ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

6 τρόποι που το σώμα μίας κοπέλας αλλάζει στα 20 της!

Η ηλικία των 20 είναι συναρπαστική για κάθε γυναίκα: ανακαλύπτεις τον εαυτό σου, κάνεις σχέσεις, κάνεις τις σπουδές σου, ανακαλύπτεις τι είδους καριέρα θες να έχεις και φυσικά απολαμβάνεις την εποχή όπου μπορείς να τρως άφοβα ό,τι θες χωρίς να ανησυχείς για κυτταρίτιδα και παχάκια. Είναι όμως και η ηλικία των αλλαγών στο σώμα σου. […]

Θεώνη Σταματοπούλου

19 Οκτωβρίου, 2016

Η ηλικία των 20 είναι συναρπαστική για κάθε γυναίκα: ανακαλύπτεις τον εαυτό σου, κάνεις σχέσεις, κάνεις τις σπουδές σου, ανακαλύπτεις τι είδους καριέρα θες να έχεις και φυσικά απολαμβάνεις την εποχή όπου μπορείς να τρως άφοβα ό,τι θες χωρίς να ανησυχείς για κυτταρίτιδα και παχάκια. Είναι όμως και η ηλικία των αλλαγών στο σώμα σου. Είναι η πιο δραστήρια ηλικιακά περίοδος για τη βιολογική σου ανάπτυξη σε κάθε δυνατή περιοχή, από τον εγκέφαλο και τα οστά σου έως τα γεννητικά όργανα και την περίοδό σου.

Ορίστε λοιπόν 6 τρόποι με τους οποίους το σώμα μίας κοπέλας αλλάζει, καθώς διανύει την δεύτερη δεκαετία της ζωής της:

1. Ο εγκέφαλος

brain

Σε περίπτωση που δεν το ήξερες, ο εγκέφαλός σου εξακολουθεί να αναπτύσσεται στα 20 σου. Συγκεκριμένα, ο προμετωπιαίος φλοιός που οφείλεται για τη λήψη των αποφάσεων, την κρίση, το ρίσκο και τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, συνεχίζει να υφίσταται ανάπτυξη και αλλαγές. Αν πάσχεις από στρες και πίεση, ο εγκέφαλός σου που αναπτύσσεται φταίει γι’ αυτό κατά κύριο λόγο. Ακόμη για τον αν εξακολουθείς να λαμβάνεις λανθασμένες και χαζές αποφάσεις, όπως έκανες στην εφηβεία σου, φταίει επίσης ο προμετωπιαίος φλοιός του εγκεφάλου σου.

2. Ο εμμηνορροϊκός κύκλος

period

Αποτελεί ίσως την πιο σημαντική αλλαγή που βιώνουν πολλές γυναίκες στα 20 τους, με τον έμμηνο κύκλο τους να γίνεται (επιτέλους) πιο τακτικός και σταθερός. Τα επίπεδα των ορμονών γίνονται πιο ελεγχόμενα και η περίοδος παίρνει μία προβλέψιμη πορεία. Ωστόσο, δεν είναι μια αλλαγή που συμβαίνει σε όλες – επομένως μη φρικάρεις αν η δική σου περίοδος είναι ακόμα ακανόνιστη.

Η άλλη ενδεχόμενη (αλλά καθόλου ευχάριστη) εξέλιξη είναι η εμφάνιση των κραμπών. Μάλιστα, είναι γνωστό μεταξύ των γυναικολόγων πως τα 20 είναι η ηλικία που οι κράμπες κάνουν έντονα αισθητή την παρουσία τους στο σώμα των γυναικών. Μην αγχώνεσαι λοιπόν, είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Ένας ειδικός σύμβουλος του περιοδικού Shape, εξηγεί πως αυτή η αλλαγή οφείλεται στη μεγάλη παραγωγή της ορμόνης προσταγλανδίνης στο σώμα σου που συνδέεται με τον πόνο και την πρόκληση της φλεγμονής κι ευθύνεται για τις συσπάσεις της μήτρας, δημιουργώντας έτσι την αίσθηση της κράμπας.

3. Τα οστά

skeleton-animated-gif-9

Η δεκαετία των 20 αντιπροσωπεύει τη χρονική περίοδο στην οποία οι γυναίκες φτάνουν τη μέγιστη οστική μάζα – η στιγμή στη ζωή μιας γυναίκα όπου τα οστά της βρίσκονται στη μεγαλύτερη οστική πυκνότητα και αντοχή τους. Τα οστά παράγουν συνεχώς νέα κύτταρα ενώ καταστρέφονται τα παλιά, ειδικά καθώς μεγαλώνεις, κι η διαδικασία αυτή βρίσκεται στην πιο παραγωγική της φάση κατά τη διάρκεια των 20.

4. Το δέρμα

skin

Δόξα το Θεό, από κολλαγόνο άλλο τίποτα στην ηλικία των 20. Η αρνητική εξέλιξη όμως, είναι και η εμφάνιση της ακμής σε αυτή τη δεκαετία. Η ακμή είναι πολύ συνηθισμένη στους ενήλικες, ακόμη κι αν δεν είχες εμφανίσει ποτέ στην εφηβεία σου. Είναι η ηλικία που υπάρχει αυξημένη έκκριση σμήγματος και τα σπυράκια που θα βγάλεις κατά πάσα πιθανότητα θα συνδέονται με τις πρώτες μέρες κάθε περιόδου.

5. Κατανομή βάρους

dont-get-the-point

Η ηλικία των 20 είναι περίοδος-κλειδί για τη μυϊκή οικοδόμηση και τη συσσώρευση λίπους σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Το λίπος ή ο λιπώδης ιστός αρχίζει να μετατοπίζεται στο σώμα γύρω στην ηλικία των 20, μία διαδικασία που γίνεται σταδιακά για πολλές δεκαετίες.

Πού πηγαίνει, λοιπόν, αυτό το λίπος; Δε γνωρίζουμε πολλά, αλλά από μία σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 20χρονες κοπέλες στην Ιαπωνία διαπιστώθηκε πως το υποδόριο λίπος (το λίπος που συσσωρεύεται κάτω από το δέρμα μας) εξαφανίζεται σταδιακά από τα μάγουλα, το λαιμό, το στήθος και τo κάτω μέρος των ποδιών κι αρχίζει να συσσωρεύεται γύρω από τη μέση, κάτω από τον ποπό και την κοιλιά (καταστροφή!).

6. Τα γεννητικά όργανα

vagina

Η ηλικία των 20 είναι συχνά μία πολύ υγιής περίοδος για τα γεννητικά σου όργανα. Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πιο συχνά οι κοπέλες σε αυτή την ηλικία είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα λόγω της αυξημένης συχνότητας της σεξουαλικής επαφής.

Είναι επίσης η περίοδος όπου ίσως παρατηρήσεις τα μεγάλα χείλη, εξωτερικά του αιδοίου, να αρχίσουν να «συρρικνώνονται» ή να δείχνουν πιο λεπτά. Δεν εξαφανίζονται ούτε μετακομίζουν πουθενά! Απλά είναι φυσικό επόμενο της γήρανσης κι αποτελεί επίσης μέρος της απώλειας του υποδόριου λίπους που αναφέραμε πριν. Η αλλαγή αυτή δεν πρόκειται να επηρεάσει ούτε τη γονιμότητα σου ούτε τους οργασμούς σου ούτε την αίσθηση στο σεξ, επομένως μην ανησυχείς για τίποτα.


Κλείνοντας, καμία από τις παραπάνω αλλαγές δε συντελεί λόγο ανησυχίας ή πανικού. Είναι απλά μία ακόμη απόδειξη πως όσο μεγαλώνουμε, αλλάζει και μεγαλώνει το σώμα μας, ακόμη και σε περιόδους της ζωής μας που δεν πιστεύαμε πως θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο!

 

ΛΑΪΦΣΤΑΪΛ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αν δεν μπορείς να κοιμηθείς στην απόλυτη ησυχία, οι λόγοι είναι βαθύτεροι απ’ ό,τι νομίζεις!

ΣΤΥΛ

Τα SL 72 ανθίζουν μέσα από τη νέα καμπάνια των adidas Originals!

HAPPY BODY

Εξεταστική: 4 τρόποι για να κάνεις τη διατροφή σου σύμμαχο στο απαιτητικό διάβασμα!

HAPPY BODY

Φάε το παγωτό: Γιατί δεν πρέπει να στερηθείς το παγωτό (και) αυτό το καλοκαίρι!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET