ΙΝΣΠΙΡΕΪΣΙΟΝ

Μερικά tips για να θέσεις σωστά τους στόχους σου για τη νέα χρονιά και να τους πετύχεις!

Ή αλλιώς, πώς να κάνεις το 'New year, new me' να πετύχει!

Μεταξύ μας τώρα, δε χρειαζόταν να περιμένεις να μπει η νέα χρονιά για να πάρεις ορισμένες αποφάσεις στη ζωή σου και να αλλάξεις συνήθειες. Ωστόσο, επειδή η αναβλητικότητα είναι μια μεγάλη παγίδα, το mindset ‘New year, new me’ δίνει το κίνητρο που χρειαζόμαστε για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά και να κυνηγήσουμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Νιώθουμε μία αποφασιστικότητα, μία ενθάρρυνση και ταυτόχρονα έναν ενθουσιασμό τύπου «Φίλε, φέτος θα τα καταφέρω».

Μετά από λίγο διάστημα όμως, η διάθεση αυτή ξεφουσκώνει κι εσύ αρχίζεις να παρεκκλίνεις από τους στόχους σου με τις παλιές συνήθειες να επανέρχονται. Απογοητεύεσαι, παρόλα αυτά σκέφτεσαι ότι έχεις μια ολόκληρη χρονιά μπροστά σου για να λάβεις δράση (πράγμα που δεν είναι απαραίτητα κακό, αφού όντως ισχύει). Βέβαια η αναβλητικότητα έχει πει ήδη «καλησπέρα». Στόχους είχαμε…

Κάπως έτσι, ο χρόνος περνάει, εσύ δεν έχεις αλλάξει τίποτα and here we go again. Γι’ αυτόν τον λόγο λοιπόν – κι επειδή συμπάσχω – ετοίμασα κάποια πολύ χρήσιμα tips για να βεβαιωθείς ότι φέτος θα είναι η χρονιά που θα τηρήσεις τις υποσχέσεις που θα δώσεις στον εαυτό σου και θα πετύχεις τους στόχους σου!

#1 Ξεκαθάρισε στο μυαλό σου τι πραγματικά θες και γιατί

Σκέψου τους στόχους που είχες θέσει την προηγούμενη χρονιά και αναλογίσου τι πήγε λάθος και έμειναν ανεκπλήρωτοι. Μήπως δε σε γέμιζαν; Μήπως δεν ήταν αυτό που ήθελες εσύ; Πολύ πιθανό! Αυτό το χρόνο λοιπόν, κάνε focus σε στόχους, μικρούς ή μεγάλους, που πραγματικά θες να επιτύχεις. Από το να καταφέρεις να μαζέψεις λεφτά για κινητό, μέχρι το να περάσεις εκείνο το δύσκολο μάθημα ή να ξεκινήσεις την ξένη γλώσσα που ήθελες. Πράγματα που αν τα επιτύχεις θα σε κάνουν χαρούμεν@ εσένα και όχι οποιονδήποτε άλλον.

#2 Να είσαι ρεαλιστής 

Αν κάτι κάνουμε σίγουρα λάθος κάθε χρονιά, είναι να θέτουμε μεγάλους (και ταυτόχρονα πολλούς) στόχους που στην πραγματικότητα είναι ανέφικτοι. Αντικειμενικά τώρα, δύσκολα να πάρεις πτυχίο αν έχεις να παρακολουθήσεις μάθημα 3 χρόνια. Ούτε θα βρέξει λεφτά ο ουρανός μια μέρα στο μπαλκόνι σου. Σε καμία περίπτωση δε λέω να μην έχεις όνειρα – ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται –, παρόλα αυτά, όταν κάνεις σχέδια, καλό θα ήταν να κοιτάς τα πράγματα ρεαλιστικά και να πηγαίνεις βήμα-βήμα. Κάθε μικρή νίκη σου δίνει κινήτρο να συνεχίσεις και σε φέρνει πιο κοντά στους στόχους σου. Διαφορετικά, θα απογοητευτείς αμέσως και θα τα παρατήσεις.

#3 Όσο πιο μετρήσιμοι είναι οι στόχοι, τόσο το καλύτερο

Οι γενικοί και αόριστοι στόχοι δε βοήθησαν ποτέ κανέναν. Ίσα ίσα που σε αποθαρρύνουν και κάπου στα μισά τους εγκαταλείπεις γιατί δεν ξέρεις τι κυνηγάς. Πρέπει να είσαι πιο σαφής και να θέσεις μικρότερους στόχους που θα σε οδηγήσουν στο μεγαλύτερο. Για παράδειγμα, μη βάλεις σαν ultimate goal να γίνεις φέτες το καλοκαίρι του 2023! Σπάσ’ το σε κομμάτια, τύπου «Θα πηγαίνω γυμναστήριο 2-3 φορές την εβδομάδα», «Θα περιορίσω τα γλυκά», «Θα πίνω περισσότερο νερό», κλπ. Με αυτόν τον τρόπο, το μυαλό σου αντιλαμβάνεται καλύτερα τι πρέπει να κάνει για να πετύχει. Το ίδιο ισχύει και με τα μαθήματα που χρωστάς (χιχιχι τελείως τυχαία αναφορά)!

#4 Κράτα σημειώσεις για το πού βρίσκεσαι 

Σημαντικό είναι όταν θέλεις να φτάσεις κάπου, να καταγράφεις και την εξέλιξή σου μέχρι να το καταφέρεις. Έτσι, είναι πολύ πιο πιθανό να μείνεις επικεντρωμέν@ στο σκοπό σου, καθώς με αυτόν τον τρόπο σου υπενθυμίζεται συνεχώς η ύπαρξή του, ενώ γνωρίζοντας τι έχεις καταφέρει μέχρι τώρα, ξέρεις πόσο σου απομένει για το τέλος. Άσε που παίρνεις κι ένα boost! Βλέποντας ότι σημειώνεις πρόοδο, θέλεις να συνεχίσεις μέχρι να πεις ότι πέτυχες. Το πιο απλό παράδειγμα είναι η αποταμίευση. Αν θες να συγκεντρώσεις ένα συγκεκριμένο ποσό μέχρι κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, τότε σημείωνε κάθε εβδομάδα-μήνα πόσα έχεις μαζέψει, για να ξέρεις τι χρειάζεσαι ακόμα για… εκείνο το ταξιδάκι να μαντέψω;

#5 Ερεύνησε τα εμπόδια 

Δε γίνεται να μην συνυπολογίσεις τα πιθανά εμπόδια που θα σου τύχουν στη διαδρομή. Σε περίπτωση που θεωρείς ότι όλα θα πάνε κατ’ ευχήν, είσαι βαθιά νυχτωμέν@. Αυτό άλλωστε, το να πάει κάτι εντελώς σκατά, είναι και το αλατοπίπερο στην όλη διαδικασία. Έτσι, για να μη βαριέσαι! Γι’ αυτό λοιπόν, σκέψου σε καθένα από τους στόχους σου, τι είναι αυτό που μπορεί να σε κρατήσει για λίγο πίσω, υπολόγισέ το και αν τύχει το αντίθετο, ακόμα καλύτερα. Better know, than ignore!

#6 Δίνε στον εαυτό σου κίνητρα

Σίγουρα, η παρόρμησή σου για έναν νέο τρόπο ζωής δεν παραμένει στο ζενίθ της από την αρχή έως και το τέλος της χρονιάς. Έτσι, θα χρειαστεί να κρατάς τον εαυτό σου μόνιμα εμπνευσμένο και γεμάτο ενέργεια και διάθεση. Πώς θα γίνει αυτό; Μπορείς κάθε τέλος του μήνα να προγραμματίζεις push notifications στο κινητό σου (τι σκατά τεχνολογία έχουμε τέλος πάντων;) με motivative quotes που θα σε κάνουν να θυμάσαι τους στόχους σου, με σημειώσεις στην ατζέντα σου, με διάφορα post it στο δωμάτιό σου κλπ. Μετά θα είναι πιο δύσκολο να παρεκκλίνεις από την πορεία σου ή να απομακρυνθείς από αυτή επειδή έχεις χάσει τον ενθουσιασμό σου!

#7 Ξεκίνα όταν θα είσαι έτοιμ@

Η 1/1/2023 δεν είναι η μόνη σου ευκαιρία να πιάσεις δουλειά! Πρέπει να νιώθεις πραγματικά έτοιμ@ ψυχολογικά αλλά και σωματικά, όταν θα πάρεις τη ζωή στα χέρια σου. Αν είσαι σε μία ντεμί φάση, τότε το μόνο που θα καταφέρεις είναι να κάνεις μπρος – πίσω συνέχεια, επειδή πολύ απλά δεν είχες τη σωστή στάση τη μέρα που είπες «Ξεκινάω». Γι’ αυτό χαλάρωσε, μη βιαστείς και όταν το νιώσεις, βάλε τα πράγματα σε μία τάξη και ξεκίνα να σημειώνεις το τικ δίπλα από κάθε στόχο σου.

Μπορεί να μην κατορθώσεις να το βάλεις σε καθετί που έχεις θέσει για τη νέα χρονιά, όμως η προσπάθεια μετράει καθώς κι αυτά τα λίγα που θα καταφέρεις να πετύχεις. Αυτό άλλωστε θα σημαίνει ότι το νέο έτος σου πρόσφερε κάτι παραπάνω από το προηγούμενο και ότι οι επόμενες χρονιές επιφυλάσσουν ακόμα περισσότερα τικ! Και να θυμάσαι, αρκούν μικρά βήματα για να κατακτήσεις την κορυφή.

Καλή Χρονιά σε όλους με μεγάλα όνειρα και πολλούς στόχους. Το ‘χουμε!

OUR20s

DIGITAL

Ο Weeknd τραγουδάει «Φιλί Φιλί» – Τα καλύτερα AI Covers που παίζουν στο TikTok!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET