Έρευνες λένε

Το να ξεχνάς εύκολα δεν είναι και τόσο κακό τελικά. Αντιθέτως, είναι σημάδι ανώτερης νοημοσύνης!

Ο εγκέφαλός σου απλώς διώχνει τις ανούσιες πληροφορίες, κάνοντας χώρο για πιο σημαντικές. Αυτό είναι όλο!

Αλεξάνδρα Κουτσούκου

12 Οκτωβρίου, 2018

Το να ξεχνάς ας πούμε τι φαγητό έφαγες το μεσημέρι δεν είναι τόσο κακό, ούτε αποτελεί σημάδι πρόωρων γηρατειών (αλτσχάιμερ, άνοια κλπ).

Αντιθέτως, σημαίνει ότι ο εγκέφαλός σου λειτουργεί μια χαρά και απλώς διώχνει πληροφορίες ανούσιες όπως αυτήν, κάνοντας έτσι χώρο για πιο σημαντικές.

Γιατί πες μου ειλικρινά, πού μπορεί να σε ωφελήσει αύριο μεθαύριο στη σχολή σου ή στη δουλειά σου, το να θυμάσαι τι φαγητό έφαγες χθες το μεσημέρι; Δύσκολα να πέσει σαν ερώτηση στην εξεταστική… 

Το Πανεπιστήμιο του Τορόντο λοιπόν, για να μην αισθάνεσαι άσχημα (και να μη σε πιάνουν στο δούλεμα οι φίλοι σου), έκανε μια έρευνα και διαπίστωσε ότι η μνήμη δεν έχει σχέση με την ευφυΐα ή μάλλον έχει, άλλα όχι αυτή που νόμιζες τόσο καιρό.

Ο ιππόκαμπος, το μέρος εκείνο του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη μνήμη, μπορεί να ξεχωρίσει τις σημαντικές από τις ασήμαντες πληροφορίες και να επικεντρώνεται έτσι στις πρώτες, απομακρύνοντας τις δεύτερες.

Οι ερευνητές αναφέρουν συγκεκριμένα πως: «Είναι σημαντικό ο εγκέφαλος να ξεχνά άσχετα πράγματα και αντ’ αυτού να δίνει βάση σε εκείνα που θα του είναι χρήσιμα ώστε να πάρει κάποιες αποφάσεις.»

«Αν προσπαθείς να βγάλεις άκρη με κάτι που σε απασχολεί και ο εγκέφαλός σου φέρνει στην επιφάνεια συνεχώς αντικρουόμενες αναμνήσεις, θα σε δυσκολέψει πολύ από το να πάρεις μια σωστή απόφαση.»

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σου ξεφεύγει κάποια λεπτομέρεια, μην αγχωθείς, ο εγκέφαλός σου απλά κάνει πολύ σωστά τη δουλειά του!

ΤΙ ΑΛΛΑ;

Είναι viral

Η νέα έμπνευση «Delfinario είναι για σένα, ΠΑΜ» είναι τόσο Σεφερλής core όσο περιμέναμε!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET