότερα, κοντά στα 14.350. Περίπου 15.800 μόρια θα απαιτήσει το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών από 16.497 πέρυσι, ενώ το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα… κατρακυλήσει στα 15.500 μόρια.

Οικονομικές Σχολές

Σχετικά με το 5ο πεδίο Οικονομικών Επιστημών, οι υποψήφιοι θα πρέπει να αναμένουν πτώση κοντά 300 έως 600 μόρια, ενώ σε πιο χαμηλόβαθμα τμήματα ίσως να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Λιγότερα από 16.000 μόρια θα χρειαστούν οι υποψήφιοι που θα δηλώσουν το πολύ καλό τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, ενώ για το τμήμα Οικονομικών Επιστημών Θεσσαλονίκης, οι υποψήφιοι θα χρειαστούν κοντά στα 15.250 μόρια. Μεταξύ 15.500 και 15.700 μορίων αναμένεται να κινηθεί η βάση στο περιζήτητο τμήμα Αστυφυλάκων.

Πρωταθλητής στις πρώτες προτιμήσεις

Για μία ακόμη χρονιά, πρωταθλητής στις πρώτες προτιμήσεις αναμένεται να αναδειχθεί η Νομική Αθήνας, όπου πέρυσι είχε επιλεγεί στην κορυφή του μηχανογραφικού από 2.144 υποψηφίους, από τους οποίους κατάφερε να εισαχθεί μόλις το 17,8%.

Στην αντίστοιχη σχολή του Αριστοτελείου, το ποσοστό εισαγωγής έφτασε το 26,6%, ενώ στο Ψυχολογίας Παντείου το 24,19%. Υπάρχουν πάντως σχολές με ακόμη μικρότερα ποσοστά επιτυχίας.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

SPILL THE TEA

Όχι ότι μεγαλώσαμε, αλλά η «Τζίνι» από το Χάρι Πότερ γέννησε το πρώτο της παιδί!

ΕΛΛΑΔΑ

Top πελάτες στα ZARA οι Έλληνες σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν περιμέναμε κάτι λιγότερο!

ΕΛΛΑΔΑ

Νέες ταυτότητες: Άνοιξε η πλατφόρμα για ραντεβού – Τι πρέπει να ξέρεις για τη διαδικασία!

TECH NEWS

Πέντε λειτουργίες του iPhone που αγνοούσες μέχρι σήμερα!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET