ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

6 τρόποι για να ξεπεράσεις το στρες των εξετάσεων!

Γράφει η Ηλέκτρα Αλευρίτη από το Y-olo.gr Είναι απολύτως λογικό όταν είσαι σε περίοδο εξετάσεων να έχεις άγχος για το πως θα γράψεις. Το άγχος, σε λογικά πλαίσια, είναι δημιουργικό και σε βοηθά να γίνεσαι καλύτερη. Τι γίνεται όμως όταν αυτό σε κατατρώει και σε γονατίζει, σε σημείο που δε μπορείς να λειτουργήσεις; Πρέπει να […]

Neopolis Team

15 Μαΐου, 2016

Γράφει η Ηλέκτρα Αλευρίτη από το Y-olo.gr

Είναι απολύτως λογικό όταν είσαι σε περίοδο εξετάσεων να έχεις άγχος για το πως θα γράψεις. Το άγχος, σε λογικά πλαίσια, είναι δημιουργικό και σε βοηθά να γίνεσαι καλύτερη. Τι γίνεται όμως όταν αυτό σε κατατρώει και σε γονατίζει, σε σημείο που δε μπορείς να λειτουργήσεις; Πρέπει να το διαχειριστείς, να το καταπολεμήσεις και να το διώξεις γιατί είναι κρίμα να έχεις ρίξει τόσο διάβασμα και να μην μπορέσεις από το άγχος σου να τα καταφέρεις!

Πως; Με τους παρακάτω τρόπους:

1. Μάθε να αναπνέεις σωστά

agxos-exetasewn1

Οι αναπνευστικές ασκήσεις προσφέρουν άμεση ανακούφιση από το άγχος και σε βοηθούν να «καλμάρεις». Η βασική αναπνευστική άσκηση στην οποία πρέπει να εξασκηθείς είναι η διαφραγματική αναπνοή. Ο σκοπός αυτής της αναπνευστικής άσκησης (στη γιόγκα ονομάζεται deerga shuasham) είναι να χαλαρώσει το διάφραγμα – το μυ που χωρίζει το θώρακα από την κοιλιά: Βάλε το ένα χέρι στην κοιλιά και το άλλο στο στήθος και άρχισε να εισπνέεις πολύ αργά από τη μύτη (μετρώντας μέχρι το 4) και νιώσε την κοιλιά σου (όχι το στήθος) να φουσκώνει με αέρα. Προσπάθησε να κρατάς τον αέρα στο στομάχι (μετρώντας μέχρι το 4) και στη συνέχεια άφησέ τον να βγει με αργή εκπνοή (μετρώντας πάλι μέχρι το 4).

2. Μην επηρεάζεσαι από το περιβάλλον σου

agxos-exetasewn2

Όταν είσαι με ανθρώπους αγχωτικούς, σου προκαλούν κι εσένα ανησυχία. Τι θέλω να πω; Καλή η κολλητή σου, και πάντα φίλες θα είστε, αλλά εάν πριν κάθε διαγώνισμα ξεκινά να κάνει σαν τρελή και σε αγχώνει, τότε πες της πως σε αποδιοργανώνει και απομακρύνσου -τουλάχιστον λίγο πριν να δώσεις. Είναι κρίμα να είσαι χαλαρή και να σε αγχώνουν οι άλλοι.

3. ‘Ελεγχος των σκέψεων

agxos-exetasewn3

«Θα τα πάω άσχημα», «δεν θα τα καταφέρω» και πολλές άλλες τέτοιες σκέψεις που βασίζονται στην υπερβολή και την καταστροφολογία, αλλά με την ταχύτητα που περνούν από το μυαλό αφήνουν ένα σφίξιμο στο στομάχι. Προσπάθησε να δεις ρεαλιστικά τα πράγματα και να μην κάνεις αρνητικές σκέψεις.

4. Ναι στα βότανα, όχι στον πολύ καφέ!

agxos-exetasewn4

Λέμε όχι στο αλκοόλ, στον πολύ καφέ. Η δράση του αλκοόλ στον εγκέφαλο είναι ιδιόμορφη. Αρχικά προκαλεί χαλάρωση, λόγω της καταστολής του κεντρικού νευρικού συστήματος, αλλά στη συνέχεια προκαλεί διέγερση. Από την άλλη, η καφεΐνη είναι διεγερτική, γι’ αυτό συστήνεται η κατανάλωση καφέ να μην ξεπερνά τα 2-3 φλιτζάνια ημερησίως. Και τι να προτιμήσεις; Νερό, σοκολάτα και βότανα που φέρνουν ηρεμία, όπως χαμομήλι, τίλιο, βαλεριάνα κτλ!

5. Ύπνος

agxos-exetasewn5

Η σχέση του ύπνου με το άγχος είναι αμφίδρομη. Προσπάθησε να κοιμάσαι καλά, ήρεμα και τουλάχιστον 7 ώρες την ημέρα. Εάν, παρ’ όλα αυτά, στριφογυρίζεις στο κρεβάτι σου και αυτό διαρκεί για περισσότερο από 15-20 λεπτά, πρέπει να σηκωθείς και να κάνεις κάτι απλό (μικροδουλειές, διάβασμα) μέχρι να αισθανθείς υπνηλία.

6. Κάνε διάλειμμα από το διάβασμα

agxos-exetasewn6

Εάν διαβάζεις όλη την ημέρα, χωρίς διάλειμμα και χωρίς σταματημό, αυτό τις περισσότερες φορές φέρνει επιπρόσθετο άγχος, γιατί, πολύ απλά, όλη σου η ζωή κινείται γύρω από το διάβασμα. Προσπάθησε να πας μια βόλτα, να ακούσεις μουσική, να ξεχαστείς για λίγο, ώστε να «ξελαμπικάρει» το μυαλό σου.

Πηγή: Y-olo.gr

 

OUR20s

DIGITAL

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κάνει guest εμφάνιση στο Columbia University για να διδάξει έντεχνο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET