ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

8 κινήσεις του που μαρτυρούν ότι το «καλό παιδί» τελικά είναι… χειριστικός!

Μη σε ξεγελάει, φίλη.

Το dating life έχει καταντήσει ψυχοβγαλτικό! Άντε να βρεις έναν άνθρωπο πρόθυμο να σου προσφέρει συναισθηματική ασφάλεια την εποχή του εύκολου σεξ, των dating apps και των emotionally unavailable ατόμων. Σαν να ψάχνεις ψύλλο στ’ άχυρα…

Συμβαίνει όμως να πέσεις πάνω σε αυτό που λέμε «καλό παιδί» και να σκέφτεσαι πως έκανες την τύχη σου. Περνάς υπέροχα μαζί του και δεν έχεις το παραμικρό να του προσάψεις. Αν όντως τον βρήκες φίλη, τότε κράτα τον καλά γιατί σαν να δυσκολευόμαστε οι υπόλοιπες…

Ωστόσο, παρότι δε θέλω να γίνω… αυτό το άτομο, θα γίνω.

Υπάρχει περίπτωση το καλό παιδί να μην είναι εν τέλει το αγγελούδι κι ο τζέντλεμαν που δείχνει, αλλά άσος στο να σε χειρίζεται. Μπορεί να είναι γλυκός και στοργικός, αλλά οι πράξεις του υποδηλώνουν κάποια σοβαρά red flags που δεν καταλαβαίνεις σε πρώτη ανάγνωση.

Παρακάτω σου έχω κάποια από αυτά, ώστε να τα αναγνωρίσεις και να μην πέσεις θύμα της χειριστικότητάς του:

1. Σου κάνει υπερβολικά πολλά κομπλιμέντα

Άλλο να σου λέει μία όμορφη κουβέντα εκεί που δεν το περιμένεις ή όταν υπάρχει μία αφορμή που είναι και το νορμάλ κι άλλο να σε στολίζει με γλυκόλογα νυχθημερόν που από ένα σημείο και μετά είναι τόσο ψεύτικο… Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αν κάνει χειρότερα κι από πωλήτ@ που θέλει να σου πουλήσει το τελευταίο XS στο ρούχο που δοκίμασες, είναι ο τρόπος του να σε χειρίζεται. Ξέρει ότι πρέπει να σε κολακεύει, ώστε να παίρνει κάθε φορά αυτό που επιθυμεί χωρίς να του το κάνεις δύσκολο!

2. Είναι προστατευτικός ή μήπως… υπερπροστατευτικός;

Όταν θέλουμε να προστατέψουμε κάποιον που αγαπάμε, δεν ελέγχουμε κάθε του κίνηση χρησιμοποιώντας σαν πρόφαση «το καλό του». Θυμήσου ότι υγιής προστασία σημαίνει να σε υποστηρίζει σε κάθε σου βήμα, να σε φροντίζει όταν τον έχεις ανάγκη, να σε συμβουλεύει και να σου δείχνει με πράξεις πως σε ό,τι αποφασίσεις να κάνεις θα είναι εκεί. Δεν υπάρχει χώρος για υποδείξεις. Τα «Μην πας στο πάρτι γιατί θα έχει πολύ κόσμο και φοβάμαι ότι θα σου την πέσουν, αλλά εγώ το λέω για σένα, επειδή σε αγαπάω για να μην ξεφτιλιστείς», στείλ’ τα πίσω στο 1950 όπου κι ανήκουν!

3. Πώς γίνεται να είναι πάντα το θύμα;

Αν κάθε φορά που διαφωνείτε ή έχετε μία έντονη συζήτηση, εκείνος βρίσκει πάντα έναν τρόπο να βγάλει την ουρίτσα του απ’ έξω και να το παίξει θύμα σου (και της μοίρας γενικότερα), το κάνει μόνο και μόνο για να σε γεμίσει ενοχές ή να πάρεις την ευθύνη πάνω σου για κάτι που πήγε λάθος. Σκέψου μόνο πόσες φορές κατέληξες να ζητάς συγγνώμη ή να του δίνεις δίκιο, γιατί σου πούλησε καλά τη δακρύβρεχτη ιστορία του…

4. People pleaser alert

Κράτα μία (και πολλές μη σου πω) πισινή για τον τύπο που δε χαλάει ποτέ χατίρι σε κανέναν. Μπορεί να φαίνεται τέλειο, αφού είναι πάντα εκεί για όλους, όμως αυτό δε σημαίνει τίποτα! Απλά προσπαθεί να παρουσιάσει τον εαυτό του ως άγιο, για να έχει τη δυνατότητα να πουλήσει την ιστορία του ως θύμα (βλ. #3) σε κάθε ευκαιρία. Επομένως, εσύ έχεις να κάνεις με έναν άνθρωπο που τελικά υποκρίνεται και δεν είναι ο εαυτός του! Είπαμε είμαστε καλοί, αλλά η υπερβολή δεν αρέσει σε κανέναν.

5. Σου κοπανάει ό,τι έχει κάνει για σένα

Σε συνδυασμό με το προηγούμενο, αποτελεί μία πολύ συνηθισμένη τακτική των ατόμων που θέλουν να χειραγωγούν τους γύρω τους. Με το να σου κοπανάει κάθε φορά πόσα έχει κάνει για σένα είναι σαν να σου πετάει το μπαλάκι της ανταπόδοσης. Σε βάζει στο τρυπάκι να κάνεις πράγματα γι’ αυτόν, ακόμα κι αν κάποιες φορές δε θέλεις, απλά για να του αποδείξεις την αγάπη σου. Γιατί αυτός το κάνει συνέχεια και εσύ δεν κάνεις ποτέ «τίποτα». Name a better move for manipulation!

Διάβασε κι αυτό

15 κινήσεις που κάνει «από αγάπη», όμως στην πραγματικότητα σε χειραγωγεί!

6. Κάνει «αστειάκια» για πράγματα που σε πληγώνουν

Του έχεις εκμυστηρευτεί ότι νιώθεις άβολα με κάποια παραπάνω κιλά που πήρες τελευταία και πιστεύει ότι είναι η πιο κατάλληλη πλάκα να σε πει «χοντρούλα μου»; Του λες για το απαίσιο παρατσούκλι που σου είχαν βγάλει στο σχολείο και στις επαφές σε περνάει με αυτό; Και να μαντέψω… όταν σε βλέπει να αρπάζεσαι, απαντάει μ’ ένα «Έλα πώς κάνει έτσι; Μια πλάκα κάνω». Μάντεψε βρε, δεν τα κάνει για να γελάσετε! Κατά 99% χρησιμοποιεί τα «αστεία» του για να υπονοήσει ότι θέλει να αλλάξεις αυτό ακριβώς για το οποίο αστειεύεται. Τόξικ.

7. Μήπως υποτιμάει τα προβλήματα και τις ανησυχίες σου;

Είχες μία δύσκολη μέρα, τσακώθηκες, στεναχωρήθηκες, κουράστηκες και σου έσκασαν ένα κάρο αναποδιές. Με το που μπεις στο σπίτι και περιγράψεις τι έγινε στο σύντροφό σου, η απάντηση που παίρνεις είναι: «Καλά εγώ να δεις τι έπαθα σήμερα, αυτό δεν είναι τίποτα!». Δεν το κάνει για να δείξει ότι υπάρχουν και χειρότερα και να νιώσεις ανακούφιση, το κάνει γιατί θέλει όλη την προσοχή πάνω του και δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τα συναισθήματά σου. I’m sorry.

8. Σε κρίνει σιωπηλά

Ένας χειριστικός άνθρωπος που προσποιείται ότι είναι «καλό παιδί», δε θα πει την ειλικρινή του γνώμη για τις επιλογές σου, τους φίλους σου, το outfit σου, κ.ο.κ. Η γλώσσα του σώματος όμως, ή ο τόνος της φωνής του, θα σε κάνουν να νιώσεις το εντελώς αντίθετο από αυτό που λέει! Είναι o τρόπος του για να σε κάνει να αμφιβάλλεις για τις επιλογές σου, να σε βγάλει τρελή που πιστεύεις κάτι τέτοιο αφού εκείνος δεν ανέφερε τίποτα, και στο τέλος να αλλάξεις αυτό που σου έδειξε πλαγίως ότι δεν του αρέσει πιστεύοντας ότι είναι δική σου απόφαση.

Να σου δώσω ένα παράδειγμα; Θες να βγεις με τη φίλη σου τη Μαρία την οποία θεωρεί μεν καλή κοπέλα, αλλά κάθε φορά που βγαίνεις μαζί της αλλάζει εντελώς η διάθεσή του. Εσύ να εκφράζεις ότι λαμβάνεις άσχημα vibes από πλευράς του όποτε βγαίνεις με τη συγκεκριμένη φίλη, εκείνος να σε βγάζει τρελή, και στο τέλος απομακρύνεσαι από τη Μαρία, γιατί βαθιά μέσα σου δε θες να περνάς κάθε φορά τα ίδια. Όπου «Μαρία» βάλε ρούχο, έξοδο και ό,τι άλλο πιστεύεις εσύ. Γνώριμο σενάριο, ε; Αν ναι, ώρα να πηγαίνεις!

OUR20s

DIGITAL

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κάνει guest εμφάνιση στο Columbia University για να διδάξει έντεχνο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET