8 τρόποι να σταματήσεις να χαζεύεις και να αρχίσεις (επιτέλους) το διάβασμα!


Πρόσφατα ανέβηκε το συγκεκριμένο άρθρο: «Δεν είμαι εγώ αναβλητικός, αυτό είναι διάβασμα!».

Είμαι βέβαιη πως θα ταυτίστηκαν πολλοί, όπως κι εγώ, μιας και η απόφαση να καθίσεις να διαβάσεις παίζει να είναι από τις πιο δύσκολες σ’ αυτήν τη ζωή. Κι αυτό, γιατί τα πάντα γύρω σου φαίνονται πιο ενδιαφέρονται από τα βιβλία και τις ακατανόητες σημειώσεις που έχεις απλώσει μπροστά σου. Ναι ακόμα και το περιστέρι που έχει καθίσει στο παράθυρό σου, μπορεί να σε αποσυγκεντρώσει.

Βέβαια σε κάθε εξεταστική, υπάρχουν κάποια στάνταρ πράγματα που σου αποσπούν την προσοχή και γνωρίζεις κι εσύ ο ίδιος/η ίδια ποια είναι αυτά. Επομένως, αν θες να περάσεις κανένα μάθημα και να μη σε βρει το καλοκαίρι μετρώντας τα χρωστούμενα, καλό είναι να ξεκινήσεις βάζοντας τους δικούς σου κανόνες και όρια.

Πάμε να δούμε λοιπόν τι μπορείς να κάνεις για να σταματήσεις να χαζεύεις και να στρωθείς στο διάβασμα (όχι ότι δεν ξέρεις ήδη…): 

#1 Εσύ και τα social media, μακριά κι αγαπημένοι

Αν θες πραγματικά να διαβάσεις, τότε το log out από όλους τους λογαριασμούς σου είναι απαραίτητο. Και μόνο η περιέργεια για το τι κάνουν φίλοι και γνωστοί, δε θα σε αφήσει να συγκεντρωθείς. Μεταξύ μας, το να κόψεις εντελώς τα social media είναι κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί. Ένας τρόπος να τα περιορίσεις λοιπόν, είναι να ανταμείβεις τον εαυτό σου μπαίνοντας κάθε φορά που τελειώνεις το διάβασμα. Στην προηγούμενη εξεταστική τσέκαρες κάθε δέκα λεπτά την αρχική σου και… θυμάσαι την κατάληξη!

#2 Οι ποτάρες μπορούν να περιμένουν

Αν είσαι το party animal της παρέας και δεν αφήνεις έξοδο για έξοδο, είναι δύσκολα για σένα τα πράγματα. Ακόμα και μια βόλτα μέχρι το σούπερ μάρκετ ακούγεται πιο δελεαστική από το να καθίσεις να διαβάσεις. Πίστεψέ με όμως, τα περασμένα μαθήματα θα σε κάνουν να χαρείς περισσότερο. Πρέπει να το πάρεις απόφαση ότι θα βγάλεις ρίζες στο σπίτι. Κι επειδή πάντα κάποιος φίλος σου θα θέλει να βγείτε και δε θα μπορείς να αρνηθείς, κάνε ξεκάθαρο στην παρέα σου ότι γι’ αυτές τις εβδομάδες δε θέλεις να σου στείλουν για έξοδο. Όταν τελειώσει η εξεταστική, θα πιείτε στην επιτυχία σου!

#3 Όποιος κερδίζει στον έρωτα, χάνει στην εξεταστική

Είσαι ερωτευμένος άνθρωπος, κατανοητό. Όμως δε θα σου περάσει ο έρωτας τα μαθήματα. Κράτα επίπεδο και σταμάτα να ασχολείσαι με τα γκομενικά σου μέχρι να τελειώσει η εξεταστική. Μπορούν να περιμένουν, αλήθεια στο λέω. Όσο για εσένα που είσαι σε σχέση, το ταίρι σου, αν σε αγαπάει, θα κάνει υπομονή και θα σε παροτρύνει να διαβάσεις. Υπομονή, ούτε ένας μήνας δεν είναι!

#4 Κράτα τα επεισόδια για τις βροχερές ημέρες

Ακόμα κι αν έχεις δει όλες τις σειρές που υπάρχουν, αν θέλεις να χαζέψεις πάντα θα βρεις κάτι να δεις. Κι από την στιγμή που πλέον το Netflix υπάρχει στα ελληνικά, ο πειρασμός να ξεκινήσεις μία σειρά ή να συνεχίσεις αυτήν που βλέπεις είναι πολύ μεγάλος. Κράτα την ανυπομονησία σου για το τέλος της εξεταστικής. Άλλωστε χειμώνας είναι. Τι θα κάνεις όταν έξω θα γίνεται κατακλυσμός και αναγκαστικά θα μένεις σπίτι; Μαραθώνιο σειρών φυσικά! Τώρα όμως πιάσε σημειώσεις, βιβλία και ξεκίνα! Τα επεισόδια δε θα φύγουν, εκεί θα είναι και θα σε περιμένουν!

#5 Η λειτουργία πτήσης σώζει ζωές

Κακά τα ψέματα, ο μεγαλύτερος εχθρός στο διάβασμα είναι το κινητό σου. Όποτε χτυπάει ή φωτίζει η οθόνη, το κοιτάς χωρίς δεύτερη σκέψη, ενώ ξέρεις πως μόνο για καλό δεν είναι. Μπράβο, θα πας μπροστά έτσι! Κάθε φορά που πιάνεις το κινητό σου, ξέρουμε και οι δυο ότι το διάβασμα πάει περίπατο μαζί με το μυαλό σου! Ωστόσο, υπάρχει ένα μαγικό κουμπάκι που σε κρατάει μακριά από τους πειρασμούς. Airplane Mode λέγεται. Έλα, μην κλαψουρίζεις, πάτα το!

#6 Προτεραιτότητες, προτεραιότητες, προτεραιότητες

Το πιο κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ των φοιτητών είναι ξεκάθαρα η αναβλητικότητα! Ωστόσο, όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Θα σου πάρει το πολύ μερικά λεπτά να αποφασίσεις ότι προτεραιότητά σου αυτον το μήνα είναι η εξεταστική και στη συνέχεια, να επιλέξεις ποια μαθήματα προέχουν και ποια όχι. Έτσι, κάθε φορά που θα διακόπτεις το διάβασμα για να κάνεις κάτι άλλο, θα χτυπάει το κουδουνάκι των προτεραιοτήτων που ΕΣΥ έθεσες. Μην το αγνοήσεις, το πιο πιθανό είναι να μαζευτεί τέτοιος όγκος ύλης, που θα σε βρει το ξημέρωμα πριν δώσεις μέχρι να τη βγάλεις (κι αν)!

#7 Το φαγητό σου, η δύναμή σου

Όποτε λες να ξεκινήσεις διάβασμα, σηκώνεσαι κάθε 15 λεπτά και κόβεις βόλτες στο σπίτι. Οι περισσότερες είναι για να πας μέχρι την κουζίνα και να φας κάτι. Ή απλά να ανοίξεις το ψυγείο και να το κοιτάς χωρίς λόγο. Ποια είναι η λύση; Πάρε το φαγητό στο γραφείο σου και έτσι θα σταματήσεις να ψάχνεις αφορμές για να μη συγκεντρωθείς. Κόψε ένα φρουτάκι, πάρε ένα σακουλάκι ξηρούς καρπούς, ή ακόμα και το κουτί των δημητριακών. Οτιδήποτε σε ικανοποιεί να μασουλάς, όση ώρα προσπαθείς να διαβάσεις. Το στομάχι και το μυαλό σου πάντως θα σε ευχαριστούν.

#8 Χωρίς deadlines, δεν έχεις πολλές ελπίδες

Zήτα από τους γονείς σου να σου κάνουν δώρο ένα ημερολόγιο έτσι ώστε να καταγράφεις τα πάντα. Στη συνέχεια βάλε πρόγραμμα. Ναι καλά διάβασες, βάλε πρόγραμμα στο διάβασμα και κυρίως deadlines. Θα σε σώσουν, στο υπόσχομαι! Όταν ορίζεις ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο για κάθε τι που θες να κάνεις από μία άσκηση που θες να λύσεις μέχρι ένα κεφάλαιο που πρέπει να βγάλεις, γίνεσαι πιο αποδοτικός και πιο γρήγορος. Και φυσικά, δεν αφήνεις τίποτα για τελευταία στιγμή. Και το μάθημα θα περάσεις και την ψυχική σου ηρεμία θα έχεις!

Και τώρα που κάθεσαι και διαβάζεις αυτό το άρθρο, πάλι χαζεύεις. Εκτός κι αν αποφασίσεις να ακολουθήσεις όλες τις παραπάνω συμβουλές και συγκεντρωθείς επιτέλους.

Μην ψάχνεις άλλες δικαιολογίες για να μην αρχίσεις διάβασμα. Ο χρόνος κυλάει τικ τακ τικ τακ τικ τακ… Αγχώθηκες;

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET