ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Τρία πράγματα να προσέξεις στα 20 σου για να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ!

Θα ευχαριστείς τον εαυτό σου στο μέλλον!

Neopolis Team

13 Νοεμβρίου, 2023

Pexels

I know. Δεν μπορείς να ασχοληθείς από τώρα με το Αλτσχάιμερ που ενδεχομένως εμφανίσεις όταν μεγαλώσεις. Το τελευταίο πράγμα που σε νοιάζει στα 20s σου είναι οι νόσοι που μπορεί να σου χτυπήσουν την πόρτα με τον καιρό.

Ακούγεται πολύ λογικό, αλλά πολλές φορές, οι ασθένειες που εμφανίζουν άνθρωποι σε μετέπειτα ηλικίες, είναι αποτέλεσμα συνηθειών τους όσο ήταν ακόμα νέοι. Again, αρνείσαι να αγχωθείς γι’ αυτό από τώρα. Καλά κάνεις, μιας και το άγχος είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία. Φρόντισε να κρατήσεις όσο πιο υγιή γίνεται την ψυχούλα σου και θα έχεις κάνει ήδη καλή δουλειά.

Ταυτόχρονα όμως, δώσε βάση σε τρία ακόμα πράγματα και τότε θα έχεις μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες να εμφανίσεις μεταξύ άλλων και Αλτσχάιμερ.

Η νόσος αυτή που εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τους επιστήμονες ως προς την εύρεση θεραπείας, οφείλεται μεν σε μεγάλο βαθμό σε γονιδιακούς παράγοντες, αλλά σύμφωνα με ειδικούς, υπάρχουν κάποιες συνήθειες που αν υιοθετήσουμε από νωρίς, μειώνουμε σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισής της.

@justtopics♬ original sound – Daily Interesting Topics 🧠

Η Dr Gabrielle Lyon, μιλώντας σε podcast, τόνισε ότι συνολικά υπάρχουν 25 παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση της νόσου. Οι τρεις βασικότεροι όμως, πάνω στους οποίους μπορούμε να δουλέψουμε εύκολα, είναι ο ύπνος, η άσκηση και η διατροφή.

Ύπνος

Όσον αφορά τον ύπνο, τον χαρακτηρίζει καθοριστικό και δηλώνει ότι «είναι απίστευτος και τσάμπα, αλλά όσο μεγαλώνουμε, παρατηρούμε μια μείωση σε αυτόν. Απλά συμβαίνει. Λόγω ορμονών κυρίως, ειδικά για τις γυναίκες που βρίσκονται προ και μετά εμμηνόπαυσης». 

Η ίδια στη συνέχεια εξήγησε τα 4 στάδια του ύπνου. Τα δύο πρώτα είναι όταν αποκοιμιέσαι κι όταν βρίσκεσαι στον «ελαφρύ ύπνο» (όταν δηλαδή ένας ήχος όπως το χτύπημα στην πόρτα, μπορεί να σε ξυπνήσει), ενώ τα υπόλοιπα δύο στάδια (βαθύς και αργός ύπνος) είναι τα πιο σημαντικά. Αυτό γιατί «ο εγκέφαλος στην πραγματικότητα περνάει από πολλές διαφορετικές διαδικασίες κατασκευής. Το πρώτο πράγμα που συμβαίνει είναι ότι έχουμε μεγάλη έκκριση ορμονών κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου. Η IGF1 – μια αυξητική ορμόνη που προκαλεί την αναγέννηση των μυών, εξαιρετικά σημαντική για τους αθλητές – είναι μία από τις χημικές ουσίες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου του ύπνου».

Άσκηση

Στο κομμάτι της άσκησης, η Gabrielle τονίζει ότι διάφορες μελέτες εξέτασαν ανθρώπους μεταξύ 20-30 χρονών επί 35 χρόνια, για να παρατηρήσουν τις συνέπειες της σωματικής άσκησης στη σκέψη και τη μνήμη τους στη μετέπειτα ζωή τους. Τα αποτελέσματα 11 τέτοιων μελετών συνδυάστηκαν και έδειξαν ότι μια τυπική άσκηση μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου και συγκεκριμένα κατά 45%. Ενώ συνολικά την πιθανότητα άνοιας τη μειώνει κατά 30%.

Διατροφή

Τέλος, ο παράγοντας διατροφή παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο, που σημαίνει ότι κάτι βραδινά Mac πρέπει να κοπούν. Εκεί που πρέπει να στραφείς από την άλλη, είναι στα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που προσφέρουν, προστατεύουν από brain damage που οφείλονται σε νόσους όπως το Αλτσχάιμερ. Την ίδια λειτουργία έχει και η πρωτεΐνη, που προστατεύει επίσης τα κύτταρα του εγκεφάλου από παρόμοιους κινδύνους.

Φυσικά, και οι τρεις αυτοί παράγοντες προστατεύουν από διάφορες ασθένειες και όχι μόνο το Αλτσχάιμερ. Οπότε δίνοντας προσοχή στον ύπνο, τη σωματική άσκηση και στη διατροφή, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βγεις κερδισμέν@.

ΛΑΪΦΣΤΑΪΛ

ΟΜΟΡΦΙΑ

Η DUST+CREAM έκανε την Αναστασία πιο «Όμορφη» από ποτέ στο νέο της video clip!

ΣΤΥΛ

Το Pyjama Party της Tezenis είχε τα πιο cozy vibes με πρωταγωνιστή τη νέα pyjama collection!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET