ΚΟΥΛΟΥΠΟΥ

Συνδέεστε συχνά σε δημόσια WiFi; Θέλει προσοχή γιατί οι παγίδες είναι πολλές!

Παρ΄όλο που οι περισσότεροι πορεύονται στις διακοπές τους με χρήση δεδομένων 3G, υπάρχουν και οι στιγμές που το σήμα δεν είναι σύμμαχος και η φωτογραφία στο instagram πρέπει να ανέβει. Πώς θα γίνει, δηλαδή; Σε αυτές τις στιγμές, η αναζήτηση δημόσιου δικτύου για σύνδεση WiFi είναι μονόδρομος. Ωστόσο, ένα δημόσιο δίκτυο μπορεί να αποδειχθεί μεγάλος […]

Neopolis Team

19 Ιουλίου, 2018

Παρ΄όλο που οι περισσότεροι πορεύονται στις διακοπές τους με χρήση δεδομένων 3G, υπάρχουν και οι στιγμές που το σήμα δεν είναι σύμμαχος και η φωτογραφία στο instagram πρέπει να ανέβει. Πώς θα γίνει, δηλαδή;

Σε αυτές τις στιγμές, η αναζήτηση δημόσιου δικτύου για σύνδεση WiFi είναι μονόδρομος. Ωστόσο, ένα δημόσιο δίκτυο μπορεί να αποδειχθεί μεγάλος μπελάς, διότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να πέσετε θύμα επιτήδειων χάκερ που ψάχνουν ευκαιρία να κλέψουν προσωπικές πληροφορίες από ανυποψίαστους χρήστες.

Για να μη γίνει λοιπόν η στραβή και σας χαλάσει όλη τη φάση των διακοπών, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές που προτείνει η ESET και να μην γίνετε ένα ακόμα θύμα.

Ελέγξτε την αυθεντικότητα του δικτύου πριν συνδεθείτε

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε αν ένα δίκτυο WiFi είναι ασφαλές, πριν συνδεθείτε. Ο κανόνας γενικά, είναι ένας: Δεν συνδέεστε σε κανένα δίκτυο που είναι δωρεάν. Ποτέ. Ακόμα κι αν δεν είναι κακόβουλο hotspot, μπορεί να απαιτεί εγγραφή σε newsletter ή υποχρέωση να παρακολουθήσετε διαφημίσεις. Δεν το θέλετε, αυτό.

Ο Mark James, Security Specialist της ESET, αναφέρει: «Αν πρόκειται για ένα κοινόχρηστο μέρος (καφετέρια, κ.λπ.), ρωτήστε κάποιον από το προσωπικό για το σωστό όνομα του WiFi, μην συνδέεστε απλώς με το πρώτο δίκτυο που βλέπετε».

Τι να κάνετε αφού συνδεθείτε σε δημόσιο hotspot

Βεβαιωθείτε ότι η λειτουργία κοινής χρήσης έχει απενεργοποιηθεί. Οι περισσότεροι browser προσφέρουν την επιλογή ενεργοποίησης του HTTPS (ασφαλής περιήγηση) από προεπιλογή, φροντίστε να ελέγξετε ότι όντως έχει ενεργοποιηθεί.

Πολλές υπηρεσίες – όπως το Google Mail – το κάνουν αυτό από προεπιλογή, ενώ άλλες θα εμφανίσουν την επιλογή ενεργοποίησης. Στη δεύτερη περίπτωση, αναζητήστε τη σχετική επιλογή στο μενού «Ρυθμίσεις» των λογαριασμών και ενεργοποιήστε τη.

Εάν πρέπει να συνδεθείτε με εταιρικό περιβάλλον (server, email), χρησιμοποιήστε VPN, διαφορετικά, περιμένετε να βρείτε ασφαλέστερη σύνδεση. Τέλος, μην χρησιμοποιήσετε οικονομικά και προσωπικά δεδομένα: μην πληκτρολογήσετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας, μην αγοράσετέ τίποτα, μην επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της τράπεζάς σας.

Προτιμήστε να βλέπετε email και facebook από τον υπολογιστή σας

Οι χάκερ παρακολουθούν την κυκλοφορία δικτύου περιμένοντας χρήστες που θα πληκτρολογήσουν κωδικούς πρόσβασης σε λογαριασμούς email και social media. Γι’ αυτό, είναι προτιμότερο να μπαίνετε στους λογαριασμούς αυτούς από τον υπολογιστή σας, καθώς εκεί μπορείτε να ελέγχετε αν το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε είναι ασφαλές (π.χ. μέσω HTTPS).

«Προσωπικά θα περιόριζα τις δραστηριότητές μου σε οτιδήποτε δεν απαιτεί όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης για να συνδεθώ, αλλά έχετε υπόψη σας ότι οι περισσότερες εφαρμογές ενός smartphone θα συνδεθούν αυτόματα» επισημαίνει ο Security Specialist.

Ποια δημόσια hotspot θα πρέπει σίγουρα να αποφύγετε

Σε απομακρυσμένες περιοχές είναι απολύτως φυσιολογικό να συναντήσετε δίκτυα Wi-Fi χωρίς καμία απολύτως ασφάλεια. Πρόκειται για δίκτυα που κυρίως διευκολύνουν τους επισκέπτες, όσο ταξιδεύουν και μετακινούνται διαρκώς στο ξενοδοχείο ή το μπαρ ή την καφετέρια. H σύνδεση σε αυτά τα hotspot δεν είναι ασφαλής καθώς μπορεί να υπάρχει πρόσβαση από επιτήδειους στα δεδομένα σας και εσείς δεν θα το έχετε καταλάβει.

Ξεχάστε τελείως το hotspot όταν αποσυνδεθείτε από αυτό

Ακόμη και δίκτυα Wi-Fi hotspots που ανήκουν σε μεγάλες αλυσίδες επιχειρήσεων παρουσιάζουν κινδύνους. Τα smartphone μπορούν να αποθηκεύουν τα δημόσια hotspot Wi-Fi και να συνδέονται μόλις βρεθούν στην εμβέλειά τους από προεπιλογή, χωρίς να ενημερώνεται ο χρήστης.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να συνδεθούν και σε ψεύτικα hotspot με το ίδιο όνομα, τα οποία ανακατευθύνουν τους χρήστες σε κακόβουλες ιστοσελίδες που συλλέγουν ονόματα χρηστών και κωδικούς πρόσβασης. Για το λόγο αυτό, μία καλή πρακτική είναι να επιθεωρείτε προσεκτικά στην έξυπνη συσκευή σας τη λίστα με τα γνωστά δίκτυα.

ΤΙ ΑΛΛΑ;

Είναι viral

Home Alone: Υπολόγισαν πόσα θα ξόδευε σήμερα ο Kevin για τα ψώνια κι απλά γελάμε!

Έρευνες λένε

Οι νέοι δεν ψήνονται να γίνουν μάνατζερ, γιατί δεν αξίζει τόσο άγχος και πίεση!

ΔΕΣ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ

Οι νέες, απολαυστικές μπάρες δημητριακών FITNESS® της Nestlé χωρίς προσθήκη ζάχαρης είναι εδώ!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET