Έρευνες λένε

Το να κοιμάσαι δίπλα σε κάποιον που ροχαλίζει, κάνει κακό στην υγεία σου λέει έρευνα!

Δεν έφταναν μόνο τα νεύρα τσαταλάκια...

Neopolis Team

8 Μαρτίου, 2020

Νέα παιδιά είμαστε, οι περισσότεροι δεν αντιμετωπίζουμε ακόμα προβλήματα ροχαλητού κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Κι αυτές οι εξαιρέσεις δεν είναι κι ό,τι καλύτερο να μοιράζεσαι το κρεβάτι σου.

Όση διάθεση κι αν έχεις να κατανοήσεις το θεματάκι του άλλου, άλλη τόση διάθεση για φόνο έχεις μες στη νύχτα που σου καταστρέφεται ο ύπνος. Να τα λέμε κι αυτά. Γιατί αν κάτι υπάρχει στο οποίο δύσκολα δέχεται κανείς διακοπές, ενοχλήσεις και κακή ποιότητα, αυτός είναι ο πολύτιμος υπνάκος.

Μέχρι πρότινος βέβαια, το στηρίζαμε αυτό για καθαρά ψυχολογικούς λόγους, γιατί με το να σου παραβιάζεται η βραδινή ξεκούραση, καταστρέφεται αυτόματα όλη η επόμενη μέρα που απλώνεται μπροστά σου (από τα τσιτωμένα νεύρα προφανώς).

Πλέον όμως, σύμφωνα με έρευνα, υπάρχει άλλος ένας λόγος να τα «παίρνεις» με το ροχαλητό του συντρόφου σου, κι αυτός πια αφορά θέματα υγείας.

Ναι, δεν είναι μόνο το νευρικό σύστημα που την πληρώνει, αλλά βάσει της έρευνας με τίτλο «Ροχαλητό: Πηγή ηχορύπανσης και προφήτης υπνικής άπνοιας» που διεξήχθη από μια ομάδα ειδικών του Sleep Research Society στο Ντάριεν του Ιλινόι, το ροχαλητό μπορεί να προκαλέσει μέχρι και καρδιαγγειακές παθήσεις.

«Ηχορύπανση που ξεπερνά τα 53 ντεσιμπέλ, έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά προβλήματα στον εκτεθειμένο πληθυσμό.», αναφέρεται στη μελέτη.

Στα πειράματα που έγιναν σε ένα γκρουπάκι ατόμων που ήταν αρκετά ακομπλεξάριστοι να παραδεχτούν ότι ροχαλίζουν και ήταν πρόθυμοι να συμμετέχουν, ανακαλύφθηκε ότι το 14% των συμμετεχόντων ροχάλιζαν πάνω από αυτό το όριο, ενώ το 66% πάνω από τα 45 ντεσιμπέλ.

Η έρευνα υποστηρίζει ακόμη ότι αυτή η κατάσταση επηρεάζει και τα δύο άτομα, και εκείνον που ροχαλίζει δηλαδή, αλλά και εκείνον που αναγκάζεται να το υποστεί.

Αλλά το κακό δε σταματάει εκεί. Παράλληλα, μαζί με την καρδιά δηλαδή, επηρεάζονται τα νεφρά, ο εγκέφαλος, καθώς και τα μάτια. Γενικά, από ροχαλητό θα φύγουμε… Για να ξέρετε όμως ακριβώς και το λόγο, αυτό συμβαίνει γιατί έτσι αυξάνεται η πίεση του αίματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές της υγείας όπως η καρδιακή προσβολή.

Πιστεύετε μετά από αυτό, μπορεί το ροχαλητό να γίνει αιτία χωρισμού; Σίγουρα πάνω απ’ όλα υγεία πάντως. 

ΤΙ ΑΛΛΑ;

Είναι viral

35χρονος που δείχνει σαν έφηβος μοιράζεται τα μυστικά του και είναι τα απολύτως βασικά!

Είναι viral

Το Hawk Tuah girl αποκτά το δικό της reality show μετά τη μεγάλη της επιτυχία ως… meme!

Είναι viral

Είδαμε το live streaming του IShowSpeed στην Ελλάδα και η ετεροντροπή μας ντράπηκε!

ΚΟΥΛΟΥΠΟΥ

Μάθαμε πώς λέγεται το «μαγιό» στα ελληνικά και μάλλον μας αρέσει περισσότερο!

ΚΟΥΛΟΥΠΟΥ

Γιατί να επιλέξετε μεσιτικό γραφείο για την πώληση του ακινήτου σας

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET