ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥΛΑ

8+1 tips για εσένα που δίνεις πρώτη φορά εξεταστική και μάλιστα εξ αποστάσεως!

Για να μην πεις από τώρα καλό Σεπτέμβρη!

Δαμιανός Σανταλίδης

25 Ιανουαρίου, 2021

[COVER PHOTO]

Καλό μου πρωτοετάκι, τι σου έμελλε να πάθεις… Και πρώτη φορά εξεταστική και online, στο τσακ είσαι να τα παρατήσεις όλα και να πας… δεν έχεις και πού να πας εδώ που τα λέμε.

Προσωπικά, θυμάμαι σαν χθες τη δική μου πρώτη εμπειρία. Μεγάλο αμφιθέατρο, γεμάτο από ψαρωμένους 18άρηδες που κάθονταν με αποστάσεις δύο θέσεων (before it was cool) και 5 επιτηρητές να κόβουν κίνηση για να μας πάρουν τον αέρα. Η βασικότερη ανάμνηση ωστόσο, είναι το άγχος που με είχε «φάει». Το άγχος του πρωτάρη, όπως το αποκαλούν.

Στην περίπτωσή μου βέβαια, ίσως δεν έφταιγε τόσο ότι έδινα πρώτη φορά, όσο ότι δεν είχα διαβάσει καθόλου. Για το οποίο φυσικά και πλήρωσα, αφού κόπηκα και έκανα αμάν να ξεμπερδέψω με το μάθημα στα επόμενα έτη. Δε σας το συνιστώ. 

Τέλος πάντων, το άγχος είναι απόλυτα φυσιολογικό σε αυτή τη φάση, ειδικά για τα φετινά δεδομένα. Αντί όμως να παραδώσεις τα όπλα εξαιτίας αυτού και να προκαθορίσεις το αποτέλεσμα, σου προτείνω να τσεκάρεις τα παρακάτω χρήσιμα tips που ετοίμασα και θα σε βοηθήσουν να δεις με άλλο μάτι την online εξεταστική και να μπεις πιο chill στη μάχη. Κι ό,τι γίνει στην τελική!

#1 But first… ρίξε ένα συγυρισματάκι

Το πιο πιθανό είναι να ρίχνεις μερικές τελευταίες ματιές στις σημειώσεις σου λίγο πριν την εξέταση, όμως χωρίς συγυρισμένο γραφείο δεν πας πουθενά. Γι’ αυτό λοιπόν φρόντισε να το αδειάσεις εγκαίρως (όχι 5 λεπτά πριν) από τα περιττά πράγματα και να κρατήσεις τα απολύτως απαραίτητα. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται χαρτί και μολύβι για να σημειώνεις την ώρα της εξέτασης τις λύσεις των ασκήσεων, αλλά και σε τι φάση βρίσκεσαι. Αυτό θα σε γλιτώσει από το ανούσιο scrollάρισμα για να δεις τι έχεις απαντήσει και τι όχι, ενώ θα κάνεις καλύτερη διαχείριση του χρόνου σου.

#2 Do the check

Ένα γρήγορο τσεκάρισμα προτού ξεκινήσεις είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο. Να ελέγξεις αν το μικρόφωνο, η κάμερα, το πληκτρολόγιο, τα ηχεία, τα ακουστικά ή ό,τι άλλο παίζει να χρειαστείς, είναι κομπλέ και δε θα προκαλέσει προβλήματα την ώρα της εξέτασης. Φρόντισε επίσης κατά τη διάρκεια αυτής να έχεις κλειστό το μικρόφωνο και να το ανοίξεις μόνο όταν σου ζητηθεί. Και εννοείται να τους έχεις ενημερώσει όλους στο σπίτι από πριν ότι θέλεις απόλυτη ησυχία για να συγκεντρωθείς. Και το κινητό στ’ αθόρυβο, ε!

#3 Οι οδηγίες υπάρχουν για κάποιο λόγο

Πρόκειται για μια ολοκαίνουρια για σένα εμπειρία και διαδικασία. Το να το παίζεις ξερόλας και να λες «έλα μωρέ, τα ξέρω εγώ αυτά», σίγουρα θα σε κάνει να την «πατήσεις». Οι αναλυτικές οδηγίες θα σας δοθούν είτε στη διάρκεια κλήσης με τον καθηγητή είτε μέσω e-mail, ή ακόμα και με τους δύο τρόπους, κι εσύ θα πρέπει να δώσεις πολλή, μα πάρα πολλή προσοχή! Κάτι που αγνόησες γιατί θεωρούσες ασήμαντο, μπορεί να σε στείλει στην επανεξέταση του μαθήματος για πλάκα. Και φυσικά, δε συζητώ καν για το ότι οποιαδήποτε απορία έχεις θα πρέπει να τη λύσεις ρωτώντας!

#4 Το νου σου στο χρόνο

Ίσως το σημαντικότερο κομμάτι των online εξετάσεων. Όχι ότι θέλω να σε αγχώσω παραπάνω, αλλά κρίμα είναι να την πάθεις επειδή ξεχάστηκες. Γι’ αυτό τσεκάρεις ακριβώς πότε ξεκίνησες την εξέταση, το σημειώνεις σε ένα χαρτί (η ώρα που θα σε βάλει το σύστημα μπορεί να διαφέρει από την ώρα επίσημης έναρξης της εξέτασης) και αν για παράδειγμα η διορία υποβολής απαντήσεων λήγει στις 12.00, ΔΕ θα τις υποβάλλεις στις 11.59. Ούτε στις 12.00. Θα το κάνεις τουλάχιστον 2-3 λεπτά πριν τη λήξη έτσι ώστε να γλιτώσεις τυχόν καθυστερήσεις του ίντερνετ ή του συστήματος.

#5 Δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο

Όχι, πονηρό πλάσμα, δεν εννοώ να αντιγράψεις ούτε να είσαι ταυτόχρονα σε κλήση με κάποιον συμφοιτητή και να συζητάτε τα θέματα. Εννοώ ότι η κάθε εξέταση θέλει και το αντίστοιχο πλάνο. Για παράδειγμα: Δίνεις ένα αρκετά δύσκολο μάθημα με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, αλλά ο χρόνος που έχεις για να υποβάλλεις όλες σου τις απαντήσεις είναι ελάχιστος. Τι κάνεις; Απαντάς πρώτα ό,τι γνωρίζεις 100% και αφήνεις για το τέλος ό,τι σε παιδεύει. Απαραίτητη προϋπόθεση να ξέρεις και 2-3 πράγματα για το μάθημα ε! Ειδάλλως, σε κόβω για τζόκερ, μη σου πω και για Σεπτέμβρη!

#6 Όχι, το ‘copy-paste’ δεν είναι καλή ιδέα

Μην μπεις καν στον κόπο, δεν αξίζει. Γενικότερα, το να ψάξεις κάτι στο ίντερνετ εκείνη τη στιγμή δεν πρόκειται να σε βοηθήσει, αλλά ακόμη κι αν βρεις μια απάντηση, το να την πάρεις αυτούσια και να την υποβάλλεις θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά. Το copy paste έχει οδηγήσει πολλούς σε κόψιμο, γιατί σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουμε, οι καθηγητές δεν είναι… χθεσινοί. Άσε που οι περισσότερες εξετάσεις δε σου δίνουν την πολυτέλεια για κάτι τέτοιο, οπότε θα χάσεις χρόνο και μάλιστα τσάμπα.

#7 Τσέκαρε (και ξανατσέκαρε) τις απαντήσεις σου

Αν τελειώσεις μια ώρα αρχύτερα, μη σηκωθείς να φύγεις για να το παίξεις ιστορία στο παρεάκι για το πόσο γρήγορος είσαι ή για να συνεχίσεις το επεισόδιο που άφησες στη μέση. Πέρασε ξανά τις απαντήσεις σου με προσοχή, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι λάθη μπορεί να έχεις κάνει πάνω στο άγχος και τη βιασύνη σου. Συνειδητοποίησε ότι δεν είσαι στην τάξη, που και να σηκωθείς από την καρέκλα σου μπορείς να… καθίσεις ξανά. Άπαξ και πατήσεις Submit, οι απαντήσεις έχουν υποβληθεί και δεν μπορείς να πραγματοποιήσεις την οποιαδήποτε διόρθωση.

#8 No need to panic

Ό,τι, μα ό,τι κι αν συμβεί, δε χρειάζεται άγχος και πανικός. Ναι οκ και πέρσι τα ίδια άκουγες, αλλά εγώ οφείλω να σου υπενθυμίσω ότι μόνο κακό θα σου κάνουν. Ακόμη και στην περίπτωση που σε πετάξει έξω το σύστημα, ή κολλήσει το ίντερνετ ή ο υπολογιστής, προσπάθησε να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου για να βρεις λύση με καθαρό μυαλό. Άλλωστε, και οι καθηγητές έχουν υπόψη τους τέτοια θεματάκια και θα προσπαθήσουν να σε βοηθήσουν.

Μόνο ένα παράδειγμα θα σου δώσω και θα σε αφήσω να συνεχίσεις το διαβαχαχαχαχα! Σε περασμένη εξεταστική, στα 40 λεπτά από τα 60 συνολικά της εξέτασης, με πέταξε έξω το σύστημα και επανασυνδέθηκα με όλες τις απαντήσεις που είχα δώσει να έχουν χαθεί. Κι όμως, στα 19 λεπτά που μου είχαν απομείνει, κατάφερα να ολοκληρώσω την εξέταση και να περάσω το γ@μημένο το μάθημα με 8! 

Bonus: Τα δεδομένα του κινητού μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια

Κι όμως. Είτε έχεις 50άρα γραμμή στο σπίτι, είτε μία που πηγαίνει πιο αργά κι από το πέρασμα του κορωνοϊού, σε συμβουλεύω να κάνεις hotspot από το κινητό σου στον υπολογιστή (εκτός κι αν δεν έχεις καλό σήμα) και να μην είσαι συνδεδεμένος/η με το δίκτυο του σπιτιού. Μια ενδεχόμενη διακοπή ρεύματος μπορεί να σου κοστίσει πολύτιμο χρόνο, αν όχι τίποτα χειρότερο, όπως τις απαντήσεις στο γραπτό σου.

Πάντως, έχε στο μυαλό σου πως οι περισσότερες σχολές μεριμνούν γενικότερα για τέτοιες περιπτώσεις και δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία στους φοιτητές που δεν κατάφεραν να υποβάλλουν, να ξαναδώσουν. Η επαναληπτική εξέταση, ωστόσο, είναι συνήθως προφορική, κάτι που δε νομίζω να σε ενθουσιάζει και τόσο.

Άντε και καλή τύχη!

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φοιτητής του ΠΑΔΑ έφτιαξε λαμπάδα Μαρίνα Σάττι, μήπως και δούμε… ανάσταση στην Eurovision!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Πατρών: Υποδέχεται σήμερα την Ολυμπιακή Φλόγα – «Πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο»!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Coffee Island: Στηρίζοντας τη φοιτητική κοινότητα του Παν/μίου Πατρών, προχωρά σε μια σημαντική δωρεά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Νομική ΕΚΠΑ: Πήρε όλα τα βραβεία σπίτι της η ομάδα που συμμετέχει σε διεθνή διαγωνισμό δίκης!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET