ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

15 κινήσεις που κάνει «από αγάπη», όμως στην πραγματικότητα σε χειραγωγεί!

Να το ακούς το ένστικτό σου, δεν κάνει λάθος.

Στέλα Τσάναϊ

19 Ιουνίου, 2021

Το να εντοπίσεις εάν η σχέση σου είναι τοξική και ο άνθρωπος που έχεις δίπλα σου χειριστικός, ίσως είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα. Οι χειριστικοί άνθρωποι έχουν ένα τεράστιο ταλέντο: να σε κάνουν να πιστεύεις αυτό που οι ίδιοι θέλουν. Συνήθως καμουφλάρουν την τοξικότητά τους πίσω από ένα προφίλ ενός ατόμου έντιμου, ειλικρινές, με ευθύτητα και υπερβολική αγάπη. Τις περισσότερες φορές όμως, αυτό είναι μία τεχνική προκειμένου να δημιουργήσουν στον/στη σύντροφο/η τους τύψεις και ενοχές. Στην ουσία διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, ώστε να επιτύχουν συναισθηματικό και νοητικό έλεγχο. 

Το ακόμα πιο επικίνδυνο όμως στην υπόθεση αυτή είναι ότι τα ίδια άτομα δε γνωρίζουν πως είναι χειριστικά. Η συμπεριφορά αυτή τους βγαίνει φυσικά και δεν ξέρουν μέχρι πού μπορεί να φτάσουν οι πράξεις τους. Για να μπήκες, λοιπόν, σ’ αυτό το άρθρο, ίσως νιώθεις και εσύ εγκλωβισμένος/η στη σκέψη του αν έχεις δίπλα σου έναν τέτοιο άνθρωπο. Και για να το αναρωτιέσαι, πιθανότατα να ισχύει κιόλας. 

Παρακάτω λοιπόν μπορείς να δεις μερικές μικρές κινήσεις και φράσεις «αγάπης» που ίσως αναγνωρίζεις στο ταίρι σου και στην πραγματικότητα δε σημαίνουν τίποτα άλλο πέρα από το ότι σε χειραγωγεί:

#1 Θέλει να ξέρει ανά πάσα ώρα και στιγμή πού είσαι, με ποιον είσαι και τι κάνεις

Κι αυτό επειδή όπως λέει θέλει να είναι σίγουρος/η ότι είσαι καλά και δεν έχεις πάθει κάτι, γιατί νοιάζεται για εσένα. Ακόμα και όταν είσαι στο σπίτι... Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει πραγματικά είναι ότι θέλει να γνωρίζει και την παραμικρή σου κίνηση και να σε έχει υπό το δικό του έλεγχο.

#2 «Το κάνω επειδή σ’ αγαπάω»

Κάθε φορά που ξεπερνάει τα όρια, σου ξερνάει την παραπάνω ατάκα για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Σε ελέγχει γιατί σ’ αγαπάει. Σε πιέζει γιατί σ’ αγαπάει. Σε διορθώνει και σου επιβάλλεται γιατί σ΄ αγαπάει. Και πολλά πολλά ακόμα, απλώς επειδή σ’ αγαπάει. Λυπάμαι, αλλά δε σ’ αγαπάει. Σε χειρίζεται.

#3 «Αν φύγεις, δεν ξέρω τι θα κάνω χωρίς εσένα / θα πεθάνω»

Μία φαινομενικά ρομαντική και βγαλμένη από ταινία του Hollywood φράση, η οποία όμως υποσυνείδητα σε προστάζει να μείνεις, αλλιώς θα έχεις τύψεις για ό,τι συμβεί στη συνέχεια. Το χειρότερο είναι ότι θα το κάνεις από μόνος/η σου και όχι επειδή σου το ζήτησε ο/η ίδιος/α.

#4 Σου παίρνει ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ πολλά δώρα

Μία γλυκιά κίνηση, αλλά μέχρι ενός σημείου. Μπορεί να δείχνει το προφίλ ενός ανθρώπου που ενδιαφέρεται, αλλά στην ουσία σε κάνει να νιώθεις ότι του χρωστάς και κάπως πρέπει να του το ανταποδώσεις. Ακόμα και αν χρειαστεί να κάνεις πίσω τα δικά σου θέλω.

#5 Αν δε σηκώσεις το τηλέφωνο, ξέρεις ότι θα βρεις 60 κλήσεις και 30 μηνύματα

Φυσικά αυτό συνοδεύεται με φωνές και κατηγορίες ότι είσαι ανεύθυνος/η και ότι τον/την ανησύχησες. Την επόμενη φορά αγχώνεσαι να σηκώσεις αμέσως το τηλέφωνο, ώστε να μην επαναληφθεί.

#6 Σε προσβάλλει, αλλά… «Έλα ρε μωρό μου, πλάκα κάνω!»

Σου λέει ότι αυτός είναι ο τρόπος του/της να δείχνει την αγάπη του. Εχμ, όχι, δεν είναι. Είναι ο τρόπος του να βάλει αυτές τις λέξεις στο μυαλό σου και να αρχίσεις να πιστεύεις ότι ισχύουν. Συνήθως νιώθει και μειονεκτικά γύρω σου, οπότε θέλει να «ανεβάσει» με αυτό τον τρόπο τον εαυτό του.

#7 Συμβουλές «για το καλό σου»

Για όλα έχει κάτι να σε συμβουλέψει… στο πώς να κάνεις καλύτερα τη δουλειά σου, τι μεταπτυχιακό να διαλέξεις, πώς να μιλάς στον κολλητό σου, ακόμα και πώς να χάσεις ή να πάρεις κιλά, ή με ποιους πρέπει να κόψεις επαφές. Πάντα για το καλό σου.

#8 Μετά από τσακωμό γίνεται ο πιο γλυκός άνθρωπος

Αυτό κρατάει το πολύ για καμιά εβδομάδα, μέχρι να ξεχαστεί το θέμα που τσακωθήκατε και να επιστρέψει στην αρχική του συμπεριφορά. Εσύ εώς τότε έχεις πείσει τον εαυτό σου ότι «άλλαξε». Μάντεψε… τίποτα δεν άλλαξε!

#9 Ζηλεύει υπερβολικά. Όχι εσένα. Ζηλεύει τους άλλους/ες «μην τυχόν και σου την πέσουν»

Ένας από τους δημοφιλέστερους τρόπους χειραγώγησης. Εσένα σου έχει εμπιστοσύνη υποτίθεται, ωστόσο δε σου επιτρέπει να μιλάς με άλλα άτομα, γιατί δε θέλει να σε φλερτάρουν.

#10 Γνωρίζει τους κωδικούς σου, γιατί είστε ζευγάρι και πρέπει να τα μοιράζεστε όλα

Αυτό δε χρειάζεται καν να σου εξηγήσω γιατί είναι χειριστικό! Έχει πρόσβαση σε όλη την προσωπική ζωή σου και χώρο ανά πάσα ώρα και στιγμή. 

#11 Θυμάται τα πάντα και φροντίζει να στα υπενθυμίζει

«Εγώ σου έχω κάνει αυτό, αυτό κι εκείνο.» Ο άνθρωπος που σε αγαπάει ειλικρινά, κάνει το καλό και το ξεχνάει, δεν το κάνει για να στο τρίψει στη μούρη. Διαφορετικά, είναι ξεκάθαρα για να επωφελήσει τον εαυτό του και όχι για να ευχαριστήσει εσένα. 

#12 «Δε θα το έλεγα ποτέ αυτό σε εσένα»

Ενώ ξεκάθαρα το έχει πει και το θυμάσαι. Αλλάζει τις καταστάσεις και την πραγματικότητα προς όφελός του/της και σε βγάζει παρανοϊκό/ή. Το χειρότερο είναι ότι σε κάνει να αμφιβάλλεις και να πιστεύεις ότι είσαι υπερβολικός/ή.

#13 Βρίσκεται εντελώς τυχαία κοντά στο μέρος που έχεις βγει με την παρέα σου

Συνήθως στο παρουσιάζει και σαν θετικό. «Μωρό μου, μάντεψε! Βρίσκομαι στο δίπλα μαγαζί οπότε είμαι εδώ αν σου λείψω! Θα σε προσέχω πάντα». Ο χειρισμός και η τοξικότητα στα καλύτερά τους.

#14 «Εγώ σου έκανα το χατίρι, εσύ όχι!»

Μπαίνεις στο τριπάκι να κάνεις πράγματα που δε θέλεις, επειδή μπορεί ο άλλος να έκανε πίσω σε κάτι άλλο, που στην τελική δεν του το ζήτησες και ποτέ. Έτσι νιώθεις τύψεις και κάνεις πίσω στα δικά σου θέλω και όρια, γιατί νιώθεις ότι φέρεσαι εγωιστικά.

#15 Ξεπέρασε τα όριά του, επειδή σε αγαπάει

Σου είπε ότι τον/την έφερες στα όριά του/της αλλά σε αγαπάει πολύ, γι’ αυτό έχει υπερβολικές αντιδράσεις. Σε έβρισε, σε χτύπησε, σου φώναξε, σε προσέβαλε. Ένας άνθρωπος που φτάνει σε τέτοιες οριακές συμπεριφορές, θα το ξανακάνει. Και την επόμενη θα είναι χειρότερα.

Ποτέ δεν είναι αργά να πιστέψεις στον εαυτό σου. Να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου και την εσωτερική σου φωνή, δεν κάνουν λάθος. Όσο προσπερνάς και συγχωρείς όλα όσα κάνει ο άνθρωπος που έχεις δίπλα σου, τόσο αφήνεις το περιθώριο να ξανασυμβούν και να εγκλωβίζεσαι σε μία σχέση που έχεις χάσει τον εαυτό σου, μόνο και μόνο από φόβο, τύψεις και λύπηση. Δεν είσαι εσύ αυτός/ή που θα τον/την «διορθώσει». Στο πρώτο σημάδι που θα αναγνωρίσεις καλό είναι να φεύγεις, να φεύγεις πριν γίνουν χειρότερα τα πράγματα και δεν υπάρχει επιστροφή. Και μη διστάσεις να το συζητήσεις με τους κοντινούς σου ανθρώπους ή να καλέσεις στα παρακάτω νούμερα.

Γραμμή SOS «Δίπλα σου»: 2109700184
Γραμμή SOS Βία κατά των γυναικών: 15900

Photo by Charlie Foster on Unsplash

OUR20s

ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Η Durex αναδεικνύει τα διαχρονικά ταμπού του σεξ στην Ελλάδα, μέσα από τη συμμετοχή της στο TedxAthens!

DIGITAL

Καθηγητής του Γεωπονικού διδάσκει αγένεια και σεξισμό σε ταμεία, λογικά ξέρει από παιδεία!

DIGITAL

Κάπως έτσι μοιάζει ο «τέλειος άντρας» και η «τέλεια γυναίκα», σύμφωνα με την τεχνητή νοημοσύνη!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET